Práve čítate

Môj recept na domáci perník z cesta krásne vláčneho vďaka tekvici

5566  
Zdieľať: 

Môj recept na domáci perník z cesta krásne vláčneho vďaka tekvici

Recept na domáci perník mi na Tchibo Blogu chýbal! Mám preto radosť, že som sa doň mohla pustiť a podeliť sa tak o recept aj s vami. Zdá sa mi, že je to v Čechách a na Slovensku jeden z najobľúbenejších koláčov a pritom si naň väčšina ľudí kupuje namiešané korenie alebo rovno celú zmes. Dnes vás naučím vychytať si korenie vlastné a do cesta príde navyše aj tekvica, vďaka ktorej bude krásne vláčne a možno aj o niečo zdravšie.

6. 10. 2022 3 min. čítania Magdalena Kader Aghová
Môj recept na domáci perník z cesta krásne vláčneho vďaka tekvici

Okrem toho, že je cesto odľahčené a krásne vláčne vďaka pridaniu tekvice, ja doň namiesto klasickej múky a cukru používam sčasti celozrnnú a trstinový. Môžete ale použiť aj bežné druhy múky alebo cukru, s ktorými pečiete radi.

Domáca poleva na perník je ako čerešnička na torte

Perník bez polevy, to by nebolo ono! A je škoda, aby to skončilo pri nejakej kupovanej zmesi.

Urobiť si polevu doma je ľahké a dokonca je viac možností, ako na ňu. Aj napriek jej jednoduchosti si ale musíte dať pozor na niekoľko vecí: Aby vám poleva nezhrudkovatela, nezrazila sa alebo sa nespálila. Je teda potrebné ju strážiť a ručne miešať. Nikdy ju nepripravujem vo vodnom kúpeli nad bublajúcou vodou – tekutina by mala byť horúca, ale nie vriaca. Tiež strážim, aby sa voda nedostala do polevy.

A z čoho polevu pripravujem? Buď z kvalitnej horkej čokolády a smotany na šľahanie, alebo z horkej čokolády a rastlinného tuku. Ďalšou možnosťou je poleva z rastlinného tuku, kakaa, sušeného mlieka a cukru alebo poleva z čokolády a masla, ktorú nájdete aj nižšie v recepte. Podľa mňa je najľahšia a najchutnejšia.

Domáce perníkové korenie. Ako naň?

V úvode som sľubovala perníkovú zmes. Na tej domácej mám najradšej, že si ju môžem upraviť podľa chuti a v predvianočnom období ju často niekomu nosím ako jedlý darček.

Základom je vždy škorica, kardamóm, zázvor, muškátový oriešok, klinček a badián. Ďalej môžete podľa chuti pridať aj mletý vanilkový struk, fenikel, pomarančovú alebo citrónovú kôru, nové korenie, čierne korenie a napríklad aníz. Pomery korenia sú viac-menej na vás, ale jednotlivé druhy by štandardne mali byť chuťovo vyvážené. Jediné, čo má vyčnievať, je škorica.

Korenie kupujem buď drvené na prášok, ale najradšej v celku. Síce si tým trochu pridám prácu s mletím (a to buď ručne v mažiari alebo pomocou mlynčeka), ale odmenou mi je vždy úžasná a nezameniteľná vôňa.

Moja zmes na perníkové korenie

Tu sú pomery na zmes tak, ako ju mám rada ja. Korenie merajte po namletí:

  • 2 lyžice škorice
  • 1 lyžica klinčeka
  • 1/2 lyžice kardamómu
  • 1/2 lyžice zázvoru
  • 1/2 lyžice muškátového orieška
  • 1/2 lyžice badiánu

Rada by som ešte podotkla, že pre každého sa ideálny pomer korenia trochu líši. Preto odporúčam si všetky ingrediencie starostlivo zapisovať, aby ste vedeli, ako postupovať nabudúce. S každým ďalším pokusom budete o krok bližšie k svojej ideálnej zmesi. Perníkové korenie skladujte najlepšie v sklenenej uzatvárateľnej nádobe.

Recept na tekvicový perník s čokoládovou polevou

A teraz už sa môžeme pustiť do pečenia perníka, čo je pre mňa najlepší jesenný dezert. Milujem, keď si ho na večer vychutnávam s čajom.

Ingrediencie:

  • 250 g očistenej tekvice hokaido
  • 150 g polohrubej múky
  • 175 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 3 vajcia
  • 120 ml mlieka
  • 120 g trstinového cukru
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • 1 lyžica perníkového korenia
  • 1 lyžica kakaa
  • 140 g slnečnicového oleja

Na polevu:

  • 150 g vysokopercentnej čokolády
  • 75 g masla
  • mandľové plátky, strúhaný kokos alebo tekvicové semienka na posypanie

Postup:

  1. Očistenú tekvicu nakrájajte a uvarte. Potom ju rozmixujte do hladkého pyré (ideálne k nej nepridávajte príliš veľa vody, iba nevyhnutné množstvo na to, aby vám išla rozmixovať).
  2. Vo veľkej mise zmiešajte všetky suché ingrediencie, teda polohrubú múku, celozrnnú pšeničnú múku, trstinový cukor, prášok do pečiva, perníkové korenie a kakao.recept na perník
  3. Pridajte zvyšok ingrediencií (tekvicové pyré, vajcia, mlieko a olej). Premiešajte tak, aby vám vzniklo hladké cesto.dýňový perník recept
  4. Formu na chlebíček vyložte papierom na pečenie. Vlejte do nej cesto.
  5. Pečte 50 minút až hodinu na 180 stupňov a potom nechajte vychladnúť.
  6. Kým vám bude perník chladnúť, pripravte si polevu. Nad vodným kúpeľom rozpusťte nalámanú vysokopercentnú čokoládu a maslo, stále miešajte.
  7. Polevou prelejte vychladnutý perníkový chlebíček. Posypte mandľami, kokosom alebo tekvicovými semienkami podľa chuti a dajte stuhnúť do chladničky.perník s polevou

Tak dobrú chuť a krásne jesenné dni!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články