Práve čítate

Nakladané reďkovky

10365  
Zdieľať: 

Nakladané reďkovky

Reďkovky sú pre mňa niečo ako lastovičky. Poslovia jari na záhrade. Môj prvý úlovok zo záhonu. Sezóna sa pre mňa vlastne začína vo chvíli, keď na sa začiatku apríla odkrýva parenisko.

31. 3. 2016 2 min. čítania Kateřina Winterová
Nakladané reďkovky

Ešte ho treba chrániť pred ranným chladom, ale reďkovky sa už zdajú byť pripravené dať prvú úrodu. Väčšinou to býva okolo Veľkej noci, ktorú mám preto s reďkovkami spojenú ako s pupočnou šnúrou. A keby to bolo len na mne a mala by som predstaviť jeden z mojich najobľúbenejších receptov, určite by to bol čerstvý kvasnicový chlieb s maslom a reďkovkami. Len ho posoliť a k nemu hrýzť mladý kaleráb. A ešte aj chlieb s maslom a letnými paradajkami, ale to až cez prázdniny. :) To je moje detstvo aj dospelosť. Proste raj na zemi. Myslím, že tento názor majú mnohí.

Čomu som však doteraz vôbec neprišla na chuť, je varená reďkovka. Zato nakladaná v dobrom octe podobne ako v tomto recepte, to je niečo iné. Niekedy je reďkoviek od babičky priveľa, tak ich naložíme a potom podávame ako prílohu ku grilovanému mäsu alebo ako prísadu v šalátoch. Možno ich zabaliť spolu s fazuľou do tortilly alebo nimi dochutiť falafel v pite. Naložené reďkovky uskladnené v chladničke vydržia až mesiac. Ak máte radi ostrejšie chute, odporúčam pridať pár zrniek farebného korenia a papričky pokrájať najemno. Tak teda dobrú chuť a bez rozprávania! :)

ŘEDKVICKOVE PICKLES_DSC0799

Suroviny:

2 hrnčeky reďkoviek pokrájanýchna plátky
1/2 hrnčeka oranžovej mrkvy pokrájanej na plátky
1/2 hrnčeka žltej mrkvy pokrájanej na plátky
1/2 hrnčeka fialovej mrkvy pokrájanej na plátky
1 hrnček posekanej petržlenovej vňate
5 ks malých červených chilli papričiek
1 hrnček bieleho vínneho octu
1/2 hrnčeka červeného vínneho octu
1 hrnček trstinového cukru

Postup:

V kastróliku na miernom plameni v octe rozpustíme cukor a necháme vychladnúť. Peknú surovú mrkvu a reďkovky starostlivo umyjeme. Keď je mrkva pekná, netreba ju lúpať. Odrežeme korienky, zvyšky vňate a všetku zeleninu pokrájame na tenké kolieska. Hladkolistý petržlen posekáme podľa ľubovôle. Všetku zeleninu premiešame a navrstvíme do pohára. Prekladáme papričkami, ktoré porežeme pozdĺžne. Nakoniec zalejeme nálevom. Necháme týždeň uležať v chlade a podávame ku grilovanému mäsu a so šalátom.

ŘEDKVICKOVE PICKLES_DSC0821

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články