V mojich tipoch vás možno zarazí, že nie všetko použité ovocie je sezónne a ja úplne súhlasím, že čučoriedky a maliny teraz v zime bývajú občas len u dvanástich mesiačikov. Všetko sa ale dá nahradiť podľa chuti, vlastných predstáv, aj aktuálnej ponuky obchodov.
Nezabudnite, že všetky alkoholické koktaily sú iba pre ľudí nad 18 rokov. Ozdoby ale môžete využiť aj do limonád a iných nealko nápojov. Nech už bude verzia akákoľvek, vždy do pohárov nasypte dostatok ľadu, na tom koktaily stoja! Do niektorých sa dokonca viac hodí ľadová triešť. Buď si ju môžete vyrobiť doma (pod utierkou rozbijete ľadové kocky), alebo sa dá celkom často zohnať aj v hypermarketoch už nasekaná.
Urobte si ozdoby do zásoby
Aby ste sa nezdržovali, keď dorazí návšteva, pripravte si zdobené špáradlá vopred. Uskladnite ich v krabičke v chladničke.
Uhorková kľučkovaná
Hodí sa väčšinou do svetlých koktailov, napríklad k ginu alebo vodke. Namiesto čučoriedok môžete použiť aj hrozno alebo iné drobnejšie bobuľovité ovocie.
Budete potrebovať:
- Uhorku
- Čučoriedky
- Špáradlo
Postup:
- Pomocou škrabky na zemiaky odrežte z uhorky dlhší pruh. Uhorku nešúpte – šupka dodá pekný efekt a navyše bude ozdoba lepšie držať tvar.
- Spodný kraj uhorky napichnite na špáradlo a pokračujte čučoriedkou.
- Ozdobu kúsok posuňte smerom do stredu špáradla, aby ste urobili miesto pre ďalší postup dekorácie.
- Znovu napichnite uhorku (na mieste, ktoré je ďalej na rade) a ďalšiu čučoriedku.
- Pokračujte v postupe až do konca uhorkového pásika.
Strapatá kvetinka
Aj tu je základom uhorka, takže aj využitie do koktailov je podobné ako pri kľučkovanej. Do stredu kvetiny som dala malinu, ktorú môžete nahradiť aj iným bobuľovitým ovocím, ale tentokrát sa nehodia čučoriedky. Boli by v strede príliš malé.
Budete potrebovať:
- Uhorku
- Maliny
- Špáradlo
Postup:
- Pomocou škrabky na zemiaky odrežte z uhorky dlhší pruh. Uhorku nešúpte – šupka dodá pekný efekt a navyše bude ozdoba lepšie držať tvar.
- Pomocou noža nakrájajte jeden „lem“ uhorky na strapce. Dajte pozor, aby ste nerozrezali prúžok celý.
- Malinu položte na jeden cíp pruhu a opatrne zarolujte. Stredom prepichnite špáradlo.
- Pomocou prstov roztiahnite strapce, aby pripomínali kvetinu.
Ruže z kaki
Exotické kaki je v zimných mesiacoch už stálicou v ponuke obchodov. Ak by ste ho napriek tomu nezohnali, môžete ho nahradiť jablkom alebo mrkvou. Jablko je ale potrebné pokvapkať citrónom, aby nezhnedlo.
Budete potrebovať:
- Kaki
- Čučoriedky alebo iné bobuľové ovocie
- Špáradlo
Postup:
- Kaki najskôr ošúpte škrabkou na zemiaky.
- Pomocou škrabky si potom z kaki vyrobte čo najdlhší pásik. Nevadí, ak sa roztrhne. Môžete použiť aj viac kratších.
- Pásik zarolujte do trubičky a napichnite na stred špáradla.
- Postupne pridávajte ďalšie a ďalšie pásiky, čím vytvarujete ružu.
- Na každom konci zafixujte ružu napríklad čučoriedkou. Vďaka tomu bude dobre držať tvar.
Citrusová špirála
Na obrázku vidíte limetku, ktorá sa perfektne hodí do vodky so sódou alebo napríklad do cuba libre. Špirálu ale robím aj z citróna, grepu alebo pomaranča. Grep dobre chutí s ginom, k pomarančovej špirále môžete pridať trochu zázvoru. Potom si to sadne napríklad s moscow mule (vodka so zázvorovou limonádou).
Budete potrebovať:
- Limetku, citrón, pomaranč alebo grep
- Špáradlo
Postup:
- Odkrojte tenké koliesko citrusu, ktorý ste si vybrali (aj s kôrou).
- Nožom koliesko rozkrojte tak, ako by ste ho chceli rozpoliť, ale nedokrojte úplne.
- Cez kôru na začiatku rezu prepichnite špáradlo.
- Citrus zatočte okolo špáradla do tvaru špirály a hore opäť prepichnite cez kôru.
Pomarančová šípka
Pomaranč rada kombinujem s tmavými koktailmi, napríklad s obsahom rumu alebo whiskey. Rovnakú šípku ale urobíte aj z citróna alebo limetky, takže využitie postupu je celkom univerzálne.
Budete potrebovať:
- Pomaranč
- Čučoriedky
- Špáradlo
Postup:
- Škrabkou na zemiaky si urobte z kôry pomaranča dlhší pásik.
- Pásik nožom zo všetkých strán zarovnajte a potom ho stočte doguľata. Napichnite na vrch špáradla.
- Pod koliesko z kôry navlečte čučoriedku.
- Na druhý koniec špáradla napichnite špičku vyrezanú z pomaranča.