Neznášanlivosť lepku, odborne nazvaná celiakia, totiž trápi nemalú časť populácie. V Čechách na ňu trpí až 50 000 ľudí, ale lepok, teda zmes bielkovín obsiahnutá v pšenici, jačmeni, ovse a žite, vo veľkom množstve nerobí dobre nikomu.
Preto som v špeciálnej predajni kúpila bezlepkovú múku. Išlo o zmes kukuričnej, ryžovej, pohánkovej a ďalších múk. Len sa pripravte na cenu, zhruba 100 korún za kilo, čo ma trochu zarazilo, ale raz za čas to nevadí.
A prekvapilo ma aj samotné cesto. Pridala som doň trochu viac mlieka, než je uvedené v recepte, čo vám však neradím, radšej nechajte cesto tuhé. Druhým prekvapením bolo, ako veľmi nakyslo. A tretím prekvapením bolo, že to deti hneď zjedli. Takmer na posedenie. Pre túto Veľkú noc teda vyhlasujem ukrižovanie bielej múky.
Cesto
220 g bezlepkovej múky
4 vajcia
90 g trstinového cukru
110 ml rastlinného oleja
1/2 vanilkového struku
1 čajová lyžička nastrúhanej kôry z bio citróna
1 prášok do pečiva
štipka soli
Postup
V mise vymiešajte žĺtky s cukrom, soľ a semienka z vanilkového struku. Potom za stáleho miešania pridajte olej s múkou zmiešanou s práškom do pečiva. Z bielkov vyšľahajte sneh a spolu s citrónovou kôrou ho vpracujte do cesta. To potom vložte do vymastenej a múkou alebo strúhankou vysypanej formy na baránka a pečte 40 až 50 min. pri 175 °C.