Práve čítate

Mätová omáčka

5200  
Zdieľať: 

Mätová omáčka

Mäta je vlastne burina. A hovorím to s absolútnou istotou a skúsenosťou. Máme jej totiž na záhrade celé lány a spoľahlivo prerastá do okolitých záhonov. Ale toto mínus jej ľahko odpustím, zvlášť keď všade navôkol šíri svoju vôňu.

24. 6. 2016 2 min. čítania Kateřina Winterová
Mätová omáčka

Naopak, v mäte nerastie skoro žiadna burina. Mäta jej jednoducho nedá šancu. A na mätových listoch prežívajú nádherné lesklé zelené chrobáky, ktoré vyzerajú ako drahokamy. Vraj mäte škodia, ale na veľkom záhone som to ani nepostrehla. Mätu majú radi všetci. Jej silice sú neoddeliteľnou súčasťou žuvačiek a sladkostí. Osviežuje dych a používa sa aj v kozmetike.

Bez mätového sirupu je leto jednoducho nemysliteľné . Mätová omáčka, teda mint sauce, ako znie jej anglický preklad, je ďalšou možnosťou, ako mätu spracovať. Mám rada kyslé chute a kombinácia octu a mätovej sviežosti je úžasná. Mätovú omáčku možno pridávať dokonca aj do dezertov. V Británii sa najčastejšie podáva k jahňaciemu mäsu, ale určite stojí za to dochutiť ňou aj iné pečené mäso. Napríklad bravčové , kuracie i morčacie vďaka nej bude mať výraznejšiu chuť.

Mätovú omáčku si v Grécku primiešavajú do osoleného a okoreneného jogurtu. Ja už ďalej nemôžem písať… Mám strašnú chuť i hlad… Takže si idem upiecť mäso, posekať si mätu na sirup a než sa to vylúhuje, pripravím si ocot a cukor na mätovú omáčku. Možno stihnem aj povysávať a urobiť si úlohu z angličtiny, aby som plne pochopila dôvody, prečo sú Angličania takí zaľúbení do tejto zelenej dobroty. Tak, všetko som stihla a tu je recept. Here you are and enjoy your meal! Mint sauce just for you. :)

_MG_9606

Suroviny

veľký zväzok mäty
3 polievkové lyžice horúcej vody
3 polievkové lyžice svetlého vínneho octu alebo balzamika
1 − 2 čajové lyžičky trstinového cukru
štipka soli

Postup

Lístky mäty otrháme zo stoniek a vložíme do mixéra. Zmixujeme najemno a posolíme. Pridáme cukor a horúcu vodu. Opäť zľahka zmixujeme. Redšiu omáčku získame pridaním trocha vody. Nakoniec dochutíme octom.

_MG_9444

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články