Práve čítate

Zber vlašských orechov: Ako ich správne zbierať a spracovať, aby vám vydržali celý rok

599  
Zdieľať: 

Zber vlašských orechov: Ako ich správne zbierať a spracovať, aby vám vydržali celý rok

Vlašské orechy sú veľmi zdravou pochúťkou, ktorej čas práve prichádza. Ako však zabezpečiť, aby vám robili radosť celý rok? Mám pre vás niekoľko jednoduchých tipov, ako vlašáky správne zbierať, lúpať, skladovať a tiež čo z nich pripraviť, aby nezostali zabudnuté v špajzi.

25. 9. 2024 4 min. čítania Magdalena Kader Aghová
Zber vlašských orechov: Ako ich správne zbierať a spracovať, aby vám vydržali celý rok

Vlašské orechy a ich zber: Načasovanie je kľúčové

Pri zbere vlašských orechov je dôležité správne načasovanie. Vlašáky dozrievajú zvyčajne na jeseň, od konca septembra do polovice októbra. Najlepší spôsob, ako zistiť, že sú orechy zrelé, je podľa prasknutej zelenej šupky, ktorá orech obaľuje. V momente, keď táto vrstva začne praskať a orechy padajú na zem, je ten pravý čas ich pozbierať. Dôležitá je aj farba samotnej škrupiny – mala by byť krásne sýtohnedá.

Čo by som neodporúčala, je zbierať orechy, ktoré sú stále obalené v zelenej šupke. Nielenže ešte nie sú zrelé, ale pri ich lúpaní by ste sa aj poriadne natrápili. Preto odporúčam – počkajte, až šupka sama prirodzene praskne.

Ako sa pustiť do zberu

Vlašské orechy môžete zbierať dvoma spôsobmi – buď ich necháte spadnúť na zem, alebo ich zbierate priamo zo stromu. Prvá metóda je jednoduchšia: stačí počkať, kým orechy začnú prirodzene padať, a potom ich pravidelne zbierať. Odporúčam však nenechávať ich na zemi príliš dlho, pretože pri kontakte s vlhkou pôdou môžu začať plesnivieť. Druhou možnosťou je zbierať orechy priamo zo stromu. Keď šupka začne praskať, môžete orechy jemne odtrhnúť z konárov alebo stromom jemne zatriasť, čím umožníte zrelým orechom spadnúť.

Vlašské orechy najlepšie dozrievajú počas suchého jesenného obdobia. Hneď ako  sa však objaví daždivé počasie, je nevyhnutné ich pozbierať čo najskôr, aby ste zabránili ich plesniveniu. Orechy dozrievajú postupne, preto je dôležité zbierať ich pravidelne, aby nezostali na zemi príliš dlho a nepodľahli vlhkosti, ktorá môže spôsobiť ich skazu.

Lúskanie orechov: tradične alebo s malou pomocou?

A teraz prichádza časť, ktorú osobne nemám príliš rada – lúskanie orechov. Existuje niekoľko spôsobov, ako na to, ale predtým, než sa do lúskania pustím, vždy nechávam orechy niekoľko dní preschnúť na dobre vetranom mieste. Vysušené orechy sa totiž ľahšie skladujú, a keď sú dobre suché, ich škrupina krehne, takže sa lúskajú o niečo jednoduchšie.

Ak ide o samotné lúskanie, môžete použiť klasický luskáčik, ale musím priznať, že u nás doma veľmi nefunguje – lúskanie s ním je zdĺhavé a namáhavé. Mne sa osvedčila úplne iná metóda – sadnem si vonku na obrubník, vezmem kameň a orechy lúskam ním. Funguje to skvele! Tí, ktorí preferujú praktickejšie metódy, môžu použiť kladivo alebo vložiť orech medzi dve utierky a jemne ho udrieť. Ďalšou možnosťou je vložiť orech medzi pánty dverí a ľahkým tlakom prasknúť škrupinu. Ale moja najobľúbenejšia metóda? Zavolať babičku! :)

Sušenie a skladovanie: aby vydržali čo najdlhšie

Vo chvíli, keď máte orechy vylúskané, prichádza na rad sušenie. Čerstvo vylúskané orechy je potrebné dôkladne vysušiť, aby si zachovali svoju chuť a kvalitu. Vlašské orechy majú vysoký obsah tuku, čo ich robí náchylnými na plesnenie a žltnutie. Žltý orech spoznáte ľahko – zapácha zatuchlinou a má horkú chuť. Zdravý orech naopak chutí jemne maslovo a je krehký a chrumkavý. Aby orechy vydržali čo najdlhšie, suším ich na sieťke alebo papieri na dobre vetranom mieste, čo zvyčajne trvá dva až tri týždne.

Suché orechy potom skladujem na chladnom a suchom mieste, ideálne v plátených alebo papierových vreckách. Skvele sa nám osvedčili aj vzduchotesné nádoby v chladničke, kde vydržia čerstvé tri až šesť mesiacov. Ak ich chcete skladovať dlhodobo, odporúčam mrazničku. V mrazničke si orechy uchovajú svoju chuť aj kvalitu po celý rok. Mimochodom, vždy dávam orechy na 48 hodín do mrazničky hneď po zbere – to zahubí prípadné chrobáčiky alebo iné drobné organizmy.

Tipy na skladovanie vlašských orechov

  • Sušenie: Rozložte orechy na sieťku alebo papier a nechajte ich na vetranom mieste sušiť 2 – 3 týždne.
  • Skladovanie: Suché orechy skladujte na chladnom a suchom mieste, najlepšie v plátených vreckách.
  • Chladnička: V chladničke vydržia orechy čerstvé 3 – 6 mesiacov.
  • Mraznička: Na dlhodobé skladovanie je ideálna mraznička, kde orechy vydržia až rok.

Čo s orechmi? Recept na nakladaný hermelín

A čo robiť s orechmi, keď už máte plnú chladničku aj mrazničku? Okrem tradičných koláčov a buchiet môžete vyskúšať napríklad nakladané orechy v mede. Potrebujete len orechy a tekutý med – toľko, aby boli všetky orechy ponorené. Alebo ich môžete pridať k nakladaným syrom, ako je mozzarella, feta alebo klasický hermelín.

A práve na nakladaný hermelín mám dnes pre vás recept!

Čo potrebujeme:

  • 5 hermelínov
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1 lyžička údenej papriky
  • 3 ks bobkového listu
  • 3 vetvičky rozmarínu
  • 7 guľôčok nového korenia
  • 10 guľôčok celého čierneho korenia
  • 2 cibule
  • 400 ml slnečnicového oleja (cca)
  • 100 g vlašských orechov

Postup:

  1. Prelisujte strúčiky cesnaku a zmiešajte ich so sladkou aj údenou paprikou.
  2. Rozrežte hermelíny na polovicu a potrite ich zmesou cesnaku a korenín.
  3. Priklopte druhú polovicu hermelínu a upevnite špáradlom alebo špajľou, aby sa nerozpadli.
  4. Cibuľu nakrájajte na polmesiačiky.
  5. Všetky ingrediencie vrstvite do čistej sklenenej nádoby. Nakoniec zalejte slnečnicovým olejom.
  6. Dobre uzavrite a uložte do chladničky na 10 – 14 dní.
  7. Podávajte s chlebom.

Dobrú chuť!

Podzim v kuchyni

Podzim v kuchyni

Udělejte si radost kuchyňským vybavením a nádobím v hřejivých barvách.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články