Práve čítate

Šatka ako doplnok do vlasov aj namiesto trička – ako ju uviazať?

3531  
Zdieľať: 

Šatka ako doplnok do vlasov aj namiesto trička – ako ju uviazať?

Netuším, kam sa vytratili šatky! V dnešnej fashion dobe sa z nich stal pomerne podceňovaný doplnok, ale ja osobne ich milujem a nosím na niekoľko spôsobov. Tá variabilita ma veľmi baví!

3. 4. 2020 4 min. čítania Love Fashion Janina
Šatka ako doplnok do vlasov aj namiesto trička – ako ju uviazať?

Keď  sa nad tým hlbšie zamyslíte, zistíte, že šatka nemusí nevyhnutne patriť len na krk, ale rôznymi spôsobmi viazania z nej môže vzniknúť skvelý vlasový doplnok, praktická ozdoba na kabelku, alebo aj podstatná súčasť vášho outfitu!

Neveríte? Tak sa na to poďme spoločne pozrieť.

Šatka na krku môže byť šik

Začneme tým, kam by šatku každá z nás automaticky dala. Ja by som povedala, že záleží na počasí. Buď si omotáte a zababušíte v sychravejších dňoch krk, alebo v jarných dňoch zaliatych slnkom, avšak stále chladným ránom, si ju ležérne zaviažete len tak – na jeden voľný uzol (kľudne ho môžete doplniť brošňou), prípadne si ju hodíte cez ramená.

Šatková kreácia ako vlasový doplnok

Ďalším variantom, ktorý ja osobne milujem, je šatka ako vlasový doplnok. Všeobecne však platí jedno pravidlo: vedieť takúto módnu záležitosť „nosiť“(to je taký termínus technikus nás ľudí v móde :-)). O účinnosti tohto pravidla som sa presvedčila už niekoľkokrát. Ak sa v niečom necítim dobre, nelámem to cez koleno, ale vždy to aspoň skúsim.

Predstavte si teplé letné dni a s nimi spojenú otázku – chránite si hlavu pred slnkom? Dám vám tip, ako to robím ja.

Turban

Uznávam, že to nie je v našich vodách úplná klasika, ale… Turban a veľké náušnice v kombinácii s výrazným rúžom a jednoduchými šatami? Alebo džínsové šortky a košeľa? Keď sa to dobre nakombinuje, nevyzerá to vôbec zle!

Čelenka

Uviazať si šatku ako čelenku nie je žiadna veľká filozofia. Ak je dlhá, otočíte ju dvakrát okolo hlavy a keď je krátka, je to ešte ľahšie. Oba varianty vyzerajú dobre a vlasy vám nepadajú do tváre.

Dĺžka vlasov a veľkosť šatky

krátkych vlasoch vyzerá lepšie šatka menšieho rozmeru – tá je koniec-koncov pri tomto type viazania vhodná pre všetky dĺžky vlasov. Zložíte ju do užšieho pruhu a potom už môžete čarovať – uviazať uzol klasicky dozadu, vytvoriť si na čele mašľu alebo cípy šatky spolu s uzlom skryť pod vzniknutú čelenku.

dlhšími vlasmi siahnite kľudne aj po rozmernejšej šatke. Tú poskladajte do pruhu so šírkou asi 5 cm a zaviažte pod vlasy. Cípy šatky môžu voľne visieť na chrbte.

Keď čelenka vo vlasoch nechce držať, pomáham si pinetkami – z každej strany pripevním jednu. Ako ja hovorím – „easy peasy – lemon squeezy“.

// Interní poznámka: Zkrácená adresa pro obrázek fotopostupu – tchi.bo/vazanisatku a pro SK tchi.bo/vazaniesatky

Na zväzáčku

Toto je klasika, ktorú určite poznáte z rozprávky Mrázik. Ak nejdete práve na nejaký väčší festival, kde zapadnete do davu a môžete byť trochu “boho”, nasaďte na to klobúk a hneď to vyzerá celé tak, akoby ste zišli z módneho móla.

Môžem vám dát veľa tipov, ako na to. Každopádne skúste si to predstaviť. Máte na hlave klobúk a pod ním šatku, ktorá vám vykukuje. Ak je dostatočne veľká, zakryje vám ramená. K tomu nakombinujete už len jednoduché oblečenie. V tej našej módnej hantírke sa tomu hovorí “fashion statement”. V praxi to znamená, že ten samotný „širák“ a šatka pod ním sú natoľko výrazným doplnkom, že nič iné výrazné k tomu nepridávate.

Šatka ako pareo cez plavky

Keď v lete trávime teplé dni pri vode a  nie je práve žiaduce ísť niekam len v plavkách (aj keď len kúsok od pláže alebo bazénu), šatka je famózne riešenie tejto situácie. Razom z nej urobíte pareo cez plavky. Je to šupito-presto, ako by povedala moja babička :-) Z detstva si pamätám, že pareo presne takto nosila.

Možností viazania je opäť niekoľko. Na jedno rameno asymetricky, alebo len cez prsia, ako keď si chcete po sprchovaní uviazať osušku. A ak to veľkosť šatky umožňuje, môžete si ju zaviazať za krkom.

Šatka namiesto trička alebo šiat

Keď už sme pri šatkových outfitoch – v sparných dňoch, kedy máte pocit, že sa na vás každý kus oblečenia uškvarí, niet nad to uviazať si zo šatky top. Ja som to využila na mojej dovolenke v Maroku, kde som ocenila čokoľvek ľahšie ako klasické tričká, čo som si na cestu zabalila.

Praktický doplnok na kabelku

Šatka je naozaj nedoceneným doplnkom. A zistíte to aj v momente, keď si kúpite koženú kabelku s uškom do ruky a chcete ju nosiť „na paničku“. Hneď zistíte, že koža chytá patinu a môže sa ľahko zašpiniť. Tu príde na rad šatka ako tzv. Bandana. Dobre zvolená farebná kombinácia dodá kabelke úplne iný šmrnc a nemusím ani hovoriť, že viac šatiek znamená viac možných kombinácií :) Prakticky to môžete vidieť na fotke.

Tak čo vy a šatky? Dokážete si po prečítaní mojich tipov predstaviť, že ich začnete viac nosiť?

Možností, ako na ne, je naozaj nespočetne veľa. Hneď ako bude teplejšie a budeme chodiť von, ja ich okamžite vyvetrám. Sledujte ma na Instagrame, určite prinesiem novú inšpiráciu. A ak si nebudete vedieť s vašou šatkou rady, kľudne mi napíšte.

Hľadáte tú pravú šatku?

Hľadáte tú pravú šatku?

Na Tchibo.sk nájdete aj veľký výber módnych doplnkov.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články