Práve čítate

Lámala som si hlavu nad tým, čím na svadbe nahradiť kupované konfety a ryžu. Moje tipy a návod na kornútiky

2772  
Zdieľať: 

Lámala som si hlavu nad tým, čím na svadbe nahradiť kupované konfety a ryžu. Moje tipy a návod na kornútiky

Milujem svadby! Veľa jedla, pitia, priateľov a pekná atmosféra. Napadá mi ale myšlienka na to, koľko odpadu tieto naše radosti generujú. Pri svadbe to človek ani nemôže novomanželom vyčítať. Udržateľné varianty všetkého, čo je na svadbu potrebné, sú často drahšie a časovo náročnejšie. A pri konfetách to platí azda stonásobne. Dajú sa teda vôbec tie kupované, alebo ryža, niečím nahradiť a nezblázniť sa z toho?

20. 5. 2022 5 min. čítania Natálie Hilgertová
Lámala som si hlavu nad tým, čím na svadbe nahradiť kupované konfety a ryžu. Moje tipy a návod na kornútiky

Na svadbu pod strechou človek môže vyrobiť konfety z kadečoho, pretože ich z parketu ľahko pozametáte. Ak sa ale svadba koná vonku, je potrebné na upratovanie myslieť viac. Sú tiež svadobné miesta, kde majú všelijaké konfety a ďalšie lietajúce radosti úplne zakázané. Na to sa určite vopred na mieste konania spýtajte.


Čo ak sa nesmie hádzať nič?

Na svadbách často vídam bublifuky. To je krásne na fotkách, ale nepraktické z dôvodu, že tekutina ľahko znečistí oblečenie. Moja známa mala na svadbe pekné a na fotky efektné riešenie – mávadlá. Vyrobíte ich tak, že na silné špajle naviažete stuhy v neutrálnych farbách, alebo vo farbách svadby. Svadobčanov nimi vybavíte napríklad na mávanie pri špalieri.

jak vyrobit konfety

Keď som začala skúmať, čo by sa dalo z prírody namiesto konfiet využiť, hovorila som si, že je všade toľko farieb, až vôbec nechápem, prečo ľudia používajú umelé konfety. Potom som ale prešla k zberu materiálu, testovaniu jeho doletu pri hádzaní, riešeniu jeho trvanlivosti a zistila som, kde sú háčiky. Úplne všade! Z praktických dôvodov z môjho zoznamu začalo miznúť veľa krásnych kvetov a pekne sfarbených lístkov. Niečo nelietalo, niečo rýchlo schlo, lúčna tráva by sa chytala do vlasov a väčšinu kvetov neviete len tak nazbierať vo veľkom naraz. O  nákupe ani nehovorím – je to celkom drahý špás.

Na internete ma nadchli konfety z listov povykrajovaných dierkovačkou do koliesok alebo srdiečok. Lenže toľko času pred svadbou nemá v reálnom svete žiadna nevesta ani družička a pravdupovediac, ani to za to podľa mňa nestojí.


Čo viem, je zvykom hádzať ryžu, aby priniesla bohatstvo a plodnosť. Je v nej ale niekoľko „ale“. Zostáva v účesoch, z ktorých sa ťažko vyberá, a je nepríjemné, keď niekoho trafí do oka. Zle sa upratuje a škrob z povrchu môže špiniť tmavé obleky. Aj preto som bádala po inom riešení. Veľa sa diskutuje aj o škodlivosti ryže pre vtákov, ktoré ju môžu vyzobať. Názory sa rôznia, ja ale nie som odborník, a preto pre vás rozhrešenie nemám.

Nakoniec som našla inšpiráciu v listoch olivovníka. Sú tak akurát ťažké, tučné (dobre lietajú) a pomaly zosychajú. U nás sú ale skôr výnimkou a ak ich niekto má, určite nebude stáť o to, aby ich niekto ošklbal. Konfiet je predsa len treba veľa a tak som hľadala ďalej.

