Čo sa týka druhov kávových nápojov, je toľko možností! Ráno občas dostanem chuť dať si v pokoji cappuccino, popoludní zas rýchle espresso medzi schôdzkami… A keď dostanem chuť na niečo sladké, rozhodujem sa napríklad medzi Etiópiou a Brazíliou a potom v čerstvo pripravenom filtri hľadám ovocné tóny čiernych ríbezlí alebo plnú chuť horkej čokolády. Avšak v krajinách, kde sa naše obľúbené zrnká pestujú, si často stále zakladajú na tradícii a kávových ceremóniách. Tie často vyzerajú exoticky, ale na prípravu sú pomerne jednoduché. Teda ak viete, ako na to, a máte tie správne ingrediencie. O pár riadkov nižšie sa oboje dozviete. A možno vás niektorá z receptúr zaujme natoľko, že si ju zaradíte na zoznam obľúbených a originálnych príprav vedľa flat white alebo batch brew kávy.
Etiópia: Z rajnice rovno do kanvičky
Ulicami etiópskych miest sa vinie vôňa kávy. Miestni ju pražia v kovových kastrólikoch na žeravých uhlíkoch. Upražené zrnká potom rozbijú v mažiari takmer na prach. Medzitým naplnia hlinenú kanvičku nazývanú „jebena“ horúcou vodou, pridajú nadrvenú kávu a zmes nechajú chvíľku povariť na uhlíkoch. Hotový nápoj potom nalievajú do šálky s lyžičkou cukru.
Brazília: Filtrovaná káva naruby
V Brazílii sa nepije espresso, ale cafezinho. V preklade to znamená „malá káva“. Je to silná prekvapkávaná káva, len trochu naruby. Najskôr sa ohreje voda, do nej sa pridá lyžica cukru. Keď sa cukor rozpustí a voda začne vrieť, pridajú sa dve lyžice jemne namletej kávy. Zmes sa chvíľku povarí a prefiltruje cez bavlnený filter.
Mexiko: Voňavá káva po všetkých stránkach
Obľúbeným mexickým nápojom je café de olla. Pripravuje sa v hlinenej nádobe, ktorá káve dodáva špecifickú chuť. Do nádoby sa naleje voda a pridá sa piloncillo (trstinový cukor v surovej forme, má tvar kužeľa), jemne namletá káva, celá škorica a aníz. Všetko sa spolu povarí a na záver sa nápoj precedí cez plátno a rozleje do hrnčekov.
Vietnam: Káva ako povzbudzovák a dezert zároveň
Predchádzajúce tri krajiny vyvážajú hlavne arabiku, tak sa ešte pozrieme na najväčšieho producenta robusty – Vietnam. Kávu pripravujú pomocou špeciálneho kovového prekvapkávača, ktorý sa položí priamo na hrnček (alebo skôr na pohár). Jemne namletá káva sa zaleje vodou a nechá sa prekvapkať na kondenzované mlieko. Táto kombinácia príjemne zjemňuje silnú a horkastú chuť robusty.
Od začiatku dvadsiateho storočia sa v Amerike, Európe, Austrálii a na Novom Zélande zásadne zmenil prístup ku káve. Zatiaľ čo v krajinách, kde káva rastie, sa stále držia tradičné spôsoby pitia kávy, u nás sa spôsoby jej prípravy, pitia, ale aj ochutnávania značne zmenili. Múdre zdroje tento prerod rozdeľujú do troch vĺn. Práve treťou vlnou žije aj Tchibo. Najviac to môžete vidieť a predovšetkým ochutnať pri raritných kávach El Tempixque a Kivu, ktorých zrnká Tchibo kupuje priamo od farmárov z konkrétnych mikroregiónov. Tieto kávy sú ideálne predovšetkým na alternatívnu prípravu nápojov – vychutnáte si ich tak napríklad z kanvičky s filtrom, z aeropressu, alebo napríklad chemexu.
Ako ste na tom vy? Veziete sa stále na druhej vlne a je pre vás dôležité, aký druh kávového nápoja – či cappuccino alebo napríklad americano – pijete, alebo ste sa ponorili do tretej vlny a je pre vás dôležitá predovšetkým plná chuť kávy? Žiadny prístup nie je zlý, existuje iba káva dobrá – teda tá, ktorú máte radi. Vo všetkých prípadoch sa vám Tchibo môže trafiť do chute. A teraz už navyše poznáte tradičné spôsoby prípravy z krajín pôvodu kávy, čo je skvelá príležitosť vyskúšať niečo nové. Či už zrnká ako také, alebo nový kávový nápoj. Prajem príjemné objavovanie.
![Vyberte sa do Tchibo za vôňou kávových zrniek](https://tchiboblog.sk/content/uploads/2018/07/Snímek-obrazovky-2023-08-24-v-17.33.04.png)
Vyberte sa do Tchibo za vôňou kávových zrniek
Doprajte svojim chuťovým pohárikom cestu okolo sveta s kávou Tchibo.