Práve čítate

Miska plná farieb – smoothie bowls (nielen) pre začiatočníkov

5187  
Zdieľať: 

Miska plná farieb – smoothie bowls (nielen) pre začiatočníkov

Sú farebné, dodajú vám poriadnu dávku energie a dostatočne zasýtia.

19. 4. 2020 4 min. čítania Martina Ivanová
Miska plná farieb – smoothie bowls (nielen) pre začiatočníkov

Poznáte „smoothie bowl?“

Do slovenčiny toto slovné spojenie ešte poriadne nepreniklo, do našich jedálničkov už áno – a to je dobre! „Bowl” je po anglicky miska a toto je jednoducho farebná miska plná zdravých dobrôt. Je to výživnejší a hustejší variant smoothies, ktoré si veľa ľudí pripravuje po cvičení alebo počas dňa ako desiatu.

Smoothie bowls, ako už názov napovedá, sú na rozdiel od nápoja plnohodnotným jedlom ideálnym na odštartovanie dlhého dňa.

Ako vytvoriť dobrý základ?

Smoothie misky sú jedným z tých jedál, pri ktorých môžete popustiť uzdu svojej fantázii, pretože neexistujú presné pravidlá ich prípravy. Chute by ale mali byť vyvážené – sama sa snažím dosiahnuť rovnováhu medzi sladkou, kyslou a orieškovou chuťou.

Tipy pre začiatočníkov

Ak ste v príprave smoothie misiek úplným nováčikom, môžete si na chladničku prilepiť tento malý ťahák základných zložiek:

  1. ZÁKLAD – voda, rastlinné mlieko, kokosová voda, ovocná šťava, studený čaj…
  2. OVOCIE – banán, mango, mrazené lesné ovocie, marhule, kiwi…
  3. ZELENINOVÁ ZLOŽKA – fenikel, mrkva, špenát, kučeravý kel, stonkový zeler…
  4. DOCHUCOVADLÁ – škorica, kurkuma, zázvor, včelí peľ, superfood prášky…
  5. ZDRAVÝ TUK – kokosový olej, olivový olej, ľanový olej…
  6. KRÉMOVÁ ZLOŽKA – orieškové maslo, chia semienka, ovsené vločky…
  7. SLADKÁ BODKA – datle, javorový sirup, stévia…

Možno premýšľate, či by ste mohli použiť obyčajné kravské mlieko. Názory sa líšia, ale ja dávam prednosť mliekam rastlinným, pretože sú v kombinácii s ovocím lepšie stráviteľné. Niektoré druhy ovocia, ako napríklad ananás, sa vôbec neodporúčajú konzumovať s mliekom.

Vždy sa snažím o to, aby aspoň jedna zložka bola mrazená – práve vďaka tomu smoothie miska získa tú krémovú konzistenciu a udrží na povrchu všetko to farebné ovocie.

Polníček nielen do smoothie

Polníček nielen do smoothie

Zvýšil vám z prípravy smoothie polníček? Prečítajte si, čo s ním!

Prečítať článok

Domáce smoothie misky ako z balijského bistra

Svoje recepty na smoothie misky mám už celkom vychytané – vyzerajú skoro ako tie, čo sa už typicky servírujú v bistrách na Bali. Aby som vytvorila čo najkrémovejšiu konzistenciu, používam vysokovýkonný mixér. Ak takýto mixér nemáte, bude sa vám hodiť pár mojich tipov, ktoré mixovanie uľahčia:

  • Mrazené ovocie a zeleninu nechám pred mixovaním zľahka zmäknúť.
  • Špenát a ďalšiu listovú zeleninu najskôr rozmixujem s tekutou zložkou úplne dohladka a až potom pridávam ďalšie suroviny.
  • Keď si chcem vyrobiť vlastné rastlinné mlieko, namáčam orechy tak dlho, kým úplne nezmäknú a potom vzniknuté mlieko precedím cez gázu. Je to do smoothie misky skvelý základ.
  • Cviklu, mrkvu a ďalšiu tvrdú koreňovú zeleninu pred mixovaním nastrúham najemno.
  • Pri použití sušených datlí ich najskôr na 15 – 20 min. namočím do teplej vody.

Keďže je hlavnou zložkou smoothie misky ovocie a zelenina, dávam si veľký pozor na ich kvalitu a pôvod. Je to dôležité hlavne pri tých druhoch, ktoré jeme aj so šupkou, pretože ovocie a zelenina často bývajú ošetrované pesticídmi – a tie vo svojej miske určite nechcem :-) Keď mi to rozpočet dovolí, snažím sa teda kupovať suroviny v bio kvalite.

