Tie bryndzové pozná asi každý. Ja osobne ich milujem a ak by som si mala vybrať, ktoré tradičné jedlo mám najradšej, nevedela by som sa rozhodnúť, či sú to skôr halušky alebo práve pirohy. Pekne so slaninou, pohárom čerstvého mlieka a najlepšie od maminy! Tak čo? Narobila som vám chúťky?
Suroviny
Na cesto
200 g jemného tvarohu
300 g polohrubej múky
1 vajce
2 pl rozpusteného masla
štipka soli
Na náplň
200 g tekvicového pyré (ja som použila pyré z tekvice hokkaido, ktoré som si vyrobila sama doma – tekvicu stačí nakrájať na mesiačiky, upiecť do mäkka, rozmixovať a pyré je na svete. skladujem ho v mrazničke.)
2 strúčiky cesnaku
trochu masla
Na podávanie
za hrsť vlašských orechov
rozpustené maslo
Postup
Všetky suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme aspoň 15 minút odpočívať. Medzitým si pripravíme náplň. Na panvici zohrejeme trochu masla, pridáme 2 pretlačené strúčiky cesnaku, chvíľku pražíme a nakoniec primiešame tekvicové pyré. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na hrúbku 3 až 4 mm a vytvoríme z neho pirohy. Do každého dáme asi za lyžičku náplne a keď pirohy máme hotové, varíme ich v osolenej vode, až kým nevyplávajú na povrch (trvá to zopár minút). Pirohy podávame poliate rozpusteným maslom a posypané posekanými vlašskými orechmi, ktoré sme chvíľu pražili na sucho. Dobrú chuť!