Postupom času sa zmenil aj spôsob, akým vajíčka farbíme. Umelé farbivá vo vrecúškach boli ešte nedávno bežnou súčasťou každého predveľkonočného nákupu, dnes však ľudia opäť preferujú tradičné, zdravé spôsoby farbenia. Hoci je to o niečo prácnejšie a výsledok môže byť aj trochu fľakatý, veľkým prínosom je, že sa netreba obávať žiadnych vedľajších účinkov, ktoré môžu umelé farbivá spôsobiť (opuchy, migrény alebo rozmazané videnie).
Pri tradičnom farbení vajíčok si vystačíte s ingredienciami priamo z kuchyne alebo, ak chcete koledníkov ohúriť čiernymi vajcami, tak s ingredienciami z kachlí! Pre lepšiu predstavu si pozrite nasledujúce video.
Veselú a zdravú Veľkú noc!
Suroviny
- Na hnedú farbu: cibuľové šupky
- Na žltú: kurkuma
- Na modrú: červená kapusta
- Na zelenú: špenát, žihľava
- Na červenú: pokrájaná červená repa
- Na čiernu: sadze
Postup
Ingrediencie najprv zhruba 10 minút povarte vo vode s octom ‒ octu dajte zhruba 2 lyžice. Potom pridajte čerstvé vajíčko, ktoré 10 minút varte. A potom ho ďalej nechajte vo vode, aby sa zafarbilo, pričom ho nezabudnite opatrne otáčať. Ak chcete výraznejšie farby, nechajte farbu na vajíčku zaschnúť a potom vajíčko opäť vráťte do farby a zohrejte k bodu varu.
TIP: Ak chcete, aby sa vajíčka pekne leskli, potrite ich olejom alebo maslom.
Pre viac farebných kombinácií môžete vyskúšať i farbenie s červeným vínom alebo šafránom. Pokiaľ si namiesto farbenia potrpíte skôr na konzumáciu vajíčok, môžete skúsiť vajíčkový šalát s avokádom.