Rýchla nátierka: s fetou a sušenými paradajkami
Pre tých, ktorí majú na raňajky radi pečivo, ale nevedia, „čo zase naň“, je tu nátierková variácia.
Suroviny (2 porcie):
- 100 g syra feta
- 80 g syra gervais
- 5 sušených paradajok v oleji
- trochu oleja zo sušených paradajok
- čierne korenie (soľ nie je potrebná, syr je sám o sebe dosť slaný)
- polníček a biely chlieb na podávanie
Postup:
Všetky suroviny na nátierku vložte do mixéru a rozmixujte do hladka. Dochuťte, prípadne zjemnite trochou smotany.
Variácie podľa chladničky:
- Nebojte sa syr vymeniť za ten, ktorý máte v chladničke. Hlavé je, aby bol polotvrdý a alebo natierací nadýchaný.
- Namiesto paradajok skúste olivy (nakrájajte zvlášť a vmiešajte na koniec), najemno nasekanú papriku (tiež na koniec) alebo kúsok uhorky bez jadrovníka.
Zdravá miska: shakshuka kuskus s vajíčkom
Čaro tohto receptu je v tom, že môžete jednotlivé suroviny variovať a mať tak vždy trochu niečo iné. Kým sa vrhnete do vlastných úprav, skúste priamo kuskus s prepeličími vajíčkami. Je vynikajúci!
Suroviny (1 porcia):
- 1/4 hrnčeka celozrnného kuskusu
- 1/2 žltej papriky
- 3 lyžice passaty
- 6 drobných paradajok
- 1 menšia červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- mletá rímska rasca, údená paprika, soľ, čierne korenie, chilli (nemusí byť)
- 3 prepeličie vajíčka
- na ozdobu pár lístkov čerstvého koriandra
Postup:
Skôr ako začnete, pripravte si kuskus. Porciu nasypte do misky a zalejte 2–3 násobkom vrelej vody (alebo najlepšie vývarom). Nechajte prikrytý odstáť.
Na oleji orestujte na drobno nakrájanú cibuľku a cesnak. Keď zosklovatie, pridajte na kocky nakrájanú papriku a paradajky a ešte chvíľu restujte. Potom pridajte passatu a korenie. Podlejte trochou vody a nechte dusiť do mäkka (približne 10 minút).
Nakoniec pripravte volské oká. Tie z prepeličích vajíčok sú drobné a chuťovo zaujímavé. Slepačie vajíčko stačí jedno.
Variácie podľa chladničky a špajze:
- Namiesto kuskusu skúste bulgur. Pripravuje sa podobne, len ho najskôr priveďte k varu a chvíľu varte. Zvyšok vody či vývaru tiež nechajte vsiaknuť, zatiaľ čo bulgur odložíte bokom.
- Pokiaľ chcete raňajkovať viac bielkovín, pripravte si červenú šošovicu. Nemusí sa namáčať vopred a na skus sa varí len cca 3–5 minút.
- Ako zeleninu vyskúšajte čokoľvek, čo je dobré dusené či ľahko osmahnuté na panvici: paprika, baklažán, cuketa…
- Prekvapí vás, ako skvelé je podusiť na kolieska nakrájanú mrkvu s ostatnou zeleninou.
Nadýchaná omeleta s rukolou a pestom
Vajíčka na raňajky sú sýte a veľmi obľúbené. Klasickú omeletu vylepšíte týmto receptom:
Suroviny (1 porcia):
- 1 väčšie vajce
- 1 dl polotučného mlieka
- 0,5 dl smotany 15 %
- 80 g hladkej špaldovej múky
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- soľ a čierne korenie
- hrsť čerstvej rukoly
- 1 lyžica kvalitného bazalkového pesta
Postup:
V miske vyšľahajte mlieko a smotanu spolu s múkou a práškom do pečiva do hladka. Pridajte vajce a znovu vyšľahajte. Osoľte a okoreňte. Zmes nechajte 10 minút odpočívať, medzitým môžete napríklad dokončiť svoje ranné prípravy. :)
Rozpáľte panvicu a nalejte na ňu polovicu zmesi. Plameň stiahnite na polovicu a kým sa palacinka zatiahne, posypte ju rovnomerne lístkami rukoly. Potom palacinku opatrne zrolujte priamo na panvici a dajte na tanier odpočívať.
Opakujte aj s druhou polovicou zmesi. Obidve palacinky nakrájajte na pásiky a ozdobte pestom.
Pre krásnu kuchyňu
Tip: misky, do ktorých servírujeme raňajky v tomto recepte, nájdete na v e-shope Tchibo. :)