Práve čítate

Začína obdobie ružových vín

228  
Zdieľať: 

Začína obdobie ružových vín

Máj nie je iba mesiacom lásky, ale aj ružového vína. Svieže víno s ovocnými tónmi vo svojej vôni a chuti dokonale doplní teplé dni aj vlažné letné večery a kombinovať ho možno so všetkými plodmi, ktoré práve dozrievajú. Prvého mája sa dnes viac než Sviatok práce oslavuje Sviatok ružového vína, ktorý môžete osláviť na mnohých miestach republiky.

3. 5. 2017 3 min. čítania Kristina Zábrodská
Začína obdobie ružových vín
Slavnost ruzovich vin / svatovaclavska vinice, Praha, HradcanyZdroj: Vinařský fond

Ako vzniká rosé

Ružové víno je plnohodnotné víno, teda nie červené zriedené s bielym. Vyrába sa z odrôd modrého hrozna najčastejšie tak, že pomleté hrozno sa najprv nechá pár hodín odležať a potom sa z neho vylisuje šťava. Tomuto procesu sa hovorí macerácia. Tak sa zo šupiek uvoľní farbivo, ktoré vínu dáva ružovú farbu, a triesloviny, ktoré sa postarajú o chuť. „Ružové vína sa pýšia celou škálou farebných odtieňov ‒ od ružovosivej cez jemne lososovú, sladké malinové tóny až po medenú, v závislosti od zvolenej odrody hrozna a technológii jeho spracovania,“ vysvetľuje Ing. Marek Babisz, hlavný someliér Salónu vín v moravských Valticiach, kde môžete ochutnať sto najlepších miestnych vín za uplynulý rok, ktoré boli ocenené vo viackolovej expertnej degustácii.

Pri druhom najbežnejšom type výroby sa lisuje rovno celé hrozno, takéto víno sa nazýva klaret. Spoznáte ho podľa veľmi svetlej farby s tónmi bronzovej, pretože rýchlym lisovaním sa zo šupiek do muštu neuvoľní skoro žiadne farbivo.

Príjemná kombinácia

Výrazné tóny drobného ovocia, jahôd a čerešní a svieža šťavnatá chuť predurčuje ružové víno na popíjanie pri grile. Rosé sa hodí k steaku aj rybe, k šalátom, cestovinám i ľahším dezertom s ovocím či smotanou. Až na výnimky nie je rosé určené na archiváciu, preto pite aktuálny alebo predošlý ročník. „Správna chuť vynikne pri správnej teplote chladenia, ktorá by sa mala pohybovať medzi 8 ‒ 12 °C. Rosé je vhodné podávať v pohári v tvare otvoreného tulipánu, ktorý zvýrazní vôňu a chuť vína. Ak takéto poháre nemáte, vyberte poháre určené pre biele víno,“ odporúča someliér Marek Babisz.

Ak máte radšej suchšie, menej voňavé odrody, tak chuť Modrého Portugalu, André či Rulandského modrého vás očarí jemným nádychom ovocia a kvetov. Zweigeltrebe, Merlot či Frankovka  majú plnšiu vôňu i chuť a najviac sa podobajú červeným vínam odrôd Cabernet Sauvignon či Cabernet Moravia.

Slavnost ruzovich vin / svatovaclavska vinice, Praha, Hradcany

Čo čakať vo fľaši

  • Svätovavrinecké: vonia a chutí po lesných jahodách, malinách a čiernych čerešniach
  • Frankovka: v ovocnej chuti cítiť prezreté višne, slivky a trocha škorice
  • Merlot: k vôni červených lesných plodov, malín a jahôd sa pridáva chuť malinového kompótu s nádychom červeného grepu
  • Cabernet Sauvignon: vo vôni prevládajú kvety a bazový kvet, v chuti černice a biele ríbezle
  • Zweigeltrebe: cítiť lesné ovocie ako maliny a jahody so smotanou

Kde v máji ochutnať rosé

Ružové vína kúpite v každom supermarkete a vínotéke a na špeciálnych degustáciách môžete nielenže objaviť zaujímavé víno, ale sa zoznámiť aj s vinárom. Napríklad 5. mája sa môžete prejsť s pohárom rosé či sladkého vína historickým centrom Znojma na Májovej romantickej prehliadke. Degustácie prebiehajú na netradičných miestach, prehliadka sa začína o šiestej večer a rezervácia je nutná na www.navajn.cz. O dva dni neskôr sa tu koná národná súťaž ružových vín a klaretov Jarovín rosé, na ktorej môžete ochutnať vína ocenené aj vína bez medaily.

V Prahe sa môžete 12. mája plaviť Na vlnách růžového vína po Vltave a počas troch hodín si vychutnávať ružové víno v kombinácii s jedlom, swingovou hudbou a pohľadom na mesto z hladiny rieky. V sobotu 13. mája rozohrá swing pražskú Náplavku, na ktorej 25 tuzemských vinárov predstaví svoje ružové vína a klarety.

Ďalšie akcie nájdete na webe www.wineofczechrepublic.cz.

IMG_6774

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články