Práve čítate

Prskavky na fotkách! Návod na originálne vianočné prianie

1477  
Zdieľať: 

Prskavky na fotkách! Návod na originálne vianočné prianie

Nafoťte tento rok originálne vianočné alebo novoročné prianie! Máme pre vás návod na žiarivé tvorenie s prskavkami.

12. 12. 2020 3 min. čítania Štěpán Černý
Prskavky na fotkách! Návod na originálne vianočné prianie

Hľadáte nápad, ako tento rok originálne popriať rodine a priateľom pekné Vianoce a šťastný nový rok? Jeden pre vás mám: povedzte to prskavkou! Práca so svetlom v tme môže byť niekedy zaujímavá a kreatívna. My si ukážeme, ako jednoducho a rýchlo odfotiť napríklad obrázky namaľované prskavkou.

Čo budete potrebovať?

  • Prskavky
  • Zapaľovač/sviečku (Prskavku síce zapálite zapaľovačom, ale trochu lepšie sa to robí o sviečku. A nemusíte neustále škrtať.)
  • Fotoaparát s možnosťou manuálneho nastavenia, alebo mobil, ktorý umožňuje režim dlhej uzávierky
  • Statív, alebo akúkoľvek podložku na foťák alebo mobil


Ak ich zoženiete, určite radšej kúpte väčšie prskavky. Vydržia horieť dlhšie a vy tak budete mať viac času s nimi tvoriť.

Ako nastaviť fotoaparát?

Ak ste vo fotení trošku doma, môžete sa pustiť do manuálneho nastavenia. Ja som fotil prskavky nasledovne:

Základ je dlhší čas uzávierky – to znamená, ako dlho bude otvorené uzávierka a ako dlho teda bude dopadať svetlo na čip fotoaparátu. Ja som mal fotoaparát nastavený na nasledujúce hodnoty:

  • Čas cca 5 – 13 sekúnd
  • ISO okolo 160
  • Clonu približne 2,8.

Tieto čísla sa ale môžu líšiť v závislosti od okolitého svetla, alebo typu objektívu a fotoaparátu. 
Základný postup je nasledovný:

  1. Postavte si fotoaparát na statív, alebo nejakú podložku tak, aby mieril na miesto, kde budete kresliť prskavkou a ktoré chcete fotiť.
  2. Nastavte si približne podobné hodnoty ako ja. Na fotoaparáte nastavte aj samospúšť, pretože pri stlačení spúšte by ste pohli foťákom a mohli fotku rozmazať. Samospúšť stačí nastaviť na 2s.
  3. Teraz si budete potrebovať zaostriť miesto, kde bude daný objekt. Keďže v tme sa ostrí zle, tak odporúčam si osobu, ktorá bude kresliť prskavkou, nasvietiť, alebo jej dať do ruky napríklad rozsvietený telefón a zaostriť si naň. Potom vypnite ostrenie tak, aby zostalo zaostrené tam, kde ste chceli.
  4. Fotená osoba môže zapáliť prskavku a vo chvíli, keď začne horieť, môžeme stlačiť spúšť. Je dobré si dopredu premyslieť, aký obrázok, alebo nápis chcete urobiť a hneď so sklopením uzávierky nakresliť horiacou prskavkou obrázok.
  5. V našom prípade to bolo srdiečko, alebo napríklad PF 2021. Pozor, keď budete písať text, všetko sa fotí zrkadlovo obrátene. Takže fotku musíte potom pri úprave zrkadlovo otočiť.

jak vyfotit pf

Skúšajte rôzne obrazce a nápisy

Keď vychytáte nastavenie foťáku a párkrát si to skúsite, tak už môžete blbnúť do aleluja a skúšať si nakresliť aj ťažšie veci. Určite budete mať veľa nepodarených fotiek, ale tie vydarené budú stáť za to.

Odfotíte to aj mobilom!

Ak nemáte doma vhodný fotoaparát, možno to zvládnete aj telefónom. Je ale potrebné, aby mal telefón manuálne nastavenie času uzávierky, alebo nočný režim, ktorý nastavuje dlhý čas automaticky. Ja som si to skúsil iPhonom 11 na nočný režim a výsledok nie je najhorší. :-)

jak vyfotit pf

Máme nafotené, čo ďalej?

Fotografie je dobré po nafotení ešte upraviť. Zvýšiť im saturáciu a kontrast tak, aby svetlo pekne vynikalo. Dobré je aj ich pekne orezať, pretože snímky v tme sa zle komponujú. Tipy na moje obľúbené aplikácie na upravovanie fotiek som vám dával v článku o fotení domácich miláčikov. Nájdete ho TU.

A keď je fotka krásna a pripravená robiť radosť, hurá nechať ju vytlačiť, alebo rozoslať známym v elektronickej podobe. Všetkým prajem veľa šťastia pri fotení. :-)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články