Moje tipy na rýchle a chutné smoothie misky:

  • Zamrazte si doma zrelé nakrájané ovocie do zásoby. Nebudete tak vyhadzovať to, čo nestihnete zjesť a navyše ho budete mať stále po ruke.
  • Do zip sáčkov nakombinujte rôzne druhy ovocia a zeleniny. Keď dostanete chuť na smoothie misku, len celý obsah nasypete do mixéru. Chutná desiata je na stole za pár sekúnd :-)
  • Mojím obľúbeným trikom sú zmrazené kocky rastlinného mlieka (alebo šťavy z ovocia). Keď potrebujem smoothie trošku nariediť, ale nechcem prísť o chuť tým, že by som pridávala vodu, jednoducho prihodím pár mrazených kociek.
  • Do smoothie vždy rada pridávam aspoň jeden superfood prášok – môžete si vybrať zo širokej ponuky – od tých, ktoré zlepšujú trávenie, až po také, ktoré vám dodajú poriadnu dávku energie. Medzi najznámejšie patrí matcha, acai, spirulina alebo kurkuma, ale na internete ich nájdete desiatky.

Pozor na fruktózu


Aj keď sú smoothie misky vyrobené z „čistých surovín“, obsahujú vysoký podiel fruktózy. Ak máte cukrovku alebo intoleranciu na ovocie s vysokým obsahom fruktózy, vždy je lepšie konzultovať jedálniček s lekárom.

Recept na „superzelenu“ misku

Táto raňajková zelená miska vám dodá energiu na celý deň. Vďaka avokádu a banánu vám vznikne nadýchaná pena. Najradšej ju zdobím domácou granolou, ktorá dodá príjemnú chrumkavosť.

Ingrediencie (na 1 porciu):

  • 1 lyžička matcha prášku
  • Hrsť špenátu
  • 2 dcl rastlinného mlieka (ja som zmiešala kokosové a kešu)
  • 1/2 kiwi
  • 1/2 avokáda
  • Menší banán
  • 1/2 manga
  • Šťava z pomaranča
  • Na zdobenie: domáca granola, sezamové semienka, chia semienka, maliny, kiwi, marakuja

Postup:

  1. Najskôr v 1 dcl mlieka rozmixujte dohladka špenát.
  2. Pridajte všetky ďalšie suroviny (okrem mlieka) a mixujte niekoľko minút. Smoothie vždy priebežne ochutnávam a podľa chuti kľudne ešte niečo pridám.
  3. Ak máte pocit, že je krém príliš hustý, pridajte zvyšné mlieko. Nezabudnite ale, že smoothie miska sa nepije slamkou, ale je sa lyžicou :-)
  4. Smoothie misku na záver dozdobte svojím obľúbeným ovocím, orieškami, semienkami alebo granolou.

Recept na ružovu smoothie misku

Keď chcete do smoothie zaradiť aj zeleninovú zložku, tento recept s cviklou je skvelým začiatkom. Nemusíte sa vôbec báť jej charakteristickej zemitej chuti – sladké ovocie ju prebije a je jej tam tak akurát, aby dodala smoothie nádhernú fialovú farbu, ale zároveň nebola veľmi dominantná.

Ingrediencie (na 1 porciu):

  • 2 dcl nesladeného ovseného alebo mandľového mlieka
  • 1 – 2 mrazené banány
  • 1 silnejší plátok ananásu (nakrájaný na menšie kúsky)
  • 1/2 kiwi
  • 4 – 6 jahôd
  • 1/4 nastrúhanej cvikly
  • 3 datle alebo javorový sirup
  • Na zdobenie: mango, banán, kokos, čučoriedky, chia, marakuja, lyofilizované jahody

Postup:

  1. Najskôr rozmixujte 1 dcl mlieka s banánom, potom pridajte ostatné suroviny.
  2. Mixujte dohladka niekoľko minút, priebežne ochutnávajte a dolaďte podľa svojho gusta.
  3. Dozdobte obľúbeným ovocím, orieškami alebo mrazom sušeným ovocím, ktoré smoothie miske dodá jedinečný sladko-kyslý akcent.

Keď sa stane, že smoothie pripravíte väčšie množstvo, ako zvládnete zjesť, môžete ho naliať do nádobiek a zamraziť ako domácu zmrzlinu. Aké chuťové kombinácie vyskúšate?

Pomocníci na smoothie bowl

Pomocníci na smoothie bowl

Vybavenie do kuchyne aj na servírovanie nájdete na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články