Práve čítate

Vaginálna pohoda v lete: Rizikom je voda a to, že každý máme iné hygienické štandardy

6338  
Zdieľať: 

Vaginálna pohoda v lete: Rizikom je voda a to, že každý máme iné hygienické štandardy

Letné lásky, mokré plavky, zelená voda. Na čo si dať pozor, aby letná idylka neskončila v gynekologickej ambulancii? Známa česká gynekologička Kamila Žižková v rozhovore prezrádza, prečo je práve v lete najvyššie riziko vaginálnych infekcií a ako im predísť. Dáva veľa tipov, ako na hygienu, kúpanie, obliekanie aj milostné záležitosti.

8. 7. 2024 6 min. čítania Hana Vacková
Vaginálna pohoda v lete: Rizikom je voda a to, že každý máme iné hygienické štandardy

V lete je zvýšené riziko výskytu kvasinkových infekcií pošvy a infekcií močových ciest. Prečo je to tak?

Môže za to teplo a vlhko v intímnych partiách. Ďalší z faktorov je, že sa kúpeme vo vodách, ktoré často nie sú pre ženy na kúpanie vhodné. Asi všetky ženy niekedy zažili, že sa im dostala pri kúpaní voda do pošvy, a tak si zarobili na problém.

Ďalšou vecou sú potom aj letné lásky, ktoré prinášajú zvýšené riziko nákazy pohlavne prenosnými chorobami a tiež infekcie z milostných jednorazoviek, pri ktorých sa zanedbá hygiena. A tiež je tu laicky nazvaný syndróm mokrých plaviek. Keď na kúpalisku celý deň nosíme jedny plavky, ktoré na sebe necháme schnúť. A medzi nohami schnú najdlhšie, to je potom ideálne prostredie pre vznik infekcií. Kde je teplo, vlhko a tma, tam je úrodná pôda pre kvasinky.

A nemenej podstatná vec je pranie. Robila som si prieskum a zistila som, že ženy nie sú zvyknuté prať si plavky. Niektoré ich neperú vôbec. Je bežné, že si ich len vyzlečú a dajú uschnúť na sušiak. Na druhý deň si ich zase oblečú. A takto to robia na dovolenke celý týždeň, a niektoré aj celý rok.

Počas dňa odporúčam si plavky meniť. Ľudia mávajú jedny alebo dvoje, a to je jednoducho málo. Ideálne je si prezliecť po každom kúpaní spodok plaviek. Dnes mnohí nosia plavky kombinované z rôznych sád, takže to nemusí byť zložité.

Ako sa „zdravo“ starať o plavky

  • Plavky prepláchneme rukami v teplej vode s mydlom.
  • Ak to výrobca na štítku píše, perieme v práčke na jemnejší stupeň.
  • Ak sa kúpeme v rizikových vodách, použijeme na pranie dezinfekčný prací prášok.

Správna starostlivosť o plavky nielen podporí vaše vaginálne zdravie, ale ako v bavlnke sa budú mať aj vaše plavky. Prečítajte si, ako ich správne prať a sušiť.

Už sú dostupné aj menštruačné plavky – obdoda menštruačných nohavičiek. Čo si o nich myslíte?

Určite sa nesmieme nechať zmiasť tým, že by boli na veľmi silnú menštruáciu. Je to podobné ako pri detských plienkach – keď sa v nich dieťa vo vode vyciká, tak to plienkou prejde. Plienka zachytí len pevnejšiu stolicu.

Je rozdielne riziko medzi našimi klasickými jazerami, morskou vodou a bazénmi?

Je. Ja jednoznačne viac verím moru a riekam ako rybníkom a iným stojatým vodám. Keď už, vybrala by som si tie kontrolované.

Kvalitu vody na rekreačné kúpanie na Slovensku pravidelne kontroluje Úrad verejného zdravotníctva SR. Prírodné vodné plochy na kúpanie u nás zastupuje každoročne cca 85 jazier, vodných nádrží, štrkovísk, tajchov resp. v ojedinelých prípadoch aj časti vodných tokov. Sú monitorované podľa národných aj európskych požiadaviek a ich zoznam sa každoročne pred kúpacou sezónou (t. j. do 15.6.) aktualizuje. Zoznam vôd určených na kúpanie pre aktuálnu kúpaciu sezónu, aj s označením ich vhodnosti v 4 stupňoch, od nevyhovujúcej po výbornú, nájdete TU.

Verejné bazény nemám v obľube. Ľudia sa pred vstupom do bazéna nesprchujú alebo do vody močia. Vodu niekde vymieňajú aj len raz za rok. Samozrejme to chlórujú, ale chlór zase vysušuje.

Keď už do nás vnikne voda, ako si pomôcť? Odporúčate vaginálne preplachovanie?

