Práve čítate

Vyskúšané tradičné recepty na vianočné pečivo podľa čitateľov Tchibo Blogu

7326  
Zdieľať: 

Vyskúšané tradičné recepty na vianočné pečivo podľa čitateľov Tchibo Blogu

Tie najlepšie recepty na vianočné maškrty sa schovávajú na lístočkoch založených v kuchárke. Spýtali sme sa čitateľov Tchibo Blogu, aký je „ich“ tajný klasický recept. Tu sú.

10. 12. 2019 2 min. čítania Redakce
Vyskúšané tradičné recepty na vianočné pečivo podľa čitateľov Tchibo Blogu

Naozaj vydarené medovníčky

Ak ešte nemáte tie svoje perfektné, skúste recept pani Jitky!

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky
  • 100 g rozpusteného tuku (maslo, hera)
  • prášok do perníka
  • 2 kávové lyžičky sódy bikarbóny
  • perníkové korenie
  • 6 vajec
  • 500 g práškového cukru
  • cca 200 g medu
  • a postupne pridáme ešte cca 1 kg hladkej múky

Cesto môže počkať v chladničke až 14 dní.

Postup:

Spracované a odležané cesto vyvaľkáme, vypracujeme a povykrajujeme. Tvary potrieme klasicky zmesou žĺtka a vody. Pečieme cca 7 minút na cca 180 °C. Na zdobenie si vyšľaháme polevu z 1 bielka, trochy šťavy z citróna a 14–20 dg práškového cukru.

Podvodnice obaľované v práškovom cukre

Pre niekoho vianočné klasika, pre niekoho úplne nový recept. Je to výborné a veľmi jednoduché pečivo. Za tip ďakujeme pani Magdalene.

Ingrediencie

  • 300 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 20 g droždia
  • štipka soli
  • 2-3 lyžice teplého mlieka

Cesto dáme kysnúť do hrnca s vodou, ktorý necháme stáť na teplom mieste. Keď cesto vypláva na hladinu, je vykysnuté. Potom ho rozvaľkáme na zhruba 4 cm vysokú placku a vykrajujeme rôzne tvary, lepšie sú menšie. Pečieme vo vyhriatej rúre.

Teplé obaľujeme v práškovom cukre.

Škoricové klbká

O recept sa s nami podelila pani Lenka.

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 2 kakaové pudingy
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • lyžička škorice
  • 200 g masla alebo margarínu
  • 1 vajíčko
  • perličky na zdobenie

Postup:

Zo všetkých surovín (okrem perličiek) vypracujeme cesto a necháme asi hodinu odležať. Potom z neho vyvaľkáme malé guľôčky, ktoré pretlačíme lisom na cesnak – tak vzniknú malé klbká. Tie ozdobíme perličkami.

Pečieme 6–8 minút na cca 180 °C; radšej cesto kontrolujte, väčšinou stačí kratší čas. Keď je klbko upečené aj zospodu, máte hotovo.

A aké je vaše obľúbené tradičné vianočné pečivo alebo koláčik?

Čítajte tiež

5 variantov, ako môžete v kuchyni čarovať so zemiakmi
5 variantov, ako môžete v kuchyni čarova…8108
5 zimných nátierok na zahriatie
5 zimných nátierok na zahriatie3423
Tri horúce nápoje, ktoré vás na jeseň dokonale zahrejú
Tri horúce nápoje, ktoré vás na jeseň do…11088
ďalšie články