Nie som odborník, takže nebudem hodnotiť výživové údaje, ale po chuťovej stránke si naozaj zaslúži pozornosť. Je to ďalšie spestrenie jedálnička a v kombinácii s kokosovým mliekom a sladkým mangom má schopnosť preniesť chuťové bunky do exotických diaľok.
Čo to vlastne tá tapioka je? Tapioka je škrob, ktorý sa získava z koreňa manioku. Ten rastie v Južnej Amerike, Afrike a v Ázii. Vo všetkých týchto oblastiach tvorí celkom základnú potravinu. Jej výhodou je, že neobsahuje lepok, takže je často súčasťou práve bezlepkového varenia a pečenia.
Tapiokové perly, múka a škrob
Tri produkty z tapioky, s ktorými ste sa už možno stretli.
Asi najznámejšou formou sú tapiokové perly, z ktorých sa pripravujú rôzne pudingy a dezerty. Dajú sa nájsť ako vo svetlej, tak aj v tmavej verzii. Obe sa vyrábajú z bielej dužiny manioku, len tie tmavé sú dochutené tmavým trstinovým cukrom. Používajú sa do Bubble Tea – do čajov, ktoré širokou slamkou pijete práve spoločne s tapiokovými perlami. Vyrábajú sa v niekoľkých veľkostiach. Do čaju sa väčšinou používajú tie väčšie, kým na puding sa hodí ich drobná verzia.
Ďalším produktom z tapioky je tapioková múka a škrob. Múku môžete použiť na zahusťovanie omáčok alebo pri pečení bezlepkového pečiva. Tapiokový škrob využijete v kuchyni úplne rovnako ako škrob zemiakový alebo kukuričný.
Kde sa dajú produkty z tapioky kúpiť? Nájdete ich v obchodoch so zdravou výživou, v ázijských potravinách, ale videla som ich aj v regáloch väčších a vybavenejších supermarketov. Vždy v oddelení so zdravými potravinami. A ak ich nenájdete ani tam, prehľadajte internetové e-shopy.
Ako na tapiokový puding?
Asi najobľúbenejším spracovaním perál je tapiokový puding, ktorý ponúka už pripravený aj rad reštaurácií a obchodov, hlavne tých špecializovaných na ázijskú kuchyňu.
Najčastejšie ho vídam v kombinácii s kokosovým mliekom a mangom, ale mám osobne vyskúšané aj ďalšie kombinácie. Napríklad spoločne s rozmixovanými lesnými plodmi je výborný, skvelo fungujú aj sladké broskyne a ak ste na čokoládu, môžete primiešať aj kakao alebo hotový puding čokoládou poliať. V spojení s pistáciami a pomarančovou kôrou je to úplne dokonalý dezert.
8 tipov, ktoré sa vám budú hodiť pri príprave pudingu:
- Perly je dobré vopred (napríklad v mlieku) namočiť kľudne aj na noc, potom sa budú variť o polovicu kratšie – namiesto obvyklých 15 – 20 minút len zhruba 10.
- Pomer je obvykle 1 diel suchých perál na 8 dielov tekutiny. Priveďte k varu a počas varenia neustále miešajte, aby sa neprichytili. Dôležité je tiež varenie na nízkej teplote.
- Pri príprave skúste namiesto vody či kravského mlieka použiť napríklad mlieko kokosové alebo mandľové. Ja osobne puding varím najčastejšie pol na pol s vodou a kokosovým mliekom, s ktorým mi chutí najviac.
- Pri výbere kokosového mlieka dajte pozor, aby neobsahovalo zbytočné konzervanty a malo čo najvyšší podiel kokosovej hmoty (minimálne 60 – 70 % jeho obsahu).
- Na dochutenie môžete použiť napríklad vanilkový extrakt, kakao, svetlý trstinový cukor alebo med.
- Puding nalejte do pohárov alebo misiek ihneď, ako sa perly dovaria. Chladnutím tuhne a horšie sa s ním manipuluje. Potom ho dajte do chladničky vychladiť.
- Ak sa rozhodnete pre kombináciu s mangom, dajte pozor na to, aby mango bolo úplne zrelé. Len ho rozmixujete na jemné pyré. Do pyré niekedy pridávam aj kvapku citrónovej šťavy, vďaka ktorej nezhnedne.
- Ak puding nezjete hneď, dajte ho do chladničky. Samotný v chladničke vydrží zhruba tak päť dní. S ovocným pyré by som so spotrebou neváhala a spotrebovala ho najneskôr do druhého dňa.
Tapioka je síce zdravá, ale celkom kalorická a výdatná. Obsahuje hlavne veľa sacharidov. Pozor by si teda na ňu mali dávať hlavne diabetici a ľudia, čo sa snažia schudnúť. Ja sama preferujem skôr malé množstvo, a to nepatrím ani do jednej skupiny. Aj to malé množstvo dosť zasýti, ale raz za čas samozrejme neuškodí. Puding je lahodný a osobne si ho veľmi rada dávam napríklad na raňajky. Potom mám istotu, že hlad nebudem mať až do obeda. :-)
Recept na tapiokový puding s mangovým pyré
Príprava pudingu vám zaberie asi 30 minút a ďalej počítajte s časom navyše na chladenie. Z uvedených ingrediencií pripravíte dve porcie.
Ingrediencie:
- 50 gramov tapiokových periel
- 200 ml vody
- 200 ml kokosového mlieka (s min. obsahom 60 – 70 % kokosového extraktu)
- 1 lyžica medu (alebo akéhokoľvek iného sladidla)
- 1 stredne veľké zrelé mango
- kokosové lupienky na ozdobenie
Postup:
- Perly namočte cez noc do vody. Zmäknú a zdvojnásobia svoj objem.
- Ráno ich dajte do hrnca spoločne s kokosovým mliekom. Varte asi 8 – 10 minút, kým puding nezhustne.
- Stále ho miešajte, nech sa neprichytí. Oslaďte medom, nalejte do pohárov a dajte do chladničky vychladnúť.
- Mango ošúpte a zbavte kôstky. V mixéri ho rozmixujte na hladké pyré a nalejte do pohára na puding.
- Ozdobte kokosovými lupienkami.
Všetko na varenie a pečenie
Na Tchibo.sk nájdete všetko, čo sa vám bude hodiť v kuchyni.