Preventívne preplachovanie alebo preventívne vkladanie tampónov s laktobacilmi neodporúčam. Pošva má samočistiacu schopnosť. Ale ak viem, že som sa kúpala v nejakej pochybnej vode a necítim sa dobre – to je ten pravý moment na výplach.

Je dôležité spomenúť, že to nemusí byť iba kvasinková infekcia, keď nás to svrbí alebo páli. Môže to byť aj bakteriálna vaginóza alebo napríklad laktobacilóza (a nie nevyhnutne z bazénov). Kvasinkovú infekciu spoznáme podľa tvarohovitého, hrudkovitého a nezapáchajúceho výtoku. Môžeme na to použiť voľne predajné antimykotiká, ale je nutné použiť okrem krému aj tablety do pošvy. Veľa žien nevie, že je ten problém vnútri v pošve. Prichádzajú k nám s tým, že si liečia opakujúce sa zápaly aj pol roka. Niet divu. Použili len krém.

Kedy vyraziť k lekárovi

  • Keď ani po týždni nezaberie samoliečba.
  • Keď výtok zapácha alebo má inú farbu, napríklad je zelený alebo krvavý, alebo zapácha po rybacine.

Ako sa obliekať a neohroziť svoje vaginálne zdravie

Vaginálny problém môže spôsobiť aj zaparenie. Máme teda odložiť džínsy a nepriedušné oblečenie?

Záleží okrem iného aj na tom, ako veľmi sa potíme. Ja som napríklad práve ten typ, ktorý sukne nikdy veľmi nenosil, ale džínsy mi nikdy nerobili problém. Ale sú ženy, ktoré sa zaparia aj v sukni. Majú zapareniny medzi sedacími svalmi aj na genitáliách.

Čo môže pomôcť s nadmerným potením v intímnych partiách?

  • Intímny deodorant 
  • detský púder 
  • na už vzniknuté pupienky a zapareniny: zinková masť (pre bábätká)
  • na vyrážky po holení: bambucké maslo

Ako sa ako gynekologička pozeráte na chodenie naostro? To je proti zapareniu ideálne, ale zase sa práši…

Keď je žena bez bielizne, ale je oblečená a je s tým sama v pohode, prečo nie.  Ale samozrejme nie je múdre sadnúť si s „holým zadkom“ v minisukni na lavičku, to by som neriskovala. Bielizeň môže byť dokonca priamo zdrojom dlhodobých strastí. Pretože ženu môže odierať, môže byť nepriedušná, zle padnúca. Hrozí zaparenie a podráždenie pokožky materiálom či pracím prostriedkom. Kvôli mikrotrhlinám a mikrorankám je vyššia pravdepodobnosť, že vznikne nejaká infekcia.

Genitálie sú miesto, na ktoré slnko svietiť nemá. Zvyšuje sa tým na týchto miestach riziko vzniku rakoviny pokožky. Riziko spálenia je oveľa vyššie.

Nedávno som zisťovala, či sa dá chytiť nejaká pohlavne prenosná choroba alebo iná infekcia zo záchodovej dosky. Vyššie riziko nákazy je z kľučky na verejných toaletách. Pretože patogény, ktoré na doske môžu byť, tam veľmi dlho neprežijú. Keď si na dosku položíme toaletný papier, naň sa údajne patogény prichytia viac ako bez neho.

A čo nosenie tango nohavičiek?

Dlho som žila v tom, že tangá môžu spôsobovať vaginálny diskomfort a napríklad hemoroidy, ale nakoniec som zistila, že to veľmi ovplyvňuje celkovo kvalita bielizne a jej vhodná veľkosť. Pretože aj nevykrojené nohavičky, ktoré sa zarezávajú, môžu tieto problémy prinášať úplne rovnako. Okrem zaparenia a odierania je u nich problém vo vyššom riziku prenosu nečistôt z konečníka dopredu. Pretože sa tangá bezprostredne dotýkajú konečníka a nohavičky pri nosení nezostávajú stále na jednom mieste. Noste so sebou nohavičky do rezervy. Ak už tie oblečené nie sú čisté, vymeňte si ich. Môžu totiž priniesť nielen vaginálne infekcie, ale aj infekcie močových ciest, pretože najčastejšími patogénmi v tomto prípade sú bakterie z čreva.

Prečítajte si tiež, aká spodná bielizeň je vhodná podľa gynekológa.

Ako na správnu hygienu, ak sa vám vracajú zápaly

  • Vyhraďte si špeciálny uterák len na rozkrok (je to dôležité hlavne v čase menštruácie) a iný zase len na tvár. Kozmetičky dokonca odporúčajú starať sa o pleť samostatne, nie v rámci celotelovej hygieny.
  • Neperte bielizeň v aviváži.
  • Vymeňte menštruačné pomôcky.
  • A radšej obmedzte cukor a alkohol, ktoré môžu zápal v tele zhoršovať.

