Práve čítate

Predstieram, že som turista. Ako vidieť svoje mesto inými očami?

1278  
Zdieľať: 

Predstieram, že som turista. Ako vidieť svoje mesto inými očami?

Koľko ulíc vedie na námestie vo vašom meste? Akú farbu má strecha kostola? A pri ktorom rybníku sa dajú o 10 večer najlepšie pozorovať hviezdy? Ak tápete, čítajte ďalej. Obmedzené cestovanie nás priviedlo k zúfalému činu – byť turistom vo vlastnom meste. A prekvapivo to môže byť zábava!

14. 10. 2020 3 min. čítania Anna Hrábková
Predstieram, že som turista. Ako vidieť svoje mesto inými očami?

Do messengeru mi príde fotka modrého okna. “Máš 24 hodín na to, aby si ho našla,” píše sa tam a ja pozerám ako teľa na nové vráta. Vyhrážka? Únos!? Aj takto môže začať hra s priateľmi, hovorme jej napríklad dištančná stopovačka. V meste, kde žijete odmalička a zodrali ste tam desiatky tenisiek, sa vždy nájde niečo, čo ste ešte nevideli! Občas totiž stačí zmeniť uhol pohľadu alebo si navzájom vymeniť “zrak” s priateľmi. Ponúkam pár spôsobov, ako na to.

Keď nás delí tisíc míľ…

…stále máme v ruke telefón a okrem “Ako sa máš?” na tisíc spôsobov si môžeme posielať napríklad aj správy s úlohami!

Pomôžu súradnice?

Už si videla spektakulárnu záhradu na 49.296031, 17.382914? A čo takto 50.214044, 16.551794, tam otvorili predaj cez okienko a majú fakt super grilované krídelká!

“Kurzorom po mape” je nové “prstom po mape” a s priateľmi si tak môžete posielať úlohy napríklad formou GPS súradníc. Za každé zaslané selfie z navštíveného miesta si dajte bod a po týždni alebo mesiaci si môžete virtuálne potriasť rukami, koľko nových miest v okolí domova vám kamarát pomohol objaviť.

Socha je modrá, na fasáde ryba

Ďalším typom úloh je“choď a zisti”. Stačí si na základe prieskumu Google street view vymyslieť navzájom napríklad 7 otázok ako:

  • “Sú na radničných hodinách rímske, alebo arabské číslice?”
  • “Akú farbu majú lavičky na námestí?”
  • “Aké zviera je na treťom dome v Kávovej ulici?”

…kto skôr pošle protistrane všetky správne odpovede, vyhráva!

Pre milovníkov realít

Keď sme si vyberali nové bývanie v mojom rodnom meste, veľmi ma bavilo machrovať sama pred sebou, že každý dom v ponuke dokážem priradiť k ulici. Zdanlivo. Väčšinou som samozrejme bola úplne mimo. Ak máte tiež pocit, že v meste poznáte už každý kút, a máte podobne zvláštnych priateľov, môžete si z toho urobiť spoločnú hru. Fotky domov vám opäť ponúkne Google :-)

Zožeň špendlík a tri vajcia

Táborová klasika na výlety detí do civilizácie sa dá upraviť aj do verzie “znudený dospelák v pandemickom období”. Urobte si s priateľmi na diaľku preteky, kto skôr zoženie nasledujúci zoznam vecí:

  • Poštovú pečiatku “krehké” ako tetovanie na ruku
  • Čakací lístok z akejkoľvek inštitúcie
  • Pohľadnicu s vaším mestom (ktorú protistrane hneď aj môžete poslať!)
  • Účet za kávu alebo obed (môže byť aj z potravín)
  • Podpis riaditeľa miestnej základky

Keď môžeme po meste chodiť spolu

Potom sú tu tiež aktivity, na ktoré nepotrebujeme priateľa na telefóne. Bude nám stačiť napríklad úzka rodina alebo kamaráti, susedia a zábava v nudnom meste môže začať napríklad len ľahkým bláznovstvom.

Myslíte si, že máte vo vašom najbližšom meste ešte čo objavovať?

Hlasovať

Kedy ste naposledy hrali schovávačku? Prečo to neskúsiť na pešej zóne k stanici? Cítite, že by ste mali občas chodiť behať, ale behanie vás nebaví? Vylovte z pamäte hru na babu! Oživíte prázdne námestie alebo priestor pod domovom dôchodcov. Srandu z toho budete mať vy a asi aj publikum schované za záclonami.

Rovnako tak občas stačí zdvihnúť zrak. Skúsiť prejsť stokrát prejdenú trasu a celý čas pozerať do výšky viac ako dva metre. Keď si k tomu do hlavy nasadíte, že ste tentokrát turista, zaručujem, že objavíte niečo nové.

Výlet je len náhoda

S novými zážitkami pomáhajú aj digitálne mapy – všimli ste si niekedy tlačidlo “Preskúmať okolie”? Teraz som tak objavila tri kaviarne v okruhu 5 kilometrov, ktoré vyzerajú super, ponúkajú dokonca kávu so sebou, čo teraz príde vhod, a pritom som o nich nikdy nepočula.

Skvelý výlet môže priniesť aj ponechanie programu na náhodu. Vyberte sa od svojho domu smerom, akým nikdy nechodíte – ani do práce, ani do školy, ani na nákup a je jedno, či pôjdete autom, na bicykli, alebo peši. Občas, keď nemáme od prechádzky žiadne očakávanie a jednoducho len pozorujeme svet okolo seba v neznámych uličkách, je to nakoniec ten najlepší deň – hlavne s deťmi :-)

Rovnako v okolí bývajú akcie, na ktoré by ma kedysi ani nenapadlo sa ísť pozrieť. Burza veteránov, blší trh vo vedľajšej dedine, výstava domácich zvierať alebo deň otvorených dverí na malej farme. Aj v ich okolí sa môže objaviť niečo zaujímavé.

Mesto pod rúškom tmy

No a ak vás doma večer nedrží malé (ne)spiace dieťa, môžete ísť zistiť odpoveď na otázku z úvodu.

Čo si tentokrát posedieť s partnerom pri rybníku namiesto doma na gauči? Určite nájdete lavičku, z ktorej sú lepšie vidieť hviezdy ako vo vysvietenom meste. Ale nezabudnite si so sebou zobrať deku, večery už sú chladné.

Kedy máte mesto radšej?

Hlasovať

S priateľmi si môžete zahrať aj bojovú alebo nočnú šifrovaciu hru. No a ak vám to všetko až príliš pripomína hry v tábore, kde sa vám ako dieťaťu nikdy veľmi nepáčilo, ponúkam poslednú inšpiráciu z nášho mesta. “Tour de Pub” je organizovaná súťaž, kedy dvojice súťažia po miestnych podnikoch, kde musia vypiť pivko. Aj taká “hra”, aj keď bez pečiatok a protihráčov, vám určite poskytne možnosť pozrieť sa na vaše mesto cudzími očami. Len tento pohľad možno bude ľahko rozostrený.

Keď bude vonku situácia kľudnejšia a bude zase možné bezpečne navštevovať reštaurácie, môžete túto „hru“ vyskúšať namiesto klasického večierka s priateľmi.

Ani pri hrách nezabudnite dodržiavať aktuálne nastavené bezpečnostné pravidlá.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články