Naopak, v mäte nerastie skoro žiadna burina. Mäta jej jednoducho nedá šancu. A na mätových listoch prežívajú nádherné lesklé zelené chrobáky, ktoré vyzerajú ako drahokamy. Vraj mäte škodia, ale na veľkom záhone som to ani nepostrehla. Mätu majú radi všetci. Jej silice sú neoddeliteľnou súčasťou žuvačiek a sladkostí. Osviežuje dych a používa sa aj v kozmetike.
Bez mätového sirupu je leto jednoducho nemysliteľné . Mätová omáčka, teda mint sauce, ako znie jej anglický preklad, je ďalšou možnosťou, ako mätu spracovať. Mám rada kyslé chute a kombinácia octu a mätovej sviežosti je úžasná. Mätovú omáčku možno pridávať dokonca aj do dezertov. V Británii sa najčastejšie podáva k jahňaciemu mäsu, ale určite stojí za to dochutiť ňou aj iné pečené mäso. Napríklad bravčové , kuracie i morčacie vďaka nej bude mať výraznejšiu chuť.
Mätovú omáčku si v Grécku primiešavajú do osoleného a okoreneného jogurtu. Ja už ďalej nemôžem písať… Mám strašnú chuť i hlad… Takže si idem upiecť mäso, posekať si mätu na sirup a než sa to vylúhuje, pripravím si ocot a cukor na mätovú omáčku. Možno stihnem aj povysávať a urobiť si úlohu z angličtiny, aby som plne pochopila dôvody, prečo sú Angličania takí zaľúbení do tejto zelenej dobroty. Tak, všetko som stihla a tu je recept. Here you are and enjoy your meal! Mint sauce just for you. :)
Suroviny
veľký zväzok mäty
3 polievkové lyžice horúcej vody
3 polievkové lyžice svetlého vínneho octu alebo balzamika
1 − 2 čajové lyžičky trstinového cukru
štipka soli
Postup
Lístky mäty otrháme zo stoniek a vložíme do mixéra. Zmixujeme najemno a posolíme. Pridáme cukor a horúcu vodu. Opäť zľahka zmixujeme. Redšiu omáčku získame pridaním trocha vody. Nakoniec dochutíme octom.