Kto ma pozná, ten vie, že v kuchyni stále experimentujem a tak sa moje pokusy nevyhli ani týmto placatým dobrotám. Tri druhy zemiakových placiek, ktoré robievam doma a najviac sa ujali, tu mám dnes aj pre vás. Tak nech vám chutia!
Klasické zemiakové placky s hríbovou omáčkou
Na prípravu toho veľa nepotrebujete, len dajte pozor na to, aby vybrané zemiaky neboli príliš vodnaté.
Ingrediencie na zemiakové placky:
- 600 g zemiakov
- 80 g cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 vajcia
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky čierneho korenia
- 80 g hladkej múky
- olej na vyprážanie
Ingrediencie na omáčku:
- 250 g hríbov
- 80 g cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g smotany 30 %
- 1/3 lyžičky čierneho korenia
- 1/3 lyžičky soli
- 1 vetvička petržlenovej vňate
Príprava zemiakových placiek:
- Zemiaky a cibuľu nastrúhajte na jemnom strúhadle, dajte do veľkej misy, prelisujte k nim cesnak a premiešajte.
- Pridajte múku, vajcia, soľ a korenie a opäť premiešajte.
- Na rozpálenom oleji vyprážame placky z oboch strán.
Príprava omáčky:
- Cibuľu nakrájajte nadrobno a opečte na malom množstve oleja.
- Pridajte prelisovaný cesnak a hríby nakrájané na tenké plátky. Restujte asi 8 minút.
- Dochuťte soľou a korením, pridajte nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať a smotanu.
- Omáčku varte asi 4 – 5 minút, kým nezhustne.
- Ak nie je omáčka dostatočne hustá, môžete zmiešať lyžicu múky s vodou, pridať do omáčky a ešte krátko povariť.
Zemiakové placky s cuketou a parmezánom
Cuketa plackám dodáva jemnosť, parmezán zase chuť. Je to naozaj dokonalá kombinácia!
Ingrediencie:
- 500 g zemiakov
- 500 g cukety
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 vajcia
- 80 g hladkej múky
- 120 g ovsených vločiek
- 1 vetvička kôpru
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky čierneho korenia
- Parmezán na posypanie
- Olej na vyprážanie
Postup:
- Zemiaky a cuketu nastrúhajte na jemnom strúhadle a vložte do veľkej misy.
- Prelisujte cesnak a pridajte do zmesi. Počkajte asi 5 minút a zlejte prebytočnú vodu, ktorú zemiaky a cuketa pustia. Môžete ich aj ľahko vytlačiť.
- Pridajte ovsené vločky, múku, vajcia, nasekaný kôpor, soľ a čierne korenie. Všetko dôkladne premiešajte.
- Placky pečte na oleji z oboch strán dozlata. Hneď po odložení na tanier ich horúce posypte jemne strúhaným parmezánom.
Zemiakové placky zo sladkých zemiakov s bazalkovým dipom
Tieto placky majú úplne inú chuť ako klasické zemiakové placky. Sú vďaka sladkým zemiakom a mrkve doslova sladko-slané. A ja ich podávam so sviežim dipom s bazalkou.
Ingrediencie na placky:
- 400 g sladkých zemiakov
- 150 g mrkvy
- 80 g šalotky
- 120 g hladkej múky
- 3 vajcia
- 80 g ovsených vločiek
- ½ lyžičky jedlej sódy
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky čierneho korenia
- ½ lyžičky sladkej papriky
- 1 lyžička kari
Ingrediencie na bazalkový dip:
- 150 g tvarohu vo vaničke
- 50 g smotany 18 %
- 1 vetvička bazalky
- lyžička citrónovej šťavy
- ½ lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čierneho korenia
Príprava placiek:
- Bataty, mrkvu a cibuľu nastrúhajte na jemnom strúhadle a vložte do veľkej misy.
- Nechajte 5 minút odstáť, potom vytlačte prebytočnú vodu.
- Pridajte vajcia, múku, ovsené vločky, jedlú sódu, soľ, čierne korenie a ostatné koreniny. Všetko dôkladne premiešajte.
- Na oleji pražte placky z oboch strán dozlata.
Príprava dipu:
- Bazalku nakrájajte nadrobno.
- V mise zmiešajte tvaroh a smotanu, dôkladne vymiešajte vidličkou, pridajte bazalku, citrónovú šťavu, soľ a čierne korenie.
- Všetko premiešajte a hotovú zmes podávajte k plackám.
Zaujímalo by ma, ktorú verziu si vyberiete a vyskúšate. Manžel miluje tie s parmezánom, dcéra Gaja sladké s batatami a ja som zase za klasiku.