Práve čítate

Upleťte si šál bez ihlíc

2470  
Zdieľať: 

Upleťte si šál bez ihlíc

Ukážeme si techniku pletenia bez ihlíc, ktorá je nielen veľmi jednoduchá, ale predovšetkým rýchla, efektívna a vizuálne veľmi zaujímavá. Za pol hodinu príjemnej opakujúcej sa činnosti vytvoríte úžasný jesenný doplnok do vášho šatníka. Skočte teda do galantérie po materiál a potom smelo do toho!

14. 11. 2016 3 min. čítania Redakce
Upleťte si šál bez ihlíc

Jeseň patrí pre sychravé počasie a skoré stmievanie u mnohých ľudí k najmenej obľúbeným ročným obdobiam. Prečo však tento pomaly sa vlečúci čas nevyužiť vo svoj prospech? Chladný vietor a padajúce lístie priamo vyzývajú, aby sme sa zababušili do poriadne huňatého šálu. Vlastnoručne upletený šál však dokáže zahriať nielen na tele, ale najmä na duši. A okrem toho netreba behať po obchodoch a zháňať „presne taký, aký máme v našich predstavách“, keďže si ho môžeme vyrobiť sami a presne na mieru. Kreativite sa medze nekladú a zhmotniť našu konkrétnu predstavu nie je žiadny problém, či už pôjde o farebnosť, dĺžku, vzor a čohokoľvek iné.

1z

Čo budete potrebovať

Na pletenie môžete použiť vlnu akéhokoľvek typu a akejkoľvek hrúbky, v poslednom čase je veľmi obľúbený materiál Hoooked Zpagetti, ktorý možno kúpiť na internete a vo väčších galantériách. Ide o rôzne farebné, pružné a poddajné pruhy látky využívané nielen na pletenie módnych doplnkov, ale aj kabeliek, košov a rôznych bytových doplnkov. Ponúkajú sa ako jednofarebná alebo vzorovaná priadza, takže si vyberú aj najnáročnejšie milovníčky módy.

sala 1

1. krok

Vezmite klbko a celé ho rozmotajte. Potom k sebe priložte oba konce a opäť namotajte dvojito do klbka.

sala2

2. krok

Odmerajte si zhruba tretinu priadze a začnite základným uzlom. Podľa fotografií vytvorte veľmi jednoduchú slučku, ktorú si navlečiete na pravú ruku a zľahka utiahnete.

sala 3

3. krok

Ľavou rukou chyťte oba konce priadze. Palcom a prostredníkom ich dlaňou k sebe roztiahnite. Prostredníkom ľavej ruky priadzu najprv spodkom naberte na palec a potom vrchom na ukazovák. Vytiahnite a naberte na ruku rovnako ako základný uzol. Tento postup potom opakujte stále dokola. Počet uzlov na jednej ruke zvoľte podľa predpokladanej hrúbky šálu ‒ odporúčam 7 až 10 uzlov.

sala 4

4. krok

Teraz vrchný povrázok chyťte rukou, na ktorej máte namotanú priadzu (pravdepodobne pravou) a zložte cez neho posledné urobené oko. Týmto pohybom sa na držanej konci vytvorí nové oko. Toto oko si navlečte na ľavú ruku.

4prubeh

5. krok

Postup opäť neustále opakujte, kým nevytvoríte šál požadovanej dĺžky.

sala 5

6. krok – poslední řada

Na ruku si upleťte dve oká. Vzdialenejšie oko uchopte a pretiahnite cez zápästie, čím vznikne nový uzol, a na ruke zostane len jedna slučka. Natiahnite si ďalšie oko a postup opakujte s celým radom.

Zakončenie

Ak ste už s výslednou dĺžkou aj šírkou spokojní, je len na vás, či výtvor ponecháte ako klasický dlhý šál, alebo jeho konce spojíte do kruhového nákrčníka. V druhom prípade oba konce jednoducho prepletiete zostávajúcou priadzou a zakončíte klasickým uzlom. Šál odporúčame prať ručne, prípadne v práčke pri veľmi šetrnom praní, aby nestratil svoj tvar, farbu a nadýchaný vzhľad. Ak nie ste s výsledkom úplne spokojní, nie je nič jednoduchšie, ako šál rozpliesť a začať znovu a lepšie. Po skončení záverečného uzla neváhajte, hoďte na seba kabát a vyrazte do ulíc predviesť váš nový módny doplnok!

_MG_4299

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články