Práve čítate

Nechcem si pokaziť leto úpalom ani úžehom. Na čo si dávam pozor?

1324  
Zdieľať: 

Nechcem si pokaziť leto úpalom ani úžehom. Na čo si dávam pozor?

Úpal, úžeh... odmalička ma nimi v lete rodičia strašili, ale dlho som ani nevedela, aký je medzi nimi rozdiel. Teraz už to, bohužiaľ aj z vlastnej skúsenosti, viem. Viete to tiež? A viete, ako týmto ťažkostiam predchádzať?

8. 7. 2022 3 min. čítania Silvia Ravasová
Nechcem si pokaziť leto úpalom ani úžehom. Na čo si dávam pozor?

Ako dieťa som od mojich starostlivých rodičov veľakrát počula, že si mám von zobrať radšej šiltovku, aj keď slnko pražilo tak, že predstava niečoho ďalšieho na spotenej hlave bola skoro nemysliteľná. A veľmi dobre si pamätám, ako som nepočúvla a čiapka putovala hneď za prvým rohom, kam už rodičia nevideli, do vrecka. Ja som sa potom po pár hodinách vrátila domov s bolesťou hlavy, bolo mi zle a večer som sa zimnicou triasla ako osika. Inými slovami, uhnala som si úžeh.

Úžeh vzniká od slnka

Z dvojice chorôb z prehriatia, ktoré počas leta hrozia hlavne v betónových labyrintoch sídlisk (ale ani dlhý výlet alebo cyklotúra nemusia byť žiadnou výnimkou), je úžeh ten miernejší variant a vzniká vinou vystavenia hlavy intenzívnemu slnečnému žiareniu.

Čo robiť s úžehom?

Keď som sa s úžehom stretla v dospelosti, nasledovala som rady mojej lekárky. Pomohlo mi teda presunúť sa z priameho slnečného žiarenia do chladného prostredia a na pomoc si zobrať dostatočné množstvo tekutín. Najlepšia je čistá voda, čierny čaj alebo napríklad minerálky izbovej teploty. Mne bolo nevoľno aj od žalúdka a to je bežným prejavom úžehu (aj úpalu). Aj preto je lepšie do seba tekutiny dostávať skôr po dúškoch. Určite odporúčam aj chladné obklady za krkom a na čele. Nielenže pomôžu, ale navyše sú v tej situácii aj príjemné.

„V práci sa občas ocitnem v nepríjemnej a trvajúcej horúčave. Aby som predišla prehriatiu, pomáha mi osviežovať si predlaktia chladnou vodou a na tvár a zvyšné odhalené časti tela používam vodu v spreji.“ – Linda S.

Prehriatie organizmu môže spôsobiť úpal

O niečo škaredším bračekom úžehu je úpal. Okrem bolesti hlavy a nevoľnosti ho môžu sprevádzať svalové kŕče, mdloby, dokonca aj strata vedomia alebo stav podobný šoku.

Dobrá správa je, že aby ste ho dostali, musí sa spojiť podstatne viac okolností, ako len zabudnúť šiltovku na vešiaku, keď vonku páli slnko ako na Sahare. Ide o celkové prehriatie organizmu, ku ktorému dochádza hlavne pri dlhšom pobyte v horúcich, zle vetraných priestoroch alebo na miestach s vysokou vzdušnou vlhkosťou – a nemusí to byť ani na priamom slnku. V podmienkach, kde sa telo už samo nedokáže ochladiť alebo si udržať normálnu prevádzkovú teplotu do 37 °C. Rovnako ako v prvom prípade sú najrizikovejšími skupinami deti a starší ľudia.

úpal

Čo robiť s úpalom?

Rovnako ako v prvom prípade je najdôležitejšie prehriateho pozvoľna (nie nárazovo) ochladiť – presunúť ho do chladnejšieho prostredia, aby telo dostalo šancu schladiť sa potom. Zabezpečte aj prísun tekutín, chladivý zábal a polohu v ľahu s nohami hore. Keby sa ale situácia nelepšila, alebo by dokonca došlo k strate vedomia, je nutné čo najrýchlejšie vyhľadať pomoc lekára.

Úžeh ani úpal nie je niečo, čo by som si priala znovu zažiť, ale určite si tým nenechám pokaziť leto. Krásne počasie si chcem užiť vonku! Nemám v pláne čakať skrytá v tieni domova a tam s vytrvalosťou upíra vyčkávať, kým posledný lúč slnka zájde za obzor. Dôležité je vedieť sa proti horúčave chrániť a jej negatívnym účinkom predchádzať:

  • Dodržiavam pitný režim
  • Nechodím na prudké slnko s odhalenou hlavou. Keď nemám klobúk, uviažem si pokojne šatku ako módny doplnok.
  • Nosím vhodné a voľné oblečenie z priedušných (a najlepšie prírodných) materiálov – napríklad ľanové
  • Vyhýbam sa najväčšiemu poludňajšiemu úpeku a nepreťažujem sa
  • Nezostávam napríklad v zavretom aute bez klimatizácie
  • Nezabúdam na opaľovací krém – spáleniny od slnka nielen škodia pokožke, ale tiež často sprevádzajú práve úžeh

Prečítajte si tiež: Deti a horúčavy: Moje rady, ako to v pohode zvládnuť a 8 spôsobov, ako bojovať proti horúčave v spálni aj bez klimatizácie

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články