Práve čítate

Vyskúšala som! Vlnité vlasy bez kulmy s pomocou šnúry zo županu

18263  
Zdieľať: 

Vyskúšala som! Vlnité vlasy bez kulmy s pomocou šnúry zo županu

Keď som na internete narazila na návod, ako si natočiť vlasy bez kulmy, žehličky, natáčok alebo fénu a to s pomocou šnúry zo županu, prišlo mi to také vtipné a nereálne, až mi to nedalo a hneď som to musela skúsiť.

19. 8. 2020 4 min. čítania Jana Duffková
Vyskúšala som! Vlnité vlasy bez kulmy s pomocou šnúry zo županu

Rada nosím vlnité vlasy. Bohužiaľ ale nemám vždy čas tráviť v kúpeľni hodinu s kulmou, ktorá navyše pri častom používaní poškodzuje vlasy teplom. Spanie s natáčkami som po pár pokusoch zavrhla – pre mňa nič pohodlného.

Kým som sa zmierila s tým, že si teda zvlnené vlasy budem nechávať len na sviatočné príležitosti, narazila som na internete na tip, ako si urobiť vlny bez kulmy aj natáčok. Len s použitím opasku zo županu. Všetko som mala doma po ruke – okrem samotnej šnúry totiž človek potrebuje už len kefu na vlasy a dve gumičky. A tak som sa do toho hneď pustila.

Postup ako taký je veľmi ľahký a všetko sa robí ideálne pred spaním, aby sa človek ráno zobudil, len vlasy rozmotal a smelo vyrazil von robiť krásu. Keď som si večer zapletala županový opasok do vlasov, úplne sa mi vybavilo, ako sme si v detstve s kamarátkami vzájomne plietli na noc malé zapletané copy za rovnakým účelom.


Aj keď ja si vlasy väčšinou „zamotám“ pred spaním, pokojne môžete s týmito županovými vrkočmi chodiť doma cez deň a vyraziť s navlnenými vlasmi do spoločnosti večer. Záleží veľmi aj na kvalite vašich vlasov. Kým niekto naozaj musí počkať pred rozpletením niekoľko hodín, iným ženám sa vlasy zvlnia už po chvíli.

Ako sa s tým „preboha“ spí?

Možno vám napadá otázka – ako sa s takto zapletenými vlasmi spí? Veď to musí byť strašne nepohodlné…

Tak presne toho som sa tiež obávala, pretože, ako som videla na videu, ktorým som sa inšpirovala, tieto „vrkoče“ vyzerali celkom masívne. Nakoniec som ale bola pomerne príjemne prekvapená, pretože sa mi spalo dobre, nič mi nikde neprekážalo a nič ma netlačilo.


Ak spíte na chrbte, mám vyskúšané, že najlepšie je zapletať „vrkoče“ tesne za ušami. Ak ale naopak väčšinou spíte na boku, oplatí sa smerovať pletenie čo najviac dozadu.

A aký je výsledok? Vážne to funguje! Ešte pred raňajkami som vlasy netrpezlivo rozmotala a naozaj som ich mala krásne, nedbalo zvlnené. Priznám sa, radšej som vstala skôr, aby som mala v prípade neúspechu čas vlasy umyť a vyfúkať tak, ako som zvyknutá. To ale vôbec nebolo treba. S týmto účesom som vyrazila do práce. Hneď mi napadlo, že táto vychytávka sa mi bude hodiť, keď niekedy pôjdeme na dovolenku. Kulmu so sebou väčšinou nevozím a naopak župan vrátane jeho „magickej šnúry“ v hotelových izbách často býva.

Vlny mi vydržali celý deň

Moje vlasy väčšinou proti vlneniu protestujú. Natočené mi vydržia len vtedy, keď mi ich dôkladne upraví kaderníčka.

Keď sa pokúšam navlniť si vlasy sama pomocou nejakej kulmy, za pár hodín sa mi zase narovnajú. Tieto vlny mi ale vydržali skoro celý deň, čo ma vážne prekvapilo. Po rannom rozpletení som vlny nijako nerozčesávala, iba som ich zľahka prestriekala lakom na vlasy. Laku na vlasy ale nikdy nepoužívam veľa. Ako mi raz vysvetľovala kaderníčka – veľké množstvo laku je niekedy naopak na škodu. Nielenže vlasy nepríjemne zlepí, ale tiež má tendenciu vlny naopak naťahovať, pretože vlasy oťažejú.


