Práve čítate

7 najčastejších výhovoriek, ktoré používame u zubára

4826  
Zdieľať: 

7 najčastejších výhovoriek, ktoré používame u zubára

Mať v rodine zubára je skvelé. Okrem toho, že sa máte na stretnutiach vždy o čom rozprávať, je to tiež výborná sonda do fungovania ordinácie, do farmy na mýty z úst pacientov (vlastne úplne doslova). Veď povedzte sami, koľkokrát ste „práve nemali toľko času“ alebo si odpustili predpísanú starostlivosť, pretože ste mali pocit, že „zuby máte predsa v pohode“? Ja párkrát áno. Môj švagor z odboru tieto výhovorky dobre pozná a minulý víkend na svadbe mi prezradil niekoľko ďalších.

29. 9. 2023 4 min. čítania Redakce
7 najčastejších výhovoriek, ktoré používame u zubára

Blížiaca sa návšteva zubára v kalendári dokáže zmobilizovať všetky vrásky na čele. Pre človeka je to adrenalín, ktorý ho donúti vymýšľať si celý rad výhovoriek, ako obhájiť nie úplne dôslednú starostlivosť o zuby, ktorú nám pri poslednom sedení doktor naordinoval. Vtip je v tom, že aj tá najlepšie premyslená výhovorka je pre zubára len ďalšia do zoznamu, ktorý je ešte dlhší ako jeho archív vyvŕtaných kazov.

Bála som sa, že to bude bolieť

Strach z bolesti je úplne normálny. Najhoršie je, že tento pocit vlastne ani nemusí byť mýtom – áno, niekedy návšteva u zubára bolí, ale ako dôvod na jej vynechanie stráca význam už len preto, že výsledkom bude len väčšia bolesť. Nie teraz, ale časom určite. Jedna kolegyňa sa bála vŕtania zuba tak dlho, až nakoniec musela riešiť nie jeden, ale hneď 3 zuby. Čo ju potom bolelo azda ešte viac, bola nemožnosť užiť si svoj cez víkend upečený koláč. Všetko má skrátka následky.

Nemala som toľko času

Pripraviť deťom desiatu do školy, vychystať ich aj manžela… Rána sú ťažké a 5 minút v kúpeľni navyše strávených s medzizubnou kefkou nás niekedy stojí viac ako trochu krvi v umývadle. Lenže čakať, že sa v ordinácii stretneme s pochopením k tomuto prístupu, asi nemusíme. A je to správne. Aj keď si to nechceme priznať, ten čas si vždy môžeme nájsť a naši zubári to veľmi dobre vedia.

mýty od zubaře

Kamoška mi hovorila niečo iné

Táto výhovorka je možno moja najobľúbenejšia. Kamošky nás dokážu dostať zo zlej nálady, dobre poradiť, niekedy nám dokonca dajú svoj geniálny recept na bábovku. Kde ich kompetencia ale naráža, je v prípade rád so starostlivosťou o dutinu ústnu. „Tie tvrdé štetiny mi tie zuby čistia oveľa lepšie, skús ich tiež.“ Alebo „čítala som, že stačí len ráno, ale poriadne“. Pretože čo si rady prajeme, aby bola pravda, pravdou väčšinou nie je.

Mala som pocit, že zuby mám v pohode

… a tak som na to trochu kašlala. To, že nás zuby nebolia, neznamená, že sú v stopercentnej kondícii. „Ja pacientom vždy rád vymenujem zoznam chorôb, ktoré im je možné diagnostikovať, aj keď ich ani trochu necítia. Často je to pre nich celkom šok,“ hovorí švagr. Je to trošku morbídne, ale ja ho celkom chápem.

Prestalo to, takže som nemala dôvod

Toto je z mojej vlastnej dielne. Bolela ma horná štvorka, tak som po dvoch týždňoch odkladania konečne zdvihla telefón a objednala sa. Dostala som rady, ako a hlavne čím čistiť. Čo čert nechcel, pár dní po návšteve ordinácie ma to naraz bolieť prestalo. A keďže dôslednosť nie je práve moje druhé meno, všetko súvisiace s tou návštevou som (trochu úmyselne) zabudla. Teda len dovtedy, kým som po pol roku prišla znova. A bol malér.

mýty od zubaře

Mala som bieliacu pastu, ale asi nefunguje

Zoznam zaručených nástrojov, prípravkov, pást a superschopných bieliacich prístrojov, ktoré pacienti používajú, si vraj švagor ukladá hneď vedľa kalendára. Vraj do neho pozerá ešte častejšie. Tomu úplně neverím, ale jeho dĺžke áno. Bieliaca pasta kaz jednoducho neprefarbí, rovnako ako mikročiastočky čistiace medzizubné priestory nikdy nebudú silnejšie, ako ten nepríjemný medzizubák.

Tiekla mi krv z ďasien, tak som to nerobila

Toto je trošku kontrastný mýtus k vynechaniu starostlivosti z dôvodu, že je asi všetko v pohode. Sama som neverila, ako často je práve krv z ďasien pre ľudí indikátorom, že by sa radšej nemali svojim ďasnám vôbec venovať. Poradím vám za našich zubárov – je to bohužiaľ presne naopak.

Z tých všetkých mýtov, výhovoriek a príbehov by sa dala spísať celá kronika. Ja sama som, s maslom na hlave, tento zoznam určite rozšírila. Našli ste sa v nich tiež? Rada za všetky zuby na záver znie – kedykoľvek si neviete rady alebo máte pochybnosti o zvolenom spôsobe starostlivosti o zuby, vždy sa svojmu zubárovi ozvite. A radšej skôr, ako bude príliš neskoro, nech to nie ste nabudúce vy, kto si okrem problému prinesie aj pekne vyšperkovanú výhovorku.

Objavte kávové akcie počas Festivalu kávy

Objavte kávové akcie počas Festivalu kávy

Akcia platí od 25. 9. - 15. 10. v každom kamennom obchode Tchibo.

Nájsť Tchibo obchod
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články