Práve čítate

Datľové koláčiky ako sladká odmena za vysvedčenie

3529  
Zdieľať: 

Datľové koláčiky ako sladká odmena za vysvedčenie

Obľúbila som si v kuchyni datle ako náhradu rafinovaných cukrov a tak vznikli aj tieto koláčiky pre deti. Môžete im tak dopriať zdravšie maškrtenie a pritom vedieť, že dostávajú len to najlepšie. Datle obsahujú obrovské množstvo minerálnych látok a vitamínov.

30. 6. 2017 2 min. čítania Markéta Pavleje
Datľové koláčiky ako sladká odmena za vysvedčenie

Chlebovú múku, ktorú používam v receptoch, môžete nahradiť celozrnnou alebo hladkou. Celozrnná múka je pre malé deti horšie stráviteľná, preto zvoľte druh múky v závislosti od veku vašich detí. Chlebová múka je oproti hladkej bielej múke bohatšia na živiny a pre deti prijateľnejšia, lebo až tak nezaťaží ich trávenie.

Potom už ostávajú len orechy a čokoláda. Aj tu je priestor na kreativitu a improvizáciu. Môžete ich úplne vynechať, alebo namiesto nich dať rôzne semienka, slnečnicové, tekvicové, sezamové, chia… Opäť záleží len na veku stravníkov a ďalších prípadných obmedzeniach. Pre väčšie deti môžete vrch posypať vločkovou soľou pre výraznejšiu chuť.

Tchibo-pro deti6F5A4020

Ingrediencie

550 g pšeničnej chlebovej múky
500 g vykôstkovaných datlí
250 g zmäknutého masla
2 vajcia
1 lyžička mletej vanilky
1 lyžička sódy na pečenie
1,5 lyžičky prášku do pečiva z vínneho kameňa
štipka morskej soli
150 g pekanových orechov
200 g horkej čokolády

Tchibo-pro deti6F5A4009

Postup

Datle spolu s 200 ml vody dajte do hrnca, priklopte pokrievkou, priveďte do varu a varte na malom plameni zhruba 10 minút, alebo dokým datle pekne nezmäknú. Túto zmes dajte do mixéra a rozmixujte na jemné pyré. Potom si predhrejte rúru na 160 °C na teplovzdušný režim. Pripravte si suché ingrediencie. Preosejte múku spolu s práškom do pečiva, sódou a soľou. Orechy posekajte na menšie kúsky a spolu s čokoládovými kôstkami alebo posekanou čokoládou pridajte do múčnej zmesi.

V kuchynskom robote vyšľahajte zmäknuté maslo s vanilkou. Pridajte k nemu vychladnuté datľové pyré, vajcia a ešte vyprešľahajte. Teraz môžete obe zmesi spojiť dov jedného cestao a pomocou porcovača naberačky na zmrzlinu alebo lyžičiek vytvoriť malé bochní

Tchibo-pro deti6F5A4068 (1)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články