Práve čítate

Čisto úplne čisto: ako sa pri upratovaní zaobísť bez zbytočnej chémie

6070  
Zdieľať: 

Čisto úplne čisto: ako sa pri upratovaní zaobísť bez zbytočnej chémie

Čistiace prostriedky z drogérie síce dokonale vygruntujú domácnosť, ale prírode ani nášmu zdraviu vôbec neprospievajú. Údajne sú to dokonca najviac toxické látky v našich domovoch.

15. 1. 2018 5 min. čítania Dana Reinišová
Čisto úplne čisto: ako sa pri upratovaní zaobísť bez zbytočnej chémie

Skúsila som ich preto nahradiť prírodnými, a často aj lacnejšími, alternatívami. Koniec koncov, keď si bez chemikálií poradila moja babička, prečo by som to nezvládla aj ja.

Základ pro ekologický úklid: citron, sůl a ocet

Pre ekologicky čisté upratovanie stačí otvoriť špajzu alebo chladničku. Vyskúšala som troch najčastejších pomocníkov: ocot, citrón a soľ. Navyše, aj vy ste na Facebook pridali veľa ďalších zaujímavých rád. Tak sa na ne postupne pozrime. Všetky si môžete na konci článku stiahnuť v PDF.

Upratovací pomocníci


Na všetkých fotkách v tomto článku vidíte kolekciu Tchibo „Žiarivo čisté“. V e-shope bude dostupná do 18. februára alebo do vypredania zásob.

Octový roztok na(do) všetko

Na upratovanie je to hotový zázrak. Ocot si poradí s mastnotou, plesňami aj baktériami. Keď porovnáte jeho cenu (0,45 € za liter) s prostriedkami z drogérie (okolo 2 € za liter), je jasné, kto je tu favorit.

Octovým roztokom (1:1 alebo slabším) vyčistíte chladničku, záchodovú misu, odtok umývadla, kuchynské dosky, prepravky na jedlo, sprchu, sklenené povrchy, okná, nábytok, koberce, drevené podlahy…

Mám ho rada hlavne na čistenie drevených varešiek a dosiek na krájanie. Drevo do seba totiž nasaje každú tekutinu. Radšej budem mať v doske trochu octu, ako chemický prostriedok na riad.

Ako sa zbaviť octového zápachu?


Jediná nevýhoda octu je jeho typická ne-vôňa, ktorá sa ale za pár hodín vyvetrá. Pokiaľ chcete znížiť jej intenzitu, kvapnite do čistiaceho roztoku citrónovú alebo inú esenciu.

Toto možno nepoznáte: ocot vyčistí aj zájdenú mikrovlnku

Misku alebo hrnček naplňte do polovice octom a dolejte vodou. Roztok varte v mikrovlnnej rúre cca 5 minút. (Odporúča sa dať do misky špáradlo, na ktorom sa zachytia prípadné vzduchové bublinky, takže vám ocot nevyprskne.) Pokiaľ potrebujete silnejší efekt, nechajte misku (hrnček) vnútri odpočívať ešte ďalšie 2 minúty.

Mikrovlnku snadno vyčistíte octovým roztokem

Potom ju vyberte a steny aj strop mikrovlnky utrite handričkou alebo papierovými utierkami. Pokiaľ nechcete experimentovať s horúcim roztokom, postačí vám na čistenie aj handrička namočená v octovej vode.

Môj tip: Dajte si pozor, keď budete vyberať misku s horúcim roztokom z mikrovlnky, aby ste si nespálili prsty (ako ja). Pri samotnom čistení to chce viac pritlačiť.

Citrón nielen na vodný kameň

Vďaka kyseline citrónovej poslúži citrón ako vynikajúci dezinfekčný prostriedok a tiež výborne odmasťuje. V kúpeľni vás zbaví vodného kameňa a vyčistí dlaždičky. Navyše krásne vonia, a tak ho rada používam aj na kuchynský odpad.

Vo všeobecnosti citrusy bielia, odstraňujú nečistoty a aj nepríjemné arómy..

