Práve čítate

Kávové nanuky

2437  
Zdieľať: 

Kávové nanuky

Chcem si dávať kávový nanuk tak často ako vanilkový alebo ovocný! Vyrobím si kávové nanuky sama. A podelím sa s vami o recept.

5. 8. 2016 2 min. čítania Kateřina Winterová
Kávové nanuky

Káva k prázdninám jednoducho neodmysliteľne patrí. Sedím v záhrade v rybárskej zátoke na ostrove Rab, počúvam šum mora a zvuky cikád a nasávam vôňu rannej kávy, ktorú si priatelia pripravili na raňajky. Dokonca si so sebou každý rok privezú domáci kávovar a svoju obľúbenú kávu z domova. Spomínam na prázdniny u babičky, keď som pila svoju prvú kávu práve s babičkou, v jej práci. Potom na dovolenku v Chorvátsku s mamou a popíjanie ľadovej kávy v prístave. A espresso a talianske kaviarničky na dobrodružnej ceste do Cannes. V Grécku je káva pri sieste povinná atď., atď.

Káva so zmrzlinou alebo ľadom. Kávové sušienky. Čokoláda s kávou. Ale kávový nanuk? Áno, kávovú zmrzlinu dostať, ale kúpiť si na pumpe kávový nanuk? Neviem, prečo sa nevyrába masovejšie. Občas sú malé výnimky, ale skôr ako doplnok príchute nanuku, a to ma štve! Dobre, nebudem sa rozčuľovať, sú predsa prázdniny. Vyrobím si kávové nanuky sama. Pripravím ich a budem sa modliť, aby v tej horúčave dobre fungovala mraznička. No a zajtra? Kávovo-nanukové hody!

kavove nanuky_DSC3103

KOKOSOVO-KÁVOVÝ NANUK S ČOKOLÁDOU

Suroviny
250 g kokosového mlieka
100 ml filtrovanej kávy Tchibo
1 vanilkový cukor
1 čajová lyžička mletej kávy
štipka soli
tabuľka kvalitnej čokolády (aspoň 50 %)
pražené kokosové lupienky

Postup
Z kokosového mlieka vyšľaháme šľahačku. Vo vychladnutej káve rozpustíme vanilkový cukor a prilejeme ju do šľahačky. Pridáme soľ a mletú kávu. Znova jemne vyšľaháme. Zmesou naplníme formičky na nanuky. Obsah zmesi je zhruba na 6 porcií. Zamrazíme, najlepšie cez noc. Pred podávaním vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu. Nanuky vyberieme z formičiek a opatrne ich polejeme čokoládou (podľa našej chuti). Posypeme kokosom a ihneď podávame.

kavove nanuky_DSC3047

French press NANUK S KORENÍM

Suroviny
2 polievkové lyžice mletej kávy Tchibo
klinček
vanilka
badián
škorica
kardamóm
500 ml vody
1 polievková lyžica cukru

Postup
Najprv v mažiari utlčieme zmes korenia. Odporúčam postupovať po malých dávkach, mleté korenie je veľmi aromatické. Začínam so zrniečkami vanilky, škoricou a pár semienkami z kardamómovej kapsuly. Potom môžete prihodiť 1 až 2 klinčeky a zrnko badiánu. Keď mi chuť zmesi vyhovuje, prisypem ju ku káve, ktorú som nasypala do french press kanvice. Zalejem vriacou vodou a arómu korenia nechám chvíľku rozvoňať v káve. Po niekoľkých minútach kávu s korením precedím v kanvici cez filter. Kávu nalejem do nádobky s lievikom (tak sa ľahšie nalieva do formičiek). Osladím trochu viac ako zvyčajne. Vychladnutú aromatickú kávu nalejem do formičiek a dám zamraziť (najlepšie cez noc).

kavove nanuky_DSC3188

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články