Stretli ste sa s nejakou chorobou z dovolenky?

Jedna žena mi utkvela v pamäti. Bola na dovolenke niekde vo wellnesse – nerešpektovanie sedenia v saune na uteráku a podobne, priviezla si rozsiahlu mokvajúcu infekciu genitálií. Bol to diagnostický oriešok. Nič také sme v živote nevideli. Zabrali jej až druhé celkové antibiotiká. Ale čo to bolo? To doteraz nevieme. Priviezť z dovolenky sa dá čokoľvek.

A letná čerešnička na koniec – pohlavný styk na dovolenke…

Nedávno som bola na Zanzibare, kde kvitne sexuálny turizmus pre ženy – na plážach pobehujú „beachboyovia“ a okrem náramkov ponúkajú aj sexuálne služby. Hovorím si, že tu je kondóm slabá ochrana…

Ľudia si hlavne neuvedomujú, že sa môžu nakaziť akýmkoľvek stykom. Aj len orálnym. A nejde len o pohlavne prenosné choroby ako také. Hrozí aj žltačka, kvasinky, bakteriálna vaginóza a ďalšie. Už len „obchytkávanie“ môže byť problematické. Nevieme, čoho sa ten človek dotýkal, ako dobre si umýva ruky, čo má za nechtami. Je tam veľmi veľa vecí, ktoré môžu spôsobiť prenos. Stačí, že žene niekde na diskotéke raz strčí ruku do nohavičiek. Ja viem, že to často nefunguje tak, že by sa ľudia predtým vykúpali a vydezinfikovali, ale je potrebné počítať s tým, že si môže človek z takéhoto zážitku odniesť aj nepríjemnosti. A to ani nemusí ísť do Zanzibaru.

Ako je to so slinami?

To je bohužiaľ najpoužívanejší a zároveň najnevhodnejší lubrikant, ale tiež neodporúčaný. Zaujímavé sú kvasinky. Neodporúča sa orálny sex, keď ľudia pili pivo alebo víno a iné kvasné výrobky, pretože z orálneho sexu po ich konzumácii hrozí kvasinková infekcia.

Problém môžu byť aj zle vyčistené zuby alebo keď majú ľudia v ústach nejakú baktériu. Vo všeobecnosti máme kvasinky na tele všade, len sa nesmú premnožiť.

Kvasinky nie sú len ženský problém, však?

Áno, aj muži môžu mať kvasinku, bohužiaľ, tento fakt dosť podceňujú. Ale pri liečbe kvasinkovej infekcie je vhodné liečiť aj partnera. Ak má príznaky ako šupinky, pupienky, svrbenie, alebo žena pozoruje zhoršenie po styku. Aplikujú sa antimykotiká na špičku penisu.

Môžeme sa na to leto a jeho nástrahy nejako pripraviť?

Mali by sme dodržiavať určité pravidlá, keď vieme, že na infekcie trpíme. Dodržiavať pitný režim. Je potrebné ešte pripomenúť alkohol a cukor, tie môžu takisto zvyšovať riziko kvasinkovej infekcie. Niekto je na to veľmi háklivý. Ženy s opakovanými infekciami nabádame, aby si trošku upravili stravu. Alebo ich dokonca, keď je to veľmi časté, vyšetríme na cukrovku.

Ako je to so sexom vo vode?

To zase záleží na tom, v akej. Určite pozor na piesok. A morskú vodu. Rovnako ako nechcete mať soľ v očiach, nechcete mať soľ na iných miestach. Ale možno to niekomu za ten zážitok stojí.

Je potrebné myslieť na to, že sa ženám potom možno týždeň nebude páčiť, čo sa im tam dole deje. Odporúčam ženám zobrať si na dovolenku vaginálnu liečbu, napríklad vaginálny výplach alebo antimykotiká. Keby sa náhodou niečo dialo, nech to môžu riešiť hneď a svoju dovolenku ešte zachrániť.

Kamila Žižková je lekárkou v odbore gynekológia, pôrodníctvo a sexuológia. Absolvovala v roku 2019 Lekársku fakultu v Plzni a o dva roky neskôr založila zábavne edukatívny instagramový profil @moje_gynpor a neskôr spolu s pôrodnou asistentkou Klárou Sedmerovou podcast Pindy z gyndy, kde sa rozprávajú o gynekológii, pôrodníctve, sexualite, ale aj o témach z bežného života ženy a materstva. Vydala knihu Vulva není vagína, ktorá je praktickým sprievodcom svetom ženských aj mužských genitálií a intímneho života. Ordinuje v Chomutove a Ústí nad Labem.

Léto v pestrých barvách

Do e-shopu

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články