Dokonca vychádza lacnejšie vo vegánskej verzii ako v mäsitej, čo sa o väčšine vegánskych jedál dá povedať len málokedy. Za pár korún dokážete navariť plný hrniec, z ktorého sa dvakrát naje celá rodina. Bonus je aj v jednoduchej príprave a minime špinavého riadu. Na prípravu totiž postačí jeden väčší hrniec a doska na krájanie.
Ingrediencie
2 cibule
2 plechovky červenej fazule
1,5 plechovky kukurice
2 plechovky krájaných paradajok
3 menšie paradajky nakrájané na kocky
3 stredné mrkvy nakrájané na kolieska
Paradajkový pretlak
Sójový granulát
Olivový olej
Červená paprika
Chilli korenie / chilli pasta
Škorica
Kurkuma, karí
Soľ, čierne korenie
Na ozdobu / dochutenie
Kokosové mlieko
Limetka
Čerstvé bylinky
Postup
Tajomstvo výborného chilli spočíva vo výbornom základe. Nič v tomto prípade nie je dôležitejšie ako začiatok (a ešte aj koniec, aby ste chilli nepripálili!). Cibuľu pokrájanú nadrobno osmažte na olivovom oleji do sklovita a z korenia postupne vytvorte pastu. Pridajte lyžičku kurkumy, karí, škorice, dve lyžičky červenej papriky, soľ, čierne korenie a chilli pastu alebo chilli. Pozor, aby zmes nebola suchá, v tom prípade ešte pridajte olivový olej alebo štipku vody. Vytvorenú pastu premiešajte s cibuľou a postupne pridajte mrkvu, kukuricu a sójový granulát, ktorý je v tomto prípade náhradou mäsa. Pozor, aby sa vám nič nepripálilo, radšej pridávajte po troche vody alebo olivového oleja. Keď sa pasta dobre spojí so všetkými spomínanými ingredienciami, pridajte do zmesi fazuľu z plechovky (bez šťavy), paradajky, pokrájané paradajky a paradajkový pretlak. Všetko poriadne premiešajte a nechajte variť pod pokrievkou na jemnom plameni zhruba 45 minút. Všetky chute musia spolu vytvoriť jeden celok, práve vtedy bude chilli con carne najlepšie. A ešte lepšie chutí na druhý deň!
Servírovanie
Ak sa vám chuť samotného chilli zdá príliš výrazná, zjemnite ho lyžičkou kokosového mlieka, ktoré sa v teplom chilli rýchlo rozpustí a dodá mu úplne inú chuť. Pri podávaní chilli ozdobte limetkou a bylinkami ‒ koriandrom, bazalkou alebo petržlenom, výber je len na vás.
Toto chilli môžete podávať s nachos (kukuričnými čipsami), ryžou, plackami alebo na americký spôsob, so zemiakovými lupienkami. Alebo si ho dať iba tak!
Chilli vždy servírujte v miske, tak to robia aj Mexičania. Navyše, vraj je servírovanie akýchkoľvek jedál v miskách veľkým gastronomickým trendom na rok 2017/2018, tak si môžete v Tchibe urobiť radosť.