Práve čítate

Zebrí vzor je nielen horúcim módnym trendom, doma vám tiež vyčarí exotickú atmosféru

2050  
Zdieľať: 

Zebrí vzor je nielen horúcim módnym trendom, doma vám tiež vyčarí exotickú atmosféru

Keby mi niekto pred rokom povedal, že sa túto jar kompletne a s radosťou obklopím zebrou potlačou, asi by som mu neverila. Aj keď zebrí vzor v šatníku už dávnejšie mám, nosila som ho veľmi opatrne a zriedka.

6. 4. 2020 3 min. čítania Baba Slováková
Zebrí vzor je nielen horúcim módnym trendom, doma vám tiež vyčarí exotickú atmosféru

Zvieracie vzory boli totiž dlhé roky považované za istú kontroverznú hranicu medzi extravagantnosťou a nevkusom. Dnes je ale všetko inak. Leopardí vzor a vzor hadej kože sa stali natoľko populárnymi, že sú už považované za takmer neutrálne, určite dávno nie šokujúce. V sezóne jar/leto 2020 ich teda vo veľkej miere doplnia zebrie pásy ako momentálne najmodernejšie zo všetkých zvieracích vzorov.

Zvieracie vzory na oblečení môžu vyzerať aj elegantne

Z novej Tchibo kolekcie „Inšpirované Afrikou“ som mala skutočnú radosť, lebo osobne zebrí vzor považujem za jeden z najkrajších. Je veľmi grafický, pompézny, zdá sa mi mimoriadne univerzálny, nadčasový a som rada, že sa opäť dostáva do popredia. Menšie vrásky mi robil len ten ostrý čierno-biely kontrast, ktorý síce na ženách studeného farebného typu vyzerá nádherne, na mne je ale pritvrdý.

Šaty zo spomínanej kolekcie však majú základ smotanovobiely. Heuréka, toto sú šaty pre mňa! Vzdušný a chladivý prírodný materiál a strih lichotiaci postave dávajú tušiť, že tento kúsok bude v mojom šatníku stálicou. Aktuálna dĺžka sukne mi k nemu proporčne umožňuje obúvať rovnako tenisky či šľapky, ako aj lodičky s vysokým podpätkom.

Ako kombinovať zebrí vzor?

Nesmrteľná klasika: safari štýl

Nesmrteľnou klasikou je zakomponovanie akéhokoľvek zvieracieho vzoru do oblečenia v štýle safari. V tomto štýle pôsobia zvieracie potlače najvkusnejšie, tu sa nemôžete pomýliť.

  • Pozor si treba dať na materiály – v každom prípade by mali byť prírodné, t.j. vzdušný ľan, bavlna, viskóza, prípadne surový, nie príliš lesklý hodváb.
  • Doplnky bývajú z kože, slamy, sisalu, ratanu, dreva. Kovové doplnky zlaté alebo mosadzné.
  • Nemusíte sa otrocky držať tradičných športových safari strihov, material a vhodná kombinácia farieb budú jasne čitateľným odkazom.
  • Farby voľte striedme. K zebriemu vzoru čiernu, bielu, krémovú, hnedú, škoricovú, khaki.

Môj štýl na safari len odkazuje: klobúk a kabelka sú slamené, náramky z rohoviny a perlete, lodičky z hovädzej srsti s leoparďou potlačou.


Dlho som premýšľala, ako šaty v dnešnom núdzovom stave vlastne odfotografujem. V mestskej džungli na nás predsa striehne neviditeľný predátor. No, ako? S rúškom, ako inak? Musíme si na túto ochranu zvyknúť aj k elegantnému oblečeniu.

Výrazný farebný akcent

Pre moderný mestský štýl je grafická kresba zebrích pásov ako stvorená. K nej sa uplatnia čierne kožené bundy, čierne či biele džínsy, jednofarebné sukne. Kúsky s nápadnou potlačou nevyžadujú náročné kombinácie. Uzdu svojej fantázii môžete popustiť pri voľbe doplnkovej farby.

K zebre výborne fungujú sýte farbičky, môžete si vybrať akúkoľvek podľa svojho farebného typu. Ak chcete byť skutočne in, siahnite po farbe roka 2020 – priamej modrej, alebo po iných trendových farbách, napríklad po studenej jedľovozelenej, oranžovej, teplej žltej, koralovočervenej. Perfektne bude zebria potlač fungovať aj s ďalším horúcim trendom tejto sezóny – s neónovými farbami. Materiály môžu byť aj syntetické, kovové doplnky zlaté alebo strieborné.

Ja som si vybrala teplú žltú, je to jedna z mojich overených farieb. Na kolekcii „Inšpirované Afrikou“ ma bavia tie nekonečné kombinácie základných kúskov.

Veľmi extravagantné kombinácie s ďalšími vzormi

Zebria potlač sa dnes mieša aj s inými vzormi, predovšetkým s ďalšími zvieracími, najmä s leopardím, čo je vlastne kopírovanie trendového mixu prúžkov s bodkami. Dobre však vyzerá aj s inými čierno-bielymi vzormi, napríklad so vzorom rybej kosti, s károm vichy, či s hrubým čierno-bielym tvídom. Tu spomeniem aj rôzne farebné modifikácie pôvodného vzoru. Namiesto základnej bielej sa čierne pruhy kombinujú s farbami od výmyslu sveta, vrátane neónových, prípadne sú na bielom podklade pruhy pestrofarebné. Dobre to však v móde vyzerá len na extravagantných ženách tmavšieho typu.

Nebojte sa ani zvieracích vzorov v interiéri

Mix vzorov som si vyskúšala v mojom byte. Cestovať tak skoro nebudem, vytvorila som si teda malý exotický raj doma. K suvenírom z dovoleniek a existujúcim textíliám s grafickými vzormi som len pridala aktuálny zebrí vzor… a mám svoje súkromné, skoro dovolenkové miesto na snívanie.

Vo svojom byte mám rada neutrálne farby, k takémuto mixu sa však môže doplniť akákoľvek sýta doplnková farba. Veď som to už napísala: táto potlač je univerzálna a veľmi dobre kombinovateľná!

Doplnky pre príjemnú atmosféru

Doplnky pre príjemnú atmosféru

Zútulnite si domov drobnými detailmi.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články