Práve čítate

Aká spodná bielizeň je najlepšia podľa gynekológa?

24118  
Zdieľať: 

Aká spodná bielizeň je najlepšia podľa gynekológa?

„Nikdy by som si nekúpila nohavičky veľkosti XL, to je predsa veľa! L-ká sú mi síce trochu tesnejšie, ale…“ Tak práve tým si podľa gynekológa koledujeme o problémy. Na čo ďalšie by sme si mali dať pozor?

29. 6. 2022 3 min. čítania Redakce
Aká spodná bielizeň je najlepšia podľa gynekológa?

Spodná bielizeň sa dá rozdeliť na tú bežnú (na denné nosenie), zvodnú (na výnimočné príležitosti) a nočnú. A práve tú, ktorú nosíme každý deň a každú noc, by sme si mali starostlivo vyberať. Ono je totiž jedna vec, ako nám bielizeň pristane, a druhá, čo na to naše zdravie.

Spýtali sme sa gynekológa MUDr. Daniela Gilaniho, čo na dámsku spodnú bielizeň hovorí on a akú by odporučil – či už ide o materiál, strih alebo veľkosť.

Vo výbere materiálu bavlnu nič nenahradí

„Nechápem, ako sa to deje, ale rafinovaných nohavičiek z umelých vlákien mám v zásobe tak 3x viac ako obyčajných bavlnených. Nakoniec si ale aj tak radšej vyberiem bavlnu, hlavne keď je horúco.“

Prečo sú vlastne nohavičky z umelých vlákien vhodné skôr na výnimočné príležitosti? „Umelé materiály sú viac alergénne ako prírodné, hlavne v kombinácii s niektorými pracími prostriedkami,“ varuje Gilani. „Každopádne priedušnosti prírodného materiálu sa umelé vlákno nevyrovná, a čím priedušnejšie, tým lepšie,“ dodáva.

„Za zlatý štandard, čo sa materiálu týka, pokladám predovšetkým bavlnenú spodnú bielizeň,“ hovorí gynekológ. Prikláňa sa tak k tomu, čo každá žena vie, ale občas na to „zabudne“.

Zachráni to v prípade nohavičiek z umelých vlákien bavlnený sed? Podľa lekára je to určite lepšia voľba ako bielizeň iba z umelého vlákna. Lepšie sú tiež čipky ako celistvá látka – sú predsa len priedušnejšie a o to ide predovšetkým.

So strihom nohavičiek sa môžeme inšpirovať u mužov

„To je taká sloboda, zobrať si svoje najpohodlnejšie nohavičky a neriešiť, čo by na ne povedal môj priateľ!“

Pri nohavičkách na bežné nosenie záleží veľmi aj na tom, aký majú strih. „Na každodenné nosenie mi prídu najvhodnejšie dámske boxerky,“ hovorí Gilani. Čím voľnejšie a priedušnejšie podľa neho nohavičky sú, tým lepšie.

O tom, akú bielizeň si na seba žena ráno zoberie, sa musí rozhodnúť ona sama. „Záleží aj na jej dennom režime, pohybovej aktivite a na tom, čo napríklad počas dňa očakáva – veď nohavičky sú aj súčasťou ženskej erotiky,“ zamýšľa sa.

Keď máme s manželom rande, na ktoré vyrážam priamo z práce (úprimne to je skôr tradícia ako výnimka), nosím si so sebou malú kozmetickú taštičku. Večer to chce trochu upraviť make-up, rada sa výraznejšie navoniam a tak. :-) Zbaliť si do nej bielizeň, ktorá sa mi k rande hodí viac ako tá bežná denná, je ten najmenší problém.

Marie, redaktorka Tchibo Blogu

Bielizeň musí dokonale padnúť

„Nikdy by som si nekúpila nohavičky XL. L-ká sú mi síce trochu tesnejšie, ale na sušiaku nevyzerajú tak obrovsky.“

Kupovať si menšie nohavičky len preto, že sa hanbíme priznať si svoju skutočnú veľkosť, nie je podľa gynekológa šťastné riešenie. „Správna veľkosť spodnej bielizne je dôležitá a môže sa podpísať na zdraví vašich intímnych partií. Čím je bielizeň tesnejšia, tým je to horšie – hrozí vám totiž infekcia, ale tiež zapareniny z mechanického dráždenia tesnej bielizne,“ varuje Gilani.

V noci je lepšie nechať pokožku dýchať

„Spať nahá by sa mi vlastne aj páčilo. Mám ale malé deti, pred ktorými tak chodiť nechcem.“

„Myslím, že najlepší typ nočnej bielizne je žiadna nočná bielizeň,“ hovorí lekár. „Druhá najlepšia voľba je voľná nočná košeľa.“ A čím voľnejšia, tým lepšia.

Nosenie nohavičiek na noc je podľa neho naopak krajne nezdravé. „V intímnych partiách sa udržuje určitá vlhkosť, ktorá nie je cez nohavičky dostatočne ’ventilovaná’. To môže viesť k opakovaným vaginálnym infekciám – vaginálnu mykózu pozná azda každá žena,“ pripomína.

Väčší pozor by si mali dávať ženy plnoštíhle, všetky, ktoré užívajú antibiotiká, tehotné a tie, ktoré trpia cukrovkou.

Zápaly môžu ohroziť plodnosť


Ako upozorňuje gynekológ, vplyv spodnej bielizne na plodnosť ženy nie je taký veľký ako pánskej spodnej bielizne na mužskú plodnosť. Aj tak sa ale môže stať, že sa vaginálna infekcia dostane vzostupnou cestou až k samotnému vaječníku a spôsobí zápal vaječníka a vajíčkovodov), ktorý veľmi často vedie k neplodnosti.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články