Práve čítate

Polníček nepatrí len do šalátu – využívam ho aj v teplej kuchyni

4151  
Zdieľať: 

Polníček nepatrí len do šalátu – využívam ho aj v teplej kuchyni

Polníček všetci poznáme ako súčasť miešaných šalátov. Napadlo vám ale niekedy využiť ho ako hlavnú ingredienciu? Ja ním často kompletne nahrádzam klasický listový šalát alebo ho pridávam do smoothies. Tiež ma baví využitie polníčka v teplej kuchyni! Ak ste doposiaľ nevedeli, ako s polníčkom pracovať, pripravila som pre vás pár tipov na inšpiráciu, ako to s ním skúsiť trochu inak.

10. 4. 2020 3 min. čítania Martina Ivanová
Polníček nepatrí len do šalátu – využívam ho aj v teplej kuchyni

Polníček má dlhé tmavé listy v tvare lyžičky a na rozdiel od iných šalátov má špecifickú, výraznú sladko-orieškovú chuť. Okrem toho je všestrannejší ako napríklad hlávkový šalát – môže sa konzumovať surový, ale skvelo chutí aj v polievkach, spomínaných smoothies, omáčkach na cestoviny alebo dokonca dusený, podobne ako špenát. Mladé listy sú ale veľmi jemné a najviac živín si zachovajú, keď ich tepelne upravovať nebudete.

Najčerstvejší polníček zoženiete od mája do novembra, kedy je jeho sezóna. Obsahuje veľa prospešných látok a vďaka vysokému obsahu vlákniny je dobrý na trávenie. Možno vás, rovnako ako mňa, pobaví, že sa mu hovorí „antistresový šalát“. Údajne totiž vďaka vitamínu B9 dokáže podporiť kvalitný spánok.

Čo s polníčkom, keď si ho prinesiete domov?

Polníček, ktorý sa často predáva v plastových krabičkách, už býva umytý a tak sa nebojím ho hneď konzumovať. Keď ho ale kúpim na farmárskych trhoch, alebo ho mám zo záhradky, vždy ho dôkladne očistím od hliny. Osvedčil sa mi tento postup:

  1. Napustím veľkú misu vody a polníček do nej na 1-2 minúty ponorím. Nikdy na krehké lístky nepúšťam silný prúd vody, aby sa nepolámali.
  2. Preberiem lístky a odstránim väčšie stonky, ak niekde zostali.
  3. Precedím vodu a nechám lístky oschnúť na papierovej utierke, alebo použijem odstredivku na šalát, ktorá prebytočnú vodu a prípadné zvyšné nečistoty šetrne odstráni.

Aby polníček dlhšie vydržal


Keď mám polníčka viac, ako aktuálne spotrebujem, uložím ho do spodnej časti chladničky. Tam ho prekryjem utierkou namočenou do studenej vody. Vďaka tomu spomalím proces vädnutia a lístky vydržia chrumkavé o niečo dlhšie.

Dajte smoothies zelenú!

Ak nepatríte medzi fanúšikov zeleninových štiav a smoothies, pretože veľmi nemusíte ich špecifickú chuť, táto energetická bomba je skvelou cestou, ako s nimi začať. Ak už si robíte smoothies napríklad so špenátom, skúste ho, ako ja, občas nahradiť polníčkom. Dodá zaujímavú chuť!

Ja ho väčšinou kombinujem napríklad s banánom a mangom, čo odporúčam aj tým, ktorí hľadajú tip, ako zeleninovú chuť v smoothie „zakryť“ niečím lahodnejším. Tu je recept, ktorý si rada vychutnám ako desiatu alebo zdravší dezert.

Ingrediencie (2 porcie):

  • Dve hrste polníčka
  • 1/2 mrazeného banánu
  • 1/2 manga + kúsok na zdobenie
  • Šťava z 1 pomaranča
  • 300 ml rastlinného mlieka (ja mám najradšej ryžové)
  • 1/2 avokáda
  • 1 lyžica tekvicových semienok
  • 1 lyžička sezamových semienok
  • 3 sušené datle
  • Šťava z 1/2 limetky

Postup:

  1. Všetky suroviny vložte naraz do mixéra a rozmixujte dohladka.
  2. Vzniknuté smoothie nalejte do pohára alebo do misky a ozdobte ho pokrájaným mangom.
Ďalšie tipy na domáce smoothies

Ďalšie tipy na domáce smoothies

3 recepty a všetko, čo ste potrebovali vedieť o smoothies

Prečítať článok

TIP: Do smoothie môžete pridať aj rastlinný proteín – napríklad konopný alebo hráškový. Ak by potom bolo veľmi husté, dolejte ešte trošku rastlinného mlieka alebo vody.

Pesto z polníčka 2v1

Pesto doma najčastejšie pripravujem z čerstvej bazalky, ale variant z polníčka tejto klasike silno konkuruje. :-) Rada k nemu pridávam čerstvý medvedí cesnak, ktorý na jar zbieram pri prechádzkach v lese.

Ingrediencie:

  • 100 g polníčka
  • 25 g čerstvého medvedieho cesnaku
  • 25 g vlašských orechov
  • 30 g parmezánu
  • 4 datle
  • Panenský olivový olej
  • Soľ, čierne korenie

Postup:

  1. Všetky suroviny vložte do mixéra, zalejte ich menším množstvom olivového oleja a mixujte, kým sa všetko krásne nespojí.
  2. Ak máte radšej krémovejšiu konzistenciu, mixujte o niečo dlhšie a pridajte viac olivového oleja.
  3. Pesto dochuťte soľou a čiernym korením.


Dá to síce viac práce, ale pesto sa dá pripraviť aj bez mixéra. Všetko môžete prepracovať v mažiari. Odporúčam ale vopred suroviny pokrájať na menšie kúsky a parmezán nastrúhať.

Pesto sa hodí do najrôznejších receptov a preto je fajn mať ho pripravené v chladničke. Vďaka pestu totiž rýchlo vytvoríte naozaj chutnú večeru. Toto sú moje dva najobľúbenejšie recepty, v ktorých polníčkové pesto využívam:

Pappardelle s pestom

Ak máte chuť na naozaj rýchlu a jednoduchú večeru a v chladničke čaká na svoju chvíľu predpripravené pesto, pappardelle budete mať hotové do 10 min.

  1. Uvarte pappardelle (alebo iné cestoviny, ktoré máte radi)
  2. Po precedení ich priamo v hrnci zmiešajte s pestom tak, aby sa ním krásne obalili. Ja na jednu porciu používam asi 1 – 2 lyžice pesta.
  3. Pri servírovaní každú porciu doplňte čerstvo nastrúhaným parmezánom. Môžete ešte dozdobiť výhonkami hrášku alebo reďkoviek.

Chlebíčky s pestom a kozím syrom

Jarné chlebíčky môžete pripraviť ako sviežu desiatu. Polníčkové pesto tu využívam namiesto klasickej nátierky alebo ním nahradím maslo.chlebíčky

  1. Čerstvé krajce chleba natrite pestom.
  2. Každú porciu ozdobte kozím syrom – ja najradšej používam polotvrdý farmársky.
  3. Navrch pridajte reďkovku aj s výhonkami.

Ste prekvapení, ako je polníček všestrannou surovinou? Teraz už viete, ako naň, tak smelo do niektorého z mojich receptov, alebo skúste ešte viac experimentovať a vytvorte nejaký vlastný.

Vybavenie do vašej kuchyne

Vybavenie do vašej kuchyne

Vyberte si nové doplňky a pomocníky do kuchyně na Tchibo.cz

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články