Práve čítate

Žiadne zlé počasie, len zle oblečený bežec

3934  
Zdieľať: 

Žiadne zlé počasie, len zle oblečený bežec

Tiež radšej behám za počasia, keď ma slniečko hladí po vlasoch, ale viete, aké je skvelé, keď prekonáte sami seba? Ide len o chvíľku trvajúci pocit nepohodlia. Pretože keď sa správne oblečiete, nie je najmenší dôvod zostávať doma.

26. 10. 2016 2 min. čítania Veronika Wisiorková
Žiadne zlé počasie, len zle oblečený bežec

Určite sa vám už niekoľkokrát stalo, že ste šli spať po krásnom slnečnom jesennom dni s myšlienkou, že zajtra to slniečko využijete a pôjdete si zabehať. Ďalší deň ste sa však zobudili do typického jesenného rána, so sivou oblohou, mrholením, a tak ste to odložili na inokedy, až bude zase pekne.

IMG_8388

Vedeli ste, že najväčšia časť tepla ľudského tela odchádza von z hlavy? Preto sa nás mamičky snažili naučiť nosiť čiapky. Tentoraz ich rady skúste vypočuť a vyberte si čiapku z funkčného materiálu, tú vlnenú od babičky si nechajte na prechádzky do mrazu. Ak čiapky nie sú vašou šálkou kávy, dajte si aspoň čelenku, ktorá vám zakryje uši a čelo. Osobne sa mi na uši osvedčili veľké slúchadlá zakrývajúce celé ucho, ak radi beháte pri hudbe.

IMG_8430

Presuňme sa o kúsok nižšie. Funkčné tričká sú v tomto počasí to najlepšie, čo si môžete obliecť. Špeciálny materiál je navrhnutý tak, aby odvádzal pot, nebude sa teda hromadiť pod tričkom. Podľa počasia potom zvoľte mikinu podobného charakteru. Ak je veterno alebo daždivo, dajte si ešte vestu alebo ľahkú bundu, ktorá ochráni pred vetrom aj kvapkami dažďa.

IMG_8386

Čo na nohy? V tomto období radšej siahnite po dlhých legínach, aby svaly, kĺby i šľachy boli v teple. Predídete tak aj nežiaducim úrazom. Ako každá správna ženská mám doma legíny snáď všetkých farieb, čo je však hlavné, sú z funkčného materiálu, v ktorom mi je príjemne. Zároveň by mali byť natoľko pružné, aby nijako neobmedzovali pri dlhších krokoch. Nezabudnite sa vyhnúť členkovým ponožkám a odhaleným členkom a namiesto nich si navlečte dlhšie a kompresné ponožky, vďaka ktorým bude váš krok ľahší.

IMG_8418

Bežeckú obuv odporúčam ošetriť sprejom, ktorý zabráni vlhkosti presiaknuť na ponožky. A nezabudnite si zahaliť krk, ideálne návlekom alebo šatkou, ktoré môžete zdvihnúť až nad nos, aby ste nedýchali mrazivý vzduch. Ruky si najradšej skryjem do mikiny, ktorá je nato prispôsobená (koniec rukávu sa dá prehnúť cez päsť, čím vytvorí malé vrecúško na ruku, vynález storočia!), alebo použijem klasiku, teda rukavice.

Najprv sa však vždy pozriem z okna, aké je počasie. A tiež zistím, aká je teplota vzduchu. Hovorí sa, že správne oblečenie na beh je také, aby sme pri vstupe von pocítili mierny chlad. Telo sa totiž behom rýchlo zahreje a bude nám príjemne. Tak hor’ sa do behu za jesenných dní!

IMG_8318

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články