Práve čítate

Jahodovo-bazalkový ľadový čaj

5029  
Zdieľať: 

Jahodovo-bazalkový ľadový čaj

Táto kombinácia chutí je skvelá. Mám totiž pocit, že ako k bazalke chuťovo pristane paradajka, tak ani jahoda (za ovocnú ríšu) za ňou nestráca bod. A rovnako, ako sa teším na domáce paradajky, užívam si aj čerstvo natrhané (a osobne okopané) jahody z vlastného záhona.

10. 6. 2016 2 min. čítania Kateřina Winterová
Jahodovo-bazalkový ľadový čaj

Každý rok si hovorím, že tie jahody dozrievajú nejako skôr… Ale potom si uvedomím, že to len mne plynie čas akosi rýchlejšie a ani si nevšimnem, že už je jún. Sladké obdobie jahôd a nádherného času prázdnin − aby už prišli! Tento rok tomu nie je inak a už plánujem, ako si užijeme tieto krásne letné dni a večery, keď si s rodinkou vychutnáme prvé grilovanie na záhrade a popíjanie ovocných a bylinkových ľadových štiav a čajov. Medzi inými aj jahodového s bazalkou.

Asi každý niekedy zažil pravú chuť na slnku dozretých jahôd bez prídavku chémie. Od takých sa človek nemôže odtrhnúť. Ale vôbec to nevadí! Keď totiž dozrejú, je čas na redukčnú diétu. Tri dni by sa mali jesť iba jahody. Nikdy som to nedotiahla do konca, moja hmotnosť ma totiž nikdy netrápila, zato každý deň s jahodami považujem za báječný. Môžete ich na posedenie zjesť pokojne aj kilo a ešte vám to urobí dobre. Lebo jahody vďaka diuretickým účinkom vyčistia telo od solí a jedov nahromadených počas zimy. A vďaka antioxidantom vám zároveň nedovolia predčasne zostarnúť, takže si ich budete môcť užívať ešte veľa rokov!

3 jahodovy caj_MG_8582

Suroviny:

zelený alebo čierny čaj (8 čajových vrecúšok alebo sypaný čaj)
500 g jahôd (pokrájaných na polovice alebo štvrtiny)
3 l vody
1 lyžička cukru
šálka čerstvej bazalky
ľad

PRÍPRAVA 60 MINÚT

Postup:

Čaj zalejeme vriacou vodou a lúhujeme podľa odporúčania výrobcu, potom vrecúška odstránime (resp. čaj scedíme, ak sme použili sypaný). Teraz príde na rad bazalkový sirup. V malom hrnci si ohrejeme 200 ml vody a rozpustíme v nej cukor. Odtiahneme z ohňa, nasypeme väčšinu bazalky (trochu odložíme na neskoršie ozdobenie) a necháme 10 minút lúhovať.

Jahody nasypeme do misy a prelejeme precedeným bazalkovým sirupom. Premiešame a necháme asi 25 minút odležať, kým sirup vychladne. Do džbánu dáme jahody s bazalkovým sirupom a vylúhovaným čajom. Podávame s ľadom.

3 jahodovy caj_MG_8653

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články