Ak nepoznáte bresaolu, musíte ju ochutnať. Najjemnejšie plátky soleného hovädzieho mäsa sušeného s bylinkami na vzduchu sú delikatesou. Vybraný jemný ovčí syr (pecorino), špecialita Talianov hneď za parmezánom, to môžem jesť stále. Nesmiem zabudnúť ani na úžasný rímsky šalát. Tento rok nám ho babička nasadila do skleníka. Má stredne tuhé listy a príjemnú chuť, takže chuťovky pekne dopĺňa a osvieži. A čo sa týka džemov a marmelád, tam sa môžete realizovať. Vaše letné zásoby zaváranín sa budú skvele hodiť. Upozorňujem však, že ružový džem alebo skôr rôsol je taká zvláštna kombinácia so syrom, že ak nemáte vlastný, neváhajte si ho kúpiť. Labužníci si ho určite zamilujú ako ja. Mimochodom, recept naň nájdete v našej knihe „Vaříme podle Herbáře 3“.
No a bylinky už nechám na vás. Fenikel odporúčam, ale možno jeho sladkastá chuť nie je pre každého. Chuťovky budú výborné aj s petržlenom alebo koriandrom. Jednoducho a jasne: hurá na lov ingrediencií a vychutnajte si ich! S týmto receptom sa vám to určite podarí. :)
Suroviny
100 g bresaoly (sušené hovädzie mäso)
100 g prosciutta (sušená bravčová šunka)
100 g parmezánu v celku
100 g pecorina v celku
1 hlávka mladého rímskeho šalátu (alebo mladá hlávka šalátu lollo rosso)
zopár vetvičiek fenikla alebo iné bylinky
ružový džem
džem z arónie
figový džem
Postup
Na dosku dáme plátok sušenej šunky a na uhlopriečku šunky položíme umytý a odkvapkaný list (alebo kúsok) šalátu. Do neho vložíme hranolček syra podľa chuti a pokvapkáme vybraným džemom. Navrch dáme bylinky a opatrne (sušené mäso sa pre svoju jemnosť rado trhá) zabalíme do kornútika. Zaistíme špáradlom, ktorým prešpikujeme šunku so šalátom, aby sa kornútik neotvoril. Kombinujeme šunku, syry, džemy a bylinky podľa chuti. Ihneď podávame.