Na Veľkú noc je vždy veselo! Vždy cítim aj isté vzrušenie, akí šibači a v akom počte dorazia. Príležitosť si nikdy nenechá ujsť strýko s partiou svojich „kumpánov“ a za omladenie korbáčom dostanú vždy štamperlík na zdravie. Potom sa prehupne dvanásta hodina a pomaly dorazia naši chlapci s igelitkami plnými výslužky. Každý rok si tú výslužku odfotíme do albumu. Je to pestrá paleta sušienok, lízaniek, čokolád, cukríkov a vajíčok. Tak to vždy „odborným“ okom preberiem, vytriedim a kochám sa nad kreativitou a umom susediek, ako tie vajcia tento rok zase krásne vyzdobili. Sledujem najmä nové trendy.
Najkrajšie kraslice dám na stôl a nad zvyškom dumám: kto to bude, bože, jesť? Potom príde babička a už sa vajcia lúpu, krájajú a miešajú v mise na nátierku, ktorú potom jem iba ja. Je síce výborná, lenže je jej veľa. Ale to asi poznáte, že?
Suroviny:
8 varených vajec
1 polievková lyžica dijonskej horčice
1/2 hrnčeka majonézy
1/2 hrnčeka byliniek (kôpor, petržlenová vňať, koriander, pažítka…)
1 mladá cibuľka s vňaťou
2 polievková lyžica kapár
1 avokádo
drobná zelenina na ozdobu (žerucha, slnečnica, reďkovka…)
1 citrón
korenie
soľ
Postup:
Vajíčka olúpeme, žĺtky dáme do misy a bielka nahrubo pokrájame. Odložíme ich bokom a k žĺtkom pridáme horčicu a majonézu. Dobre premiešame. Cibuľku pokrájame aj so zelenou vňaťou, pridáme pokrájané kapary a bielky. Zľahka premiešame. Avokádo ošúpeme, zbavíme kôstky a pokrájame na kocky. Spolu s bylinkami vložíme do misy, ochutíme soľou, korením a zastrekneme šťavou z citróna. Zľahka premiešame a prípadne dochutíme. Podávame s pečivom a drobnou zeleninou.