V kúpeľni nebudete s citrónom veriť vlastným očiam (neverila som ani ja). Keď polovičkou citróna potriete zájdené batérie, dlaždičky alebo sprchu, na ktorej sa usadil vodný kameň, budú sa ihneď lesknúť ako nové. Len ich pretrite handričkou a je to. Funguje to aj na varnú dosku sporáka.

Rovnako ma prekvapilo, ako si poradí s kuchynským odpadom. Na odstránenie hrubej mastnoty sme si už vyššie predstavili ocot, ale citrón má zase iné využitie: nastrúhajte kôru z celého citróna, nasypte ju do odpadu a zalejte horúcou vodou. Bude krásne voňať!

Citrón si poradí aj so škvrnami v plastových boxoch na jedlo. A keď sa vrhnete na umývanie okien, pridajte do vody pár lyžíc citrónovej šťavy. Lepšie sa vám budú leštiť.

Môj tip: Keď mi po varení zaschnú drevené varešky so zvyškami jedla, dám ich odmočiť do vody s citrónom. Potom ich už len umyjem teplou vodou.

Soľou proti silnej špine

Soľ má podobnú štruktúru ako klasický čistiaci piesok, ktorý ňou často môžete nahradiť všade, kde by ste obyčajne po ňom siahli. Okrem ekológie vychádza skvele aj cenovo: kilo soli dostanete už od 0,15 €, zatiaľ čo za 400 g lacného čistiaceho prášku dáte minimálne 1€, teda 2,5 € za kilo.

Domácí ekologický úklid se solí nahradí čisticí písek

Soľ som vytiahla aj na nočnú moru všetkých, ktorí občas pečú: skúsila som ňou vyčistiť zašpinenú rúru. Naplňte pekáč soľou, dajte do horúcej rúry a nechajte soľ zhnednúť. Po vychladnutí pôjde mastnota ľahšie dole.

Keď spojíte soľ s octom, zbavíte sa nevzhľadných žltých škvŕn na vani či v umývadle. Potrite ich vzniknutou pastou, nechajte minimálne pätnásť minút pôsobiť a potom trpezlivo vydrhnite.

Môj tip: Na hubke nasypaná soľ výborne vyčistí stopy od kávy alebo čaju v hrnčeku. Keď budete s pomocou soli čistiť riad, buďte ale opatrní, aby ste ho nepoškrabali.

Soľ vraj tiež vráti zašlú krásu starému kobercu. Stačí ju po ňom rozsypať, nechať pôsobiť cez noc a druhý deň povysávať. Bohužiaľ, ja mám v byte iba plávajúcu podlahu, tak nemôžem tento trik vyskúšať. Budem rada, keď mi dáte vedieť, či to skutočne funguje.

Stiahnite si tipy v PDF


Pri upratovaní určite nechcete nakukovať do otvoreného článku. Tipy nájdete aj v prehľadnom PDF, ktoré si môžete vytlačiť a zavesiť napríklad na chladničku.

Eko upratovanie? Som za!

Nie som veľká zástankyňa alternatívnych postupov, ale v prípade upratovania im dávam šancu. Všetky tri vyskúšané „čistiace prostriedky“ ma nadchli, najviac asi citrón, ten je naozajstný zázrak.

Váš tip z Facebooku: ako vyčistiť rýchlovarnú kanvicu pomocou sódy bikarbóny

Na Facebooku sme sa spýtali na vaše tipy na upratovanie bez chémie. Pani Martina radí:

„Vodný kameň v nerezovej rýchlovarnej kanvici čistím so sódou bikarbónou. Dám zovrieť vodu a pridám lyžičku sódy bikarbóny. Strašne to zašumí, zapení. Trochu s tým potočím, chvíľu nechám odstáť a vylejem to do WC, tam to postojí, vykefujem a vyleštený je aj ten. :)
Do kanvice dávam zovrieť aj vodu s octom, vylejem do dresu dookola, aj okolo batérie, je to super na vodný kameň. Potom kvôli pachu octu nechám dvakrát zovrieť čistú vodu.“

Poznáte nejaké ďalšie využitie kuchynských surovín na upratovanie v domácnosti? Ktoré tipy sa vám osvedčili?

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články