Práve čítate

Tri verzie zemiakových placiek: S hríbovou omáčkou, s parmezánom a batatové s mrkvou

1983  
Zdieľať: 

Tri verzie zemiakových placiek: S hríbovou omáčkou, s parmezánom a batatové s mrkvou

Zemiakové placky majú radi azda všetci, koho poznám. Niekto si dopraje tie klasicky opečené na oleji (moja babička ich robí na masti), iný má zase radšej diétnejšiu verziu z rúry. Ja sa priznám, že mi najviac chutia tie mastnejšie, ale dávam si ich len raz za čas. A najradšej s hríbovou omáčkou. Táto kombinácia mi pripomína detstvo v Poľsku, odkiaľ pochádzam.

30. 9. 2022 3 min. čítania Małgorzata Boroń
Tri verzie zemiakových placiek: S hríbovou omáčkou, s parmezánom a batatové s mrkvou

Kto ma pozná, ten vie, že v kuchyni stále experimentujem a tak sa moje pokusy nevyhli ani týmto placatým dobrotám. Tri druhy zemiakových placiek, ktoré robievam doma a najviac sa ujali, tu mám dnes aj pre vás. Tak nech vám chutia!

Klasické zemiakové placky s hríbovou omáčkou

Na prípravu toho veľa nepotrebujete, len dajte pozor na to, aby vybrané zemiaky neboli príliš vodnaté.

Ingrediencie na zemiakové placky:

  • 600 g zemiakov
  • 80 g cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky čierneho korenia
  • 80 g hladkej múky
  • olej na vyprážanie

Ingrediencie na omáčku:

  • 250 g hríbov
  • 80 g cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 g smotany 30 %
  • 1/3 lyžičky čierneho korenia
  • 1/3 lyžičky soli
  • 1 vetvička petržlenovej vňate

Príprava zemiakových placiek:

  1. Zemiaky a cibuľu nastrúhajte na jemnom strúhadle, dajte do veľkej misy, prelisujte k nim cesnak a premiešajte.
  2. Pridajte múku, vajcia, soľ a korenie a opäť premiešajte.
  3. Na rozpálenom oleji vyprážame placky z oboch strán.

Príprava omáčky:

  1. Cibuľu nakrájajte nadrobno a opečte na malom množstve oleja.
  2. Pridajte prelisovaný cesnak a hríby nakrájané na tenké plátky. Restujte asi 8 minút.
  3. Dochuťte soľou a korením, pridajte nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať a smotanu.
  4. Omáčku varte asi 4 – 5 minút, kým nezhustne.
  5. Ak nie je omáčka dostatočne hustá, môžete zmiešať lyžicu múky s vodou, pridať do omáčky a ešte krátko povariť.

Zemiakové placky s cuketou a parmezánom

Cuketa plackám dodáva jemnosť, parmezán zase chuť. Je to naozaj dokonalá kombinácia!

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 500 g cukety
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 vajcia
  • 80 g hladkej múky
  • 120 g ovsených vločiek
  • 1 vetvička kôpru
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky čierneho korenia
  • Parmezán na posypanie
  • Olej na vyprážanie

Postup:

  1. Zemiaky a cuketu nastrúhajte na jemnom strúhadle a vložte do veľkej misy.
  2. Prelisujte cesnak a pridajte do zmesi. Počkajte asi 5 minút a zlejte prebytočnú vodu, ktorú zemiaky a cuketa pustia. Môžete ich aj ľahko vytlačiť.
  3. Pridajte ovsené vločky, múku, vajcia, nasekaný kôpor, soľ a čierne korenie. Všetko dôkladne premiešajte.
  4. Placky pečte na oleji z oboch strán dozlata. Hneď po odložení na tanier ich horúce posypte jemne strúhaným parmezánom.

Zemiakové placky zo sladkých zemiakov s bazalkovým dipom

Tieto placky majú úplne inú chuť ako klasické zemiakové placky. Sú vďaka sladkým zemiakom a mrkve doslova sladko-slané. A ja ich podávam so sviežim dipom s bazalkou.

Ingrediencie na placky:

  • 400 g sladkých zemiakov
  • 150 g mrkvy
  • 80 g šalotky
  • 120 g hladkej múky
  • 3 vajcia
  • 80 g ovsených vločiek
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky čierneho korenia
  • ½ lyžičky sladkej papriky
  • 1 lyžička kari

Ingrediencie na bazalkový dip:

  • 150 g tvarohu vo vaničke
  • 50 g smotany 18 %
  • 1 vetvička bazalky
  • lyžička citrónovej šťavy
  • ½ lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia

Príprava placiek:

  1. Bataty, mrkvu a cibuľu nastrúhajte na jemnom strúhadle a vložte do veľkej misy.
  2. Nechajte 5 minút odstáť, potom vytlačte prebytočnú vodu.
  3. Pridajte vajcia, múku, ovsené vločky, jedlú sódu, soľ, čierne korenie a ostatné koreniny. Všetko dôkladne premiešajte.
  4. Na oleji pražte placky z oboch strán dozlata.

Príprava dipu:

  1. Bazalku nakrájajte nadrobno.
  2. V mise zmiešajte tvaroh a smotanu, dôkladne vymiešajte vidličkou, pridajte bazalku, citrónovú šťavu, soľ a čierne korenie.
  3. Všetko premiešajte a hotovú zmes podávajte k plackám.

Zaujímalo by ma, ktorú verziu si vyberiete a vyskúšate. Manžel miluje tie s parmezánom, dcéra Gaja sladké s batatami a ja som zase za klasiku.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články