Práve čítate

Na love za jesennými topánkami. Ako si vybrať správne?

3729  
Zdieľať: 

Na love za jesennými topánkami. Ako si vybrať správne?

Keď ide o topánky, nie som žiadna Carrie Bradshaw. Čo na tom, že luxusné lodičky by som nosila rada – lenže na rozdiel od slávnej novinárky často chodím oveľa ďalej ako od bytu k taxíku. Moje topánky preto musia čeliť väčším nástrahám ako krátkemu cupitaniu po chodníku.

13. 9. 2018 3 min. čítania Zuzka Košutová
Na love za jesennými topánkami. Ako si vybrať správne?

Lenže práve kvôli tomu je pre mňa nákup topánok na jeseň vždy trochu strašiak. Musia byť teplé, pohodlné, nesmú premoknúť a chcem ich nosiť viac ako jednu sezónu. A k tomu ešte aby sa hodili k nohaviciam aj sukniam… Pekne náročná úloha!

Ak budete rovnako ako ja zase tento rok loviť ideálne topánky, zamerajte sa na pár vecí:

Aby vám topánky dobre sedeli

Nakupujte popoludní. Čím neskôr, tým lepšie. Ako totiž počas dňa chodíte, nohy mierne opúchajú. Potom sa vám nemôže stať, že by vás topánka, ktorá ráno pekne sedela, poobede tlačila.

Majte tie správne ponožky. Teda tie, s ktorými budete topánky obvykle nosiť. Pokiaľ hľadáte topánky do psieho počasia, do ktorých budete nosiť hrubšie ponožky, zoberte si so sebou tie. Určite na ponožky nezabúdajte ani na sklonku leta a určite si jesenné topánky neskúšajte len na skúšobné silonky.

Musia byť tak akurát. Obuv vás (v tých správnych ponožkách :-)) nesmie škrtiť, ale ani dávať príliš veľa voľnosti. Dôležitá je aj šírka a to, ako topánka sedí na priehlavku. Nezabudnite sa na skúšku dôkladne prejsť po predajni, pretože keď nový pár raz vytiahnete na chodník, už vám ho späť nezoberú.

Ako spoznať správnu veľkosť?

Od konca prstov k špičke by mal zostávať asi centimeter až centimeter a pol. Pokiaľ máte horšiu priestorovú predstavivosť (a za to sa vážne nemusíte hanbiť), naučte sa ho raz a navždy spoznať podľa vlastnej ruky. Stačí, keď si priložíte k ruke pravítko a pozriete sa, k čomu môžete odhadovaný centimeter prirovnať. Ja napríklad používam necht na palci.

Aby sa vám topánky dobre nosili

Preskúmajte podrážku. Keď je veľmi vysoká, môže deformovať chôdzu a vy si tak koledujete o vyvrtnutie členka (osobne vyskúšané v jedných krásnych topánkach na platforme, keď som sa šmykla na jesennom lístí). S veľmi tenkou podrážkou zase ucítite každý kamienok na ceste. Ideálne je, aby mala asi centimeter alebo viac. Pravdepodobne správnu hrúbku odhadnete, ale pokiaľ nie, môžete si so sebou na skúšanie zobrať nejakú drobnosť, ktorá nezničí podrážku, ale vyskúšate na nej, ako to bude postaviť sa na nerovnosť.

Nezabudnite skontrolovať, či je topánka ohybná. A to hlavne na miestach, kde vám začínajú prsty. Čím poddajnejšia topánka, tým lepšie sa vám v nej bude kráčať. Touto skúškou svoj výber obyčajne začínam, pretože tak vyradím viac ako polovicu síce krásnych, ale bohužiaľ nepohodlných topánok.

Zmerajte si podpätok. Česká obuvnická a kožedělná asociace uvádza, že výška podpätku pánskych topánok by nemala presiahnuť 2,5 centimetra, dámy s privretím oka znesú štyri centimetre. Od výšky podpätku si môžete odpočítať silu podrážky. Len pozor na tie zmienené platformy.

Reč je pritom o topánkach na celodenné nosenie – keď raz za čas vytiahnete do divadla vyššie štekle, nohy vám z toho neodpadnú.

Sú treba vložky do topánok?

Väčšina kvalitných topánok má dostatočne dobre riešenú vnútornú stielku, s ktorou si bežní jedinci v pohode vystačia. Pokiaľ ale často trpíte bolesťami chrbta, prepadnutou klenbou alebo inými neduhmi spojenými z chôdzou, ortopedické vložky by vám mohli od problémov uľaviť. V takom prípade nekupujte topánky bez nich, ale vyskúšajte si ich spoločne s vložkami – tie totiž podstatne zmenia výšku priehlavku a celkový objem v topánke.

Druhý variant je použitie tenkej vložky, ktorá sama o sebe stielku netvaruje, ale chráni ju pred vlhkosťou. Také vložky môžu predĺžiť životnosť topánok. Len je pochopiteľne potrebné ich pravidelne meniť. S vložkou nezabudnite počítať už pri výbere – môže vám totiž trochu zmenšiť „číslo“ topánky.

A nakoniec, aby topánky dlho vydržali

Prezrite si materiál. Nie je koža ako koža. Napríklad taký semiš síce vyzerá skvelo, ale stačí raz zmoknúť, a je po paráde. Veľa ľudí rado siahne po vegánskej variante, ale umelý materiál má samozrejme trochu menšiu životnosť. Nech už si ale domov odnesiete čokoľvek, hlavná je dôkladná impregnácia, ktorá kvalitu obuvi zapečatí.

Nenechajte cenu, aby rozhodla. Ktosi raz povedal: nie sme takí bohatí, aby sme si mohli dovoliť kupovať lacné veci. A práve u topánok to podľa mňa naozaj platí. Pokiaľ si môžete dovoliť kúpiť kvalitný pár, budúci rok alebo dlhšie si môžete nákupy odpustiť.

Nákupom to nekončí. Topánky je potrebné z času na čas dôkladne očistiť a ošetriť prípravkami, ktoré by vám mal poradiť priamo ich predajca. Ideálne je po každom nosení odstrániť nečistoty, aby dlhodobo neničili materiál, a nechať topánky dobre preschnúť. Najmenej raz za mesiac, lepšie ale častejšie, im venujte dôkladnejšiu starostlivosť, ošetrite ich a znovu impregnujte. Čím láskyplnejšiu starostlivosť im dáte, tým neskôr budete musieť celé to martýrium s nákupom podstúpiť znovu. :-)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články