Práve čítate

5 upratovacích tipov, ktoré pomôžu s pripálenými hrncami aj špinavými škárami bez chémie

3862  
Zdieľať: 

5 upratovacích tipov, ktoré pomôžu s pripálenými hrncami aj špinavými škárami bez chémie

Upratovanie je pre mnohých z nás (vrátane mňa) nepríjemnou povinnosťou a čistenie odolných nečistôt dvojnásobne. Nie vždy na ne chcem používať nešetrné chemické prípravky, preto som začala hľadať spôsoby, ako si s upratovaním poradiť po svojom. Nakoniec som začala aplikovať niekoľko jednoduchých tipov, ktoré naozaj fungujú a to aj na odolnejšie nečistoty.

13. 1. 2021 4 min. čítania Magdalena Kościółek
5 upratovacích tipov, ktoré pomôžu s pripálenými hrncami aj špinavými škárami bez chémie

Čistenie odolných nečistôt sa občas zdá ako nesplniteľná úloha a pritom s tým doma bojujeme všetci. Dôvodov, prečo pri ich likvidácii nerada používam agresívne „chemikálie“ je viac. Po prvýkrát sa snažím myslieť na životné prostredie, po druhé na vybavenie nášho domova. Niektoré čistiace prostriedky totiž môžu povrch riadu aj domácich spotrebičov namiesto jeho vyčistenia skôr poškodiť. Preto už roky doma využívam (nielen) mnou osvedčené triky, ktoré mi pri upratovaní pomáhajú a hlavne sú oveľa šetrnejšie a lacnejšie ako hocaké produkty z drogérie.

Na pripálený hrniec pomocou soli

Pred pár rokmi sa mi podarilo pripáliť polievku takým spôsobom, že to odniesla nielen moja hladná rodina, pretože jedlo bolo na vyhodenie, ale aj môj obľúbený hrniec. A toho som sa tak jednoducho vzdať nechcela.

Samozrejme som hrniec skúšala nechať odmočiť, čo dovtedy pri podobných nehodách vždy stačilo, ale tentokrát to nebolo nanič. Jeden môj kamarát mi ale poradil skvelú vec, ktorá zabrala a odvtedy ju využívam pravidelne. A čo to bolo za zázrak? Možno sa budete diviť – obyčajná soľ!

Keď pripálite hrniec, skúste v ňom zmiešať soľ s vodou v pomere 1:4 a všetko nechať nejaký čas variť. Potom nechajte soľný roztok v hrnci vychladnúť a pusťte sa do umývania. Na odstránenie nečistoty by mala by stačiť drsnejšia strana hubky na riad.

Žiarivé škáry vďaka citrónu, sóde a octu

Snáď každý, koho poznám, sa pred sviatkami púšťa do generálneho upratovania a inak to nie je ani u nás doma. Ja som si tento rok v rámci tohto upratovania pridala na zoznam aj čistenie škár.

Na podlahe v kuchyni máme celkom svetlé dlaždice a, bohužiaľ, je na nich hneď vidieť každá smietka a kvapka. Rovnako máme svetlé aj škáry a tie bohužiaľ pri bežnom umývaní podlahy veľmi vyčistiť nejdú. Preto ma raz za čas dôkladnejšie čistenie neminie. Našťastie som ale našla spôsob, vďaka ktorému škáram relatívne ľahko vrátim pôvodní čistý vzhľad.

Na tento účel využívam zmes citrónu, octu a jedlej sódy. ¼ hrnčeka sódy zmiešam s 500 ml vody, pridám 50 ml citrónovej šťavy a 50 ml octu. Túto zmes nalejem do rozprašovača a aplikujem na škáry, kde ju nechám asi pol hodiny pôsobiť. Ak škáry neboli veľmi špinavé, stačí potom klasicky umyť, ale väčšinou je potrebné dočistiť to ešte kefkou. Buď používam ľubovoľnú upratovaciu kefu, alebo vyradenú zubnú kefku. S ňou to ide podľa mňa najlepšie.

Keď sú škáry naozaj znečistené, vyrábam si koncentrovanejší prostriedok. Použijem rovnaký „recept“, ale podstatne znížim množstvo vody tak, aby zo zmesi vznikla hustá „pasta“. Tú potom nanesiem na kefku, pustím sa do čistenia a tiež nechávam asi pol hodiny pôsobiť.

Ako vyčistiť pripálenú žehličku?

V decembri sa mi v zápale vianočných príprav prvýkrát v živote podarilo pripáliť žehličku. Keďže som to nikdy predtým nemusela riešiť, vrátiť žehličku do pôvodného stavu a nezničiť jej povrch pre mňa bola celkom výzva.

Nakoniec mi pomohol jeden telefonát s maminou. Ona mi jednoducho dokáže poradiť azda so všetkým :-) Znelo to jednoducho: zmiešať ¼ hrnčeka octu s lyžičkou sódy a touto zmesou opatrne pripálené miesta vyčistiť. Prekvapilo ma to, ale vážne to zabralo! Vďaka, mami.

S octom a sódou vyčistíte aj indukčnú dosku

Moji rodičia si pri rekonštrukcii kuchyne kúpili novú indukčnú varnú dosku. My doma máme plynový sporák, takže keď som v zhone pri varení paradajkovej omáčky novú indukciu zašpinila, trochu som sa bála, aby som ju pri čistení nezničila. To by mi naši asi nepoďakovali.

Nakoniec som neomylne použila moju obľúbenú zmes octu a jedlej sódy. Síce to veľmi pekne nevonia, ale opäť sa mi potvrdilo, ako kúzelne funguje. Pripálené miesta boli s pomocou mäkkej hubky za chvíľku fuč a naopak – doska sa krásne leskla. Po „pracovnom úraze“ ani stopy.

Prečítajte si tiež: Ako vyčistiť zájdenú rúru?

Môj tip, ako odstrániť vosk (nielen) z obrusu

Mám rada, keď nám doma atmosféru spríjemňujú horiace sviečky. Preto v rámci upratovacích tipov nemôžem vynechať ten, ktorý pomôže s odstránením vosku napríklad z obrusu.

Určite so mnou budete súhlasiť, že odstrániť vosk z látky nie je nijako ľahké. Existuje ale spôsob, ako vosk z oblečenia, alebo obrusu, odstrániť a všetko zachrániť. Najskôr počkajte, kým vyliaty vosk vychladne. Potom ho z látky odlúpnite. Môžete si pomôcť tým, že poliatu látku zatvoríte na chvíľku do mrazničky. Ak ju do nej z nejakého dôvodu dať nemôžete, schlaďte vosk aspoň pomocou ľadu. Pôjde vďaka tomu ľahšie dole.

Potom škvrnu od vosku potrite handričkou namočenou v kvasnom liehovom octe. Vďaka tomu sa rozpustí mastnota. Nakoniec látku ihneď vyperte v práčke tak, ako zvyknete. Keď sa mi naposledy vylial na obrus vosk z červenej sviečky, prala som ho na 60 stupňov a po škvrnách ani pamiatka.

jak wyczyścić obrus

Tak to sú moje najobľúbenejšie tipy a triky, ako sa nevítaných škvŕn doma zbaviť o niečo ekologickejšie, lacnejšie a podobne jednoducho, ako pri použití prostriedkov z drogérie. Sama som bola prekvapená, že obyčajný ocot, sóda alebo soľ môžu tak dobre fungovať!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články