Alternatívu som našla v skalníku, ktorý rastie azda úplne všade a niektoré druhy sú stále zelené. Je to nenáročný krík, ktorý si vďaka pekným pevným lístočkom a húževnatosti kupuje snáď každý praktický človek s predzáhradkou. Navyše sa lístočky ľahko otrhávajú. Sú pekne okrúhle a tak akurát veľké, z jednej strany tmavozelené a z druhej svetlejšie, čo sa mi spolu páči oveľa viac ako monotónna zelená. A bonus – je celkom podobný myrte. Ak budete vyberať lístočky na svadbu, kde budú medzi hosťami aj domáci miláčikovia, uistite sa, že vami vybrané prírodné konfety nie sú jedovaté.

Aby vám lístky vydržali čo najdlhšie čerstvé, uchovávajte ich v chlade.

Vyrobte si kornútiky s lístočkami namiesto konfiet

Na kamarátkinu svadbu sme s ďalšími družičkami lístočky pre svadobčanov pripravili do kornútikov. Nie je na tom nič ťažké:

Čo budete potrebovať na kornútiky:

  • Papier (skúste vopred nazbierať nejaké papierové tašky alebo výplňové papiere z online nákupov)
  • Nožničky
  • Obojstrannú pásku alebo pre o niečo udržateľnejší variant ekologickú verziu lepidla (v návode používam talianske zemiakové lepidlo Coccoina, ktoré zoženiete aj u nás )

Čo budete potrebovať na konfety:

  • Vetvičky skalníka
  • Vázy s vodou
  • Nožničky na rastliny (na odstrihnutie vetiev), na lístočky sú ideálne nožničky na nechty
  • Kvety, ak chcete konfety doplniť aj inými farbami

Využite farebné lepiace pásky

Ak máte pekné papierové lepiace pásky (washi pásky), môžete nimi kornút viditeľne a ozdobne zlepiť. Aj materiál kornútika sa dá prispôsobiť farbám a téme svadby.

diy konfety na svatby a oslavy

Postup:

  1. Z papiera si nastrihajte štvorce (cca 16 x 16 cm).
  2. Na roh štvorca nalepte štvorček obojstrannej izolepy alebo naneste lepidlo.
  3. Protiľahlý roh stáčajte dovnútra, viď obrázok.
  4. Ak ste použili obojstrannú izolepu, zlupnite ochrannú vrstvu.
  5. Stočte papier s lepidlom na vonkajšiu stranu časti papiera, ktorú ste stáčali ako prvú. Strážte si, aby nemal kornút zospodu veľmi veľký otvor.
  6. Ostrihajte vetvičky a dajte ich do vody, aby ste mali lístky čo najdlhšie čerstvé.
  7. V deň svadby (alebo deň vopred podľa časových možností) lístočky ostrihajte.
  8. Lístočky nasypte do kornútikov a máte to.

Kam s kornútmi na svadbe?


Môžete polepiť kartónovú škatuľu samolepiacou tapetou a do veka vyrezať otvory ako stojančeky. Jednoduchší a rovnako krásny variant je drevená prepravka, prútený kôš alebo veľká tácka. Na dno nasypete najrôznejšie prírodniny alebo okruhliaky a kornútiky tam naukladáte. Môžete vyrobiť aj ceduľku s návodom na použitie, takže si svadobčania sami poradia a vy budete mať o organizačnú starosť menej.

Ak by pre vás boli lístočky málo farebné, pridajte k nim kvety. Sušené, alebo čerstvé. Môžete zainvestovať a kvety si podľa priania kúpiť, alebo sa poobzerajte po okolí na aktuálnu ponuku prírody. Vďaka tomu, že máte aj lístočkovú výplň, nebude ich treba toľko a prípadný alergik na svadbe nedostane veľmi veľkú peľovú ranu.

Sušené kvety sú asi najspoľahlivejšia možnosť, čím lístočky doplniť, a z posledných rušných dní vám nezoberú toľko času. Môžete ich mať pripravené vopred. Primiešajte čokoľvek, čo sa páči neveste alebo ladí k štýlu svadby. Konfety pekne ovonia levanduľa a ruže, rustikálny lokálny nádych im dajú napríklad sedmokrásky. A z byliniek by som pokojne použila aj voňavý rozmarín!

Na prírodných konfetách sa mi páči nielen využitie namiesto klasiky v podobe ryže, ale aj to, že sa dajú rozprestrieť na stoly ako súčasť dekorácie.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články