Práve čítate

Vyskúšala som: Dajú sa deťmi obľúbené cereálie pripraviť aj doma? Môj recept na škoricové štvorčeky

6782  
Zdieľať: 

Vyskúšala som: Dajú sa deťmi obľúbené cereálie pripraviť aj doma? Môj recept na škoricové štvorčeky

Detské cereálie považujem skôr za sladkosť ako za kvalitné raňajky alebo desiatu. Aj to ma priviedlo na myšlienku skúsiť ich pripraviť doma a ovplyvniť tak ich zloženie. Nakoniec sa podarili super a odvtedy ich robím pravidelne.

22. 2. 2022 3 min. čítania Romana Böhmová
Vyskúšala som: Dajú sa deťmi obľúbené cereálie pripraviť aj doma? Môj recept na škoricové štvorčeky

Náš Vojto miluje cereálie. Aj keď sa snažím, aby prevažne raňajkoval skôr zdravšie dobroty s dostatkom bielkovín, sem-tam mu sladké raňajky rada doprajem. Podobne ako mnohým deťom v našom okolí, aj jemu najviac chutia čokoládové guľôčky a škoricové štvorčeky, ktoré sa predávajú azda vo všetkých obchodoch a lákajú farebnými škatuľkami s veselými obrázkami.

V kuchyni rada experimentujem a baví ma robiť veci po svojom, tak prečo neskúsiť aj domáce cereálie? Stálo ma to niekoľko skúšobných várok a pokusov, ale nakoniec som to vyladila a dala dokopy recept, ktorý aj u malého kritika uspel na jednotku. Skúste ho tiež! Verím, že vám aj deťom budú škoricové štvorčeky chutiť.

Domáce cereálie nielen pre deti: Recept na škoricové štvorčeky

V chuti hneď ucítite maslo a škoricu. Štvorčeky navyše krásne chrumkajú. Určite vás, rovnako ako mňa, poteší, že budete mať pod kontrolou zloženie a navyše, keď sa vám doma cereálie minú a bude sa vám chcieť tvoriť, ušetríte si cestu do obchodu.

Ingrediencie:

  • 310 g špaldovej múky
  • 220 g zmäknutého masla + ďalšie 2 lyžice rozpusteného
  • 1 a 1/2 lyžice škorice
  • 1/4 lyžičky soli
  • 120 ml studenej vody
  • 100 g cukru kryštál
  • 1 lyžica škorice

domácí cereálie k snídani

Postup:

  1. Vyhrejte rúru na 175 stupňov.
  2. V miske si zmiešajte cukor s 1 lyžicou škorice a dajte si ho stranou.
  3. Na dosku nasypte múku, na kocky nakrájané maslo, ½ lyžice škorice a soľ.
  4. Pomocou prstov vytvorte mrveničku. Potom začnite po lyžiciach prilievať vodu a postupne vytvorte kompaktné cesto.
  5. Ak sa vám zdá cesto veľmi suché, pridajte ešte trochu vody. Ak máte doma robota, využite nástavec typu “K”, ktorý cesto jednoducho uhnetie za vás.
  6. Z cesta si vytvorte guľu, tú rozpoľte a jednu časť si dajte na pomúčenú dosku.
  7. Valčekom vyvaľkajte cesto natenko. Preneste ho na papier na pečenie, prípadne ho môžete vyvaľkať priamo na papieri.
  8. Placku cesta potrite rozpusteným maslom a posypte cukrom zmiešaným so škoricou (túto zmes ste si pripravili na začiatku).
  9. Cesto pomocou radielka nakrájajte na maličké štvorčeky. Papier na pečenie preneste na plech a pečte asi 12 minút, alebo dozlata. Čas pečenia sa môže líšiť podľa vašej rúry a podľa toho, aké veľké štvorčeky ste si pripravili.
  10. Po upečení nechajte štvorčeky úplne vychladnúť.

Ak doma nemáte špaldovú múku, vôbec to nevadí. Pokojne použite klasickú hladkú alebo sa nebojte kombinovať hladkú a celozrnnú múku. Celozrnná a špaldová väčšinou potrebujú trochu viac vody ako múka klasická. Preto si prípadne pomery upravte, keď budete nahrádzať. Pre lepšiu chuť do cesta niekedy pridávam ešte vanilkový extrakt a keď som ich pripravovala na Vianoce, dobre chutili aj s perníkovým korením. To som pridala do cesta aj do cukrovej zmesi.

Domáce cereálie synovi aj nám servírujem do misky s klasickým mliekom, ale dobre chutia aj s rastlinnými variantmi. Najlepšie s kokosovým, mandľovým alebo ovseným. Skvelé sú aj s gréckym jogurtom. Keď si chcem pre seba pripraviť proteínovú desiatu, maškrtím chrumkavé štvorčeky s gréckym jogurtom zmiešaným s trochou vanilkového proteínu.

Rovnako ako každé iné cereálie, aj tieto je najlepšie uchovávať v dobre uzavretej nádobe, aby zostali chrumkavé a nenavlhli. Na to využívam sklenené alebo plastové dózy s dobrým tesnením, alebo poháre na zaváranie.

Držím palce, aby sa vám cereálie podarili a verím, že aj u vás doma budú mať úspech.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články