Práve čítate

Buďte svieži vďaka správnemu odevu

2202  
Zdieľať: 

Buďte svieži vďaka správnemu odevu

Jeden z najnepríjemnejších efektov leta, ktorý vidieť aj cítiť, je potenie. Ani jeden z daných problémov sa nevyrieši (a často ani na chvíľku neskryje) deodorantom. Okrem vysokých teplôt sa viac potíme aj pri vykonávaní nadmernej fyzickej aktivity, keď sme nervózni alebo v strese. Potí sa však viac-menej každý a tomuto prirodzenému procesu sa nikdy nedá a ani by nemalo úplne brániť, pretože má aj svoje pozitívne účinky. Potenie slúži na to, aby sa telo čistilo od škodlivín a regulovalo telesnú teplotu na príjemnejšie hodnoty, preto sa niet za čo hanbiť.

19. 7. 2017 2 min. čítania Redakce
Buďte svieži vďaka správnemu odevu

IMG_2974

Prírodná pomoc

Fyzicky vám môže pomôcť samotná príroda. Pretože jedným z diktátov našej doby je mať vyholené podpazušie, čo obmedzuje zadržiavanie potu, ktorý sa potom vsakuje do najbližšieho dostupného absorpčného prostredia. Ešteže existuje šalvia. Či už vo forme tabletiek, kapsúl, čaju alebo inhalácie pôsobiacich zvnútra, alebo ako kúpeľ, pri ktorom môžete tiež výrazne ovplyvniť intenzitu potenia prostredníctvom samotného čistenia pokožky. Z prírodných deodorantov pôsobia antibakteriálne napríklad tie, ktoré fungujú na báze minerálnych solí.

biobavlna-2

Voľba správneho materiálu

Základný a najjednoduchší krok k úspešnému zamedzeniu každodenného nepríjemného javu spočíva vo výbere funkčného materiálu oblečenia. Aj keď sa môže zdať, že vami zvolený strih poskytuje dostatočný priestor na vetranie tela vďaka odhaleným miestam, pokožka schovaná pod nepriepustným materiálom naďalej trpí.

Z akého materiálu si vybrať oblečenie na leto nám poradila absolventka odboru textilnej technológie a súčasne prevádzkarka odevného ateliéru Nitka Dagmar Komárková . „Najvhodnejšie materiály na letné odevy sú čisto prírodné, pretože pre svoje vlastnosti maximálne spĺňajú zásady zdravotnej nezávadnosti- predovšetkým vzdušnosť a schopnosť absorpcie. S ohľadom na vysoké letné teploty by látky mali mať čo najsvetlejšie odtiene, aby nepohlcovali teplo. „K takýmto látkam patrí  bavlna (predovšetkým biobavlna), hodváb a bambusové vlákno.

IMