Práve čítate

Trendy ako na kolotoči: Ako to zariadiť, aby ste stále nekupovali to isté?

3015  
Zdieľať: 

Trendy ako na kolotoči: Ako to zariadiť, aby ste stále nekupovali to isté?

Jeden rok sú v kurze dlhé vzorované sukne, druhý úzke mini, tretí pre zmenu voľné nohavice a potom – potom sa zase vráti maxi. Aha?! Lenže ja už som medzitým 4× vytriedila šatník a tie kúsky, čo som ich mala plnú skriňu a teraz sa „vracajú do módy“, už som dávno poslala na smetisko módy. Buď si môžem povzdychnúť a ísť zase nakupovať… alebo si konečne vybudujem šatník, ktorý funguje vždy.

12. 9. 2018 4 min. čítania Nela Hanáková
Trendy ako na kolotoči: Ako to zariadiť, aby ste stále nekupovali to isté?

Tzv. udržateľný šatník sa teraz skloňuje azda všade. Podľa mňa sa dá zhrnúť jednoducho:

  1. Nemusíte doň každý rok investovať, pokiaľ vyslovene nechcete. To preto, že oblečenie vám jednak vydrží niekoľko sezón (je kvalitné), a tiež tak rýchlo nevychádza z módy (nestojí na trendoch).
  2. Veci, ktoré máte, sa dajú vzájomne kombinovať, takže ich nemusíte mať zbytočne veľa a ku každému kúsku si nemusíte kupovať šesť ďalších, ktoré sa ale zase hodia len k nemu.
  3. Nepreťažuje prírodné zdroje ani pri výrobe, ani tým, že by ste každý rok vyhodili vrece starého oblečenia = v podstate textilného odpadu.

Znie to pekne, že? Z vlastnej skúsenosti ale viem, že dospieť do takéhoto stavu je veľmi postupný prerod.

Čo si budeme navrávať. Viem, že môj šatník nikdy nebude udržateľný úplne na 100 %, ale som rada, že z veľkej časti áno. Má to svoje plusy, hlavne ušetrené peniaze aj čas strávený nakupovaním. Najdôležitejší je ale pre mňa fakt, že každý nový kus oblečenia si naozaj užijem.

Tu sú najdôležitejšie tipy, ktoré mi zo začiatku veľmi pomohli:

Udržateľný šatník začína pri niti

Kúsky, čo mám, už donosím. Ale pri tých nových si dvakrát rozmyslím, či siahnem po syntetike, alebo prírodnom vlákne. „Umeliny“ totiž chytajú ďaleko rýchlejšie všetky pachy, tým pádom ich periem častejšie a tým rýchlejšie sa ničia a vyhadzujú. Nezaťažuje to len prírodu, ale tiež to znamená celkom veľa peňazí za nové veci.

V mojom šatníku prevláda bavlna, vlna a viskóza, ale prírodných materiálov je celý rad. Že sú príjemnejšie na nosenie asi vysvetľovať nemusím, ale chcela by som zdôrazniť, že časť z nich sa dá vyrábať konvenčne, alebo spôsobom šetrnejším k prírode – „bio“ spôsobmi alebo napríklad recykláciou.

Jeden z najdostupnejších udržateľných materiálov je biobavlna, ktorá tvorí veľkú časť kolekcií Tchiba (80 % použitej bavlny je biobavlna), čo bol vlastne impulz, prečo sme spoločne vybrali túto tému. :-) Takže hurá, biobavlna do každého šatníka!

Aký je vlastne rozdiel medzi bavlnou a biobavlnou?

Pri pestovaní biobavlny sa nepoužívajú umelé hnojivá alebo umelé prostriedky proti škodcom. Pôda vďaka tomu zostáva dlhodobo úrodná a zdravá. To prispieva k ochrane klímy a celého ekosystému.

V porovnaní s konvenčným pestovaním bavlny sa na biobavlnu spotrebuje oveľa menej vody. Tchibo takto v roku 2017 ušetrilo 19 miliárd litrov vody (asi 130 miliónov naplnených vaní).

V kolekciách Tchiba nájdete produkty z biobavlny označené zeleným lístkom. Pozrite si aktuálnu ponuku.

Udržateľný šatník si z trendov len tak zobká

Pamätáte sa na reflexné farby, ktoré boli také trendy predminulé leto? Tento rok už som nikoho v podobne farebnom tričku nestretla. Tie úplne najväčšie extrémy (väčšinou je to niečo, čo vo vás vyvolá obrovské nadšenie alebo obrovské zdesenie) jednoducho nevydržia, to je niečo ako prírodný zákon módy.

Keď ma „hit sezóny“ necháva chladnou, jednoducho ho vynechám. Nikto ma za to ohovárať nebude, nosiť ho by ma aj tak netešilo a za rok už by mi visel v skrini úplne nedotknutý. Zbytočná investícia pár desiatok eur, v tom lepšom prípade, a ideálny kandidát na skládku, pri troche šťastia online bazár – podľa mňa je to skrátka zbytočnosť.

Pokiaľ ma ale trend naopak baví, jeden dva módne kúsky si zadovážim. Poriadne si ich užijem, pokiaľ sa trend nosí a baví ma, a po sezóne ich odložím. Keď ide o kvalitné kusy oblečenia z dobrého materiálu, môžem ich schovať a tradá, za pár rokov, keď sa trend vráti, ako keď ich nájdem!

Tip Tchiba: úložné boxy na oblečenie sa vojdú pod posteľ alebo do skrine a oblečenie chránia pred prachom a svetlom.

Keď ide o vzory, udržateľný šatník volí skôr klasiku

Páči sa mi módna teória, ktorú vyznáva jedna moja kamarátka. Podľa nej existujú dva typy vzorov: nadčasové a trendové. Nadčasová je klasika – bodky, pásiky, kocky, kvety. (Všimli ste si, že v podstate každý rok časopisy hlásia, že tento rok sa budú nosiť kvety?) Tie trendové sú výraznejšie a živšie, ale medzi sebou prakticky nekombinovateľné – napríklad „indiánska potlač“, čo tak letela predminulé leto.

Vzory mám rada, beriem ich ako skvelé oživenie. Vyberám si tie nadčasové, ktoré môžu byť napríklad na trendy strihu alebo v aktuálne módnych farbách. Potom sa dá taký kúsok nosiť bez problémov niekoľko rokov a stále nebude ani nudný, ani zastaraný.

Tip Tchibaprohlédněte si kolekci s květinovým vzorem a nebo proužky a puntíky.

Udržateľný šatník uprednostňuje oblečenie, ktoré sa hodí na viac príležitostí

Jedným zo základov udržateľnej módy sú kúsky oblečenia, ktoré si môžete zobrať do divadla, na stretnutie so spolužiakmi aj na nákup. Asi je vám jasné prečo – nepotrebujete toho mať v skrini toľko, a keď chcete oblečenie vymeniť, nemusíte vyhadzovať a znovu kupovať polovicu garderóby.

Určite už ste niekde čítali ódu na bielu košeľu: že sa dá nosiť zapnutá alebo rozopnutá, s vyhrnutými rukávmi alebo seriózne s výrazným šperkom. Je to tak. Pri nej to ale rozhodne nekončí. Ten „svoj“ univerzálny kúsok určite spoznáte, keď ho uvidíte. Môj tip sú jednoduchšie hladké šaty, tie sa dajú nosiť na milión spôsobov!

Zvýšte šancu, že trendy oblečenie vytiahnete aj neskôr

Trendom podliehajú materiály, farby, vzory aj strihy. Šancu, že bude kúsok nositeľný aj v ďalšom kole, keď sa trend vráti, zvýšite tým, že „trendovosť“ sa prejavuje len v jednej vlastnosti: napríklad klasicky strihané tričko v netradičnej farbe, extrémny strih nohavíc ušitých z neutrálnej látky alebo zvláštny vzor na úplne normálnej mikine.

Môj osobný tip: udržateľný šatník má o číslo navyše

Oversize veci jednoducho milujem. Väčšinu z nich už mám niekoľko sezón a stále ich rada vytiahnem. Čím to je? Najskôr preto, že zakryjú nejaké to kilo navyše, nikde ma neťahajú a môžem do nich postupne „dorastať“ aj desať rokov. A tak sú ideálnym parťákom pre udržateľný šatník.

 

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články