Ja mám vlasy celkom dlhé a išlo to úplne bez problémov. Zaujímalo ma ale, aké to bude s kratšími vlasmi. Na vlasoch mojich kamarátok sme vyskúšali, že najkratšie vlasy, s ktorými nám to išlo bez problémov urobiť, sú vlasy v dĺžke po ramená.

Ako na županové vlny krok za krokom

Chcete tiež županové vlny vyskúšať? Smelo do toho! Ako som písala na začiatku, pripravte si teda opasok zo županu, kefu na vlasy a dve gumičky.

heatless vlny

Postup:

  1. Najskôr si dôkladne rozčešte vlasy kefou.
  2. Urobte si cestičku tam, kde ju bežne nosíte. Nemusí byť dokonalá – hlavné je rozdeliť vlasy na dve polovice.
  3. Položte si na hlavu županový opasok tak, aby bol na oboch stranách hlavy rovnako dlhý.

    Ďalšie možnosti

    Keď si šnúru položíte na hlavu, mala by byť dlhšia ako vaše vlasy. Ak nemáte vlasy veľmi dlhé alebo naopak veľmi krátke, môžete šnúru vopred zložiť napol. Vďaka tomu budú vlny ešte objemnejšie.

  4. Na jednej strane zafixujte šnúru o vlasy tak, aby sa vám nešmýkala, kým začnete na druhej strane zapletať „vrkoč“.
  5. Pusťte sa do pletenia. Princíp je taký, že obtáčate vždy 2 pramene okolo šnúry. S ďalším krokom vždy ku každému pripojíte ďalšie vlasy. Najskôr teda zoberte prameň spredu (podľa obrázku 5) a veďte ho vrchom cez šnúru.
  6. Následne prameň obtočte späť a pretiahnite popod (podľa obrázku 6).
  7. Teraz si zoberte prameň zozadu a veďte ho opäť cez šnúru, následne popod ňu prevlečte späť (podľa obrázkov 7 a 8). Vždy vracajte prameň tam, odkiaľ vychádza.heatless vlny
  8. Pokračujte znovu “prvým prameňom” spredu a opakujte postup, akurát k nemu pridajte ďalšie vlasy. To isté opäť urobte so zadným prameňom.
  9. Ak viete pliesť francúzsky vrkoč, bude pre vás táto technika o to jednoduchšia. Len si predstavte, že opasok je stredný prameň a okolo neho priberaným spôsobom obtáčate pramene sprava a zľava.
  10. Všetko opakujte, kým nedospejete ku končekom. V tej chvíli by mala byť zapletená celá 1/2 vlasov.
  11. Nakoniec všetko naozaj pevne zafixujte gumičkou, aby vám počas spánku nepovolila.

heatless vlny

Či už budete vlny skúšať na dlhších alebo kratších vlasoch, konečný postup je rovnaký. Ráno všetko rozpletiete, vlasy iba jemne prečešete pomocou prstov a mierne prelakujete. Počas skúšania sme vypozorovali ešte jednu vec.

Kamarátke s kratšími vlasmi sa vlny vytvorili a dobre držali aj v momente, kedy si „vrkoče“ nenechala zapletené celú noc, ale už po pár hodinách si ich rozmotala. Na mojich dlhších vlasoch to nefungovalo. Čím to je? Samozrejme to môže byť dané dĺžkou, hustotou a celkovou kvalitou a jedinečnými vlastnosťami vlasov každej z nás.

heatless vlny

Tak čo, vyskúšate vlny „bez tepelnej úpravy“ aj vy? Ak sa vám podaria, určite sa pochváľte s výsledkom na našom Facebooku.

Všetko pre chvíľky skrášľovania sa

Všetko pre chvíľky skrášľovania sa

Doplnky do vlasov a pohodlné župany nájdete na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články