Práve čítate

„Dajte si rande so svojimi prsiami“ a ďalšie tipy na prevenciu

1747  
Zdieľať: 

„Dajte si rande so svojimi prsiami“ a ďalšie tipy na prevenciu

Len tretina Slovákov chodí na pravidelné preventívne prehliadky k všeobecnému lekárovi a ani ženy nechodia na preventívne gynekologické prehliadky oveľa častejšie, pravidelne ich absolvuje len málo cez 40 %. Pritom ako hovorí Michelle Obamová, “všetky komunity, štáty a celý svet závisia práve na ich sile a zdraví.” Na záchranu života však stačí len pár minút. Ukážeme vám, na ktoré prehliadky máte nárok a čo doma zvládnete samy.

11. 8. 2023 4 min. čítania Markéta Olšáková
„Dajte si rande so svojimi prsiami“ a ďalšie tipy na prevenciu

1500 dôvodov, prečo sa strážiť

Keď som pred mesiacom ležala na lôžku pražského Mamma centra s rukami nad hlavou, kým ma na prsiach chladil ultrazvuk, bola som nervózna. Mám tridsaťštyri, mám za sebou jedno dieťa a nepatrím medzi rizikové skupiny, upokojovala som sa. “Všetko je v poriadku, môžete znovu prísť za tri roky,” upokojila ma vzápätí lekárka a po 15 minútach od otvorenia dverí ordinácie som už odchádzala domov. Tá istota za pár minút času stojí, čísla sú totiž nemilosrdné.
prevence

“Rakovinu prsníka ročne dostane v Česku okolo 7000 žien a asi 1500 ich zomrie,” povedala nám smutné číslo lekárka Zuzana Hajšmanová z organizácie Loono, ktorá sa venuje prevencii. Na Slovensku je rakovina prsníka ročne diagnostikovaná takmer 3000 ženám,  z čoho tretina je odhalená už, žiaľ, v pokročilom štádiu, a ročne jej podľahne približne 900. Babičiek, mamičiek, dcér a kamarátok, ktoré niekomu budú chýbať. Pritom sa dá tejto nešťastnej bilancii predísť napríklad takouto krátkou návštevou, ktorú som absolvovala ja. “Včasný záchyt je možný vďaka samovyšetreniu, ultrazvukovým alebo mamografickým vyšetrením. Tiež môžeme obmedziť rizikové faktory — hýbať sa, nefajčiť, obmedziť alkohol a eliminovať stres,” dodáva lekárka.

Dá sa to aj doma

Práve karcinóm prsníka patrí medzi najčastejšie diagnózy u žien a zo všetkých druhov rakoviny ich naň umiera najviac. Pritom stačí “prehmatať” sa doma raz mesačne a dodržať 6 krokov:

  • Krok 1: Samovyšetrenie robte na 5. až 10. deň od začiatku menštruácie (po prechode v akýkoľvek deň v mesiaci).
  • Krok 2: Vyzerajú prsia v zrkadle rovnako? Zdvihnite ruky nad hlavu a pozrite sa znovu.

 

  • Krok 3: Troma prstami na plocho sa ich dotýkajte krúživými pohybmi. Najskôr na povrchu, potom do hĺbky.

samovcyšetření prsou krouživé pohyby

  • Krok 4: Zamerajte sa na celé prsia od kľúčnej kosti cez podpazušie až k podprsenkovej ryhe.

  • Krok 5: Pravý prsník prehmatajte ľavou rukou a naopak.

  • Krok 6: A teraz ich chyťte poriadne. Vezmite prsníky do dlaní a ešte raz ich poriadne premerajte, aby vám náhodou nič neuniklo.

  • Krok 7: Všímajte si, či sa nedeje niečo neobvyklé (výtok z bradaviek, zmena ich tvaru alebo veľkosti prsníkov apod.).

Čeho všeho si na svých prsou všímat

Ak nájdete niečo neobvyklé, nepanikárte a nič negooglite. Môže to byť len tuková hrčka. Neotáľajte ale s objednaním k obvodnému lekárovi alebo gynekológovi a skráťte čakanie na vyšetrenie tým, že do telefónu spomeniete svoj nález. 

Lepšie zbytočne ako neskoro

Druhým najčastejším strašiakom, ktorému sa dá predísť pravidelnou prevenciou, je rakovina krčka maternice. “Ročne zaznamenávame v Česku asi 800 nových prípadov, pričom 300 žien na túto diagnózu umiera,” upozorňuje Zuzana Hajšmanová. Na Slovensku sa ročne diagnostikuje u 600 až 650 žien, pričom 200 až 230 na ňu zomrie. “Stačí včas prísť na cytologické vyšetrenie v ambulancii gynekológa. Prevenciou je sexuálna abstinencia alebo očkovanie proti HPV,” dodáva lekárka. 

My ženy jednoducho na ostatných myslíme viac ako na seba. Je čas to zmeniť. Čo všetko a ako často pre seba môžeme urobiť?

Prevencia, na ktorú máte nárok

  • Gynekológia: Každý rok od 18 rokov alebo od prvého tehotenstva
  • Praktický lekár: Každé dva roky
  • Mamograf: Od 40 rokov raz za dva roky (u žien s hormonálnou substitučnou terapiou každý rok)
  • Zubár: Raz ročne (v tehotenstve 2x, do 18 rokov 2x)
  • Screening rakoviny hrubého čreva: Od 50 rokov 2x ročne test na okultné krvácanie zo stolice, pričom pri pozitívnom výsledku nasleduje kolonoskopia,  alebo raz za dekádu kolonoskopia

Tip lekárky: Strážte sa v mobile

Svoje zdravie môžete mať pod dohľadom aj v mobilnej appke. Bezplatné pripomienky na blížiaci sa termín odporúčanej preventívnej prehliadky vám pošlú aplikácie všetkých zdravotných poisťovní na Slovensku.

 

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať