Práve čítate

Perfektné do koktailov, do omáčok aj len tak na ľade! Urobte si doma fermentované zázvorové pivo

1925  
Zdieľať: 

Perfektné do koktailov, do omáčok aj len tak na ľade! Urobte si doma fermentované zázvorové pivo

Aj keď je v názve „pivo“, je to nealkoholický nápoj, ktorý by som ja osobne nazvala skôr limonádou. Zázvorové pivo je príjemne osviežujúce letné pitie, ktoré môžete buď piť samostatne, alebo napríklad primiešať ako základ do alkoholického drinku.

27. 8. 2024 4 min. čítania Magdalena Kader Aghová
Perfektné do koktailov, do omáčok aj len tak na ľade! Urobte si doma fermentované zázvorové pivo

Fantázii sa medze nekladú – zázvorové pivo môžeme dokonca využiť na marinovanie mäsa, ako doplnok k dezertom alebo do omáčok. Isté je, že týmto originálnym drinkom potešíte ako ostatných členov domácnosti, tak aj návštevu. Zázvorové pivo však kvôli fermentácii nie je vhodné pre malé deti. Ak ak vás zarazilo slovo „fermentácia“, tak sa nebojte, je to obyčajné kvasenie.

Pár rád k fermentovaniu

Aby vám nápoj fermentoval aleboli skvasil, je veľmi dôležité zázvor nešúpať. Jeho kôra totižto obsahuje prospešné baktérie a vďaka nej má fermentovaciu schopnosť. Určite vás poteší, že v lete je proces fermentácie rýchlejší ako v zime. Je ale dôležité zobrať na vedomie to, že proces kvasenia pokračuje aj po uložení nápoja do chladničky, aj keď značne pomalšie.

Zázvorové fermentované pivo sa skladá z troch častí: Ginger bug alebo štartér, Ginger bug feeding alebo kŕmenie pre štartér a zázvorové pivo.

  1. Vytvoriť štartér trvá zhruba 5 – 7 dní. Ale nebojte sa, nie je to nič náročné – stačí každý deň dokrmovať štartér nastrúhaným zázvorom a cukrom a následne premiešať. Hotový štartér vám v chladničke vydrží asi tak 3 týždne.
  2. No a zázvorové pivo je asi najjednoduchšia časť – to stačí iba povariť a je vhodné aj pre menšie deti, ak im nevadí intenzívna chuť zázvoru. Ak by im vadila, stačí zázvoru ubrať a určite si pochutia tiež.

Tip:Do zázvorového piva môžete vyvariť aj rôzne korenie, napríklad škoricu, klinček, muškátový oriešok a ďalšie. Fermentované zázvorové pivo vám v chladničke vydrží zhruba 2 týždne a radšej znovu zopakujem, že proces fermentácie pokračuje aj v chlade.

Ak by sa vám nechcelo strúhať každý deň zázvor (mňa napríklad nebaví stále umývať riad), môžete si ho nastrúhať do zásoby do uzatvárateľného pohára a vložiť do chladničky. Pripravený zázvor tak budete mať vždy po ruke.

Ak nemáte čas fermentovať, existuje aj nekvasená verzia zázvorového piva. Stačí rozmixovať zázvor, cukor, citrónovú šťavu a trochu vody. Túto zmes zalejte sódou a servírujte s kockami ľadu. Táto verzia je samozrejme oveľa rýchlejšia…

Asi netreba dodávať, že zázvor má veľa zdravotných benefitov. Je už po stáročia využívaný ako prostriedok na zmiernenie nevoľnosti, nafukovania a celkovo tráviacich ťažkostí. Zázvor zároveň dokáže zmierňovať zápaly a bolesti a je známy svojimi antioxidačným vlastnosťami.

O kvapku viac zaujímavostí o zázvorovom pive

História zázvorového piva siaha až do cca 18. storočia, kedy sa začalo prvýkrát vyrábať vo Veľkej Británii. Zázvor bol vtedy exotické korenie obľúbené pre svoje liečebné účinky a špecifickú chuť. Pôvodne bolo zázvorové pivo kvasené prirodzenými kvasinkami, čo mu dodávalo jemný obsah alkoholu.

Recept na fermentované zázvorové pivo

Čo potrebujeme na „ginger bug“ (štartér na výrobu zázvorového piva):

  • 500 ml vody
  • 25 g nastrúhaného zázvoru
  • 25 g cukru

Ako kŕmime štartér (Ginger bug feeding):

  • Každých 24 hodín pridáme 20 g nastrúhaného zázvoru
  • Každých 24 hodín pridáme 25 g cukru

Na zázvorové pivo potom potrebujeme:

  • 160 g cukru
  • 1,5 l vody
  • Šťavu z 1 citróna
  • 60 g nastrúhaného zázvoru

Ako postupujeme ďalej:

  1. Založíme si štartér. Umyjeme zázvor a najemno ho nastrúhame (vrátane kôry, tá je vďaka svojim baktériám pre fermentáciu veľmi dôležitá).
  2. Nastrúhaný zázvor vložíme do čistého pohára, pridáme cukor a zalejeme vodou. Premiešame, prikryjeme utierkou a necháme fermentovať.
  3. Každých 24 hodin dokŕmime štartér, teda každý deň vmiešame 20 g nastrúhaného zázvoru a 25 g cukru. Takto postupujeme 5 – 7 dní, kým neuvidíme malé bublinky.
  4. Uvaríme zázvorové pivo. Do hrnca vlejeme vodu, cukor a zázvor. Varíme 10 – 15 minút, potom sporák vypneme a vlejeme šťavu z citróna.
  5. Pivo necháme úplne vychladnúť, potom precedíme.
  6. Do vychladnutého piva vlejeme cca 250 ml štartéra na výrobu zázvorového piva (precedeného).
  7. Nápoj izbovej teploty vlejeme do uzatvárateľného pohára, odporúčam neplniť úplne po okraj, ale nechať 1 – 2 cm prázdno.
  8. Necháme fermentovať pri izbovej teplote cca 7 dní.
  9. Fermentovaný nápoj môžeme vložiť do chladničky a po vychladení servírovať.

Tak dobrú chuť a tiež na zdravie!

Ušetrite 20 % s predplatným kávy Tchibo

Ušetrite 20 % s predplatným kávy Tchibo

Ku kávovému predplatnému
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články