Burina dorástla do pása a k malinám v kúte sa dostanú už len sliepky a nehodný kohút, ktorý ovládol túto divočinu aj ovocné kríky. Aj tak najlepšiu úrodu má vždy babička, ktorej dozrievajú maliny skôr ako nám, a zakaždým nás tromfne plnou misou červených “kalíškov“. Väčšinou ich však okamžite do seba spakujú deti a na mňa zostane pár roztlačených plodov na dne. :) Preto tá vzácnosť!
Keď nás babička pozve na svoju krásne upravenú a bujnú záhradku (bez kohúta) a je práve čas malín, akosi sa nemôžem vymaniť z pazúrov ostnatých vetvičiek a priam surovo sa vrhám na každú malinu v dosahu. Užívam si každoročne plnými dúškami (sústami) jeden z prvých letných zážitkov a prázdnin. Nie, nezabudnem natrhať dosť malín ani pre zvyšok rodiny, ale po ceste k domovu ešte ujedám z misky a po každom prehltnutí si hovorím, že to bolo naposledy. :) Preto neváham a zakonzervujem si svoje malinové zážitky, hneď ako dorazím domov. Pekne po starom, za studena, nech sa zdravé ovocie neznehodnotí. Super šťava pre všetkých!
No a potom tu máme ríbezle! Tie zasa naopak nechce nikto zbierať, pretože ich rastie zakaždým toľko, že sa metóda z kríka rovno do pusy už piaty deň nedá použiť kvôli boľavému brušku, a česaniu do vedierka sa deti zdatne vyhýbajú. Hej, keby tak ríbezle rástli v Minecrafte, mami! To si potom dám ríbezľový strapec do dierky v ušiach, nazbieram ríbezle pre radosť a varím šťavu. Pre všetkých a super!
Malinová šťava za studena
Suroviny
3 kg malín
2 l vody
šťava z 2 citrónov
600 g krupicového cukru
Postup
Maliny roztlačíme, zalejeme studenou vodou, pridáme citrónovú šťavu, zakryjeme a necháme 48 hodín odstáť. Potom šťavu precedíme cez plátno a premiešame ju s cukrom. Len čo sa cukor rozpustí, šťavu nalejeme do čistých suchých pohárov a sterilizujeme (kvôli nižšiemu obsahu cukru). Poháre so šťavou nezatvoríme viečkom napevno, ale postavíme ich do hrnca, zalejeme do štvrtiny alebo do polovice vodou a zhruba 10 minút zahrievame na 85 °C , potom ich postavíme na drevenú doštičku, utiahneme viečko a necháme vychladnúť.
Na 4 litre, čas prípravy 40 minút, odležanie 2 dni
Ríbezľová šťava
Suroviny
6 kg ríbezlí
4 kg krupicového cukru (podľa kyslosti ovocia)
Postup
Ríbezle umyjeme, odstopkujeme a roztlačíme v mise. Prelejeme do kameninového hrnca alebo veľkého pohára, zasypeme 200 g cukru, premiešame, zakryjeme plátnom a pohár okolo hrdla previažeme povrázkom. Necháme 3 až 4 dni odležať v chlade, dvakrát za deň premiešame a potom precedíme cez plátno do hrnca.
Do šťavy vmiešame zvyšný cukor, zahrievame a zbierame penu. Povaríme zhruba 20 minút, nalejeme do čistých pohárov a pevne uzavrieme. Nápoj na pitie pripravíme podľa chuti, zhruba 1 lyžicu šťavy na 250 ml vody.
TIP: Len čo šťava prejde varom, môžeme do nej podľa chuti pridať šťavu z jedného pomaranča.
Na 8 litrov, príprava 1 hodina, odležanie 3 až 4 dni.