Plnené palacinky
Palacinky má rád každý, tak to využite a vyskúšajte aj slaný variant.
Suroviny
5 vajec
350 ml mlieka
200 g hladkej múky
50 g hladko pomletej špaldovej múky
štipku soli
pár kvapiek slnečnicového oleja + na panvicu
Na plnenie:
1 veľká Lučina
1 polievková lyžica bieleho jogurtu
štipka soli
2 lístky bazalky
K tomu: mrkva, uhorka, paradajka, paprika, kaleráb…
Postup
V mlieku rozmiešame vajcia a postupne prisypeme múku. Nemiešame vareškou, ale metličkou. Pekne postupne, aby sa nevytvorili hrudky. Pridáme štipku soli a pár kvapiek oleja. Cesto musí byť husté tak akurát. Necháme 20 minút odstáť.
Lučinu zmiešame s jogurtom, štipkou soli a posekanou bazalkou. Zeleninu očistíme a pokrájame.
Panvicu poriadne rozpálime, kvapneme na ňu zopár kvapiek oleja a pustíme sa do vyprážania. Palacinku otáčame vždy, až ide pekne sama odlepiť. Ak máme kvalitnú panvicu, ďalší tuk už netreba pridávať.
Palacinky necháme vychladnúť, potrieme plnkou, zrolujeme a pridáme zeleninu.
Domáce müsli tyčinky
Müsli tyčinky sú parádnym variantom desiaty do školy aj na výlety. Problém je, že vo väčšine kupovaných je zbytočne veľa cukru alebo sú umelo navoňané. To vám u týchto domácich rozhodne nehrozí, tu použijete banán a datle.
Suroviny
250 g ovsených vločiek
250g špaldových vločiek
50 g sezamových semienok
80 ml slnečnicového oleja
2 zrelé banány
250 g sušených datlí
150 g sušených banánov natural
Postup
Na plechu vyloženom papierom na pečenie zmiešame vločky a semienka a na 8 minút dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 200 °C. Zrelé banány a dve tretiny datlí rozmixujeme. Zvyšnú tretinu datlí a sušené banány pokrájame na malé kúsočky.
Zmiešame upečené vločky a semienka, pridáme všetky ostatné ingrediencie a premiešame vareškou. Papier na pečenie otočíme a hmotu naň natlačíme tak, aby mala hrúbku zhruba 1 až 1,5 cm. Dáme piecť na 20 až 30 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Po vytiahnutí necháme vychladnúť a môžeme krájať. Skladujeme v dobre tesniacej nádobe.
Zeleninový šalát s tuniakom
U nás doma tuniak pekne frčí, takže prečo to nevyužiť a nepridať ho aj do šalátu. Uvedené množstvo vystačí na dve až tri porcie, podľa toho, akých veľkých jedákov máte doma.
Suroviny
1 šalátová uhorka
6 paradajok (kľudne aj oranžové a žlté, nech je šalát pekne farebný)
1 biela paprika
1 plechovka kvalitného tuniaka v oleji
lístky bazalky
štipka soli
čerstvo pomleté čierne korenie
Postup
Zeleninu dôkladne umyjeme a pokrájame na malé kúsky. Pridáme tuniaka, jemne osolíme a okoreníme, pridáme bazalku a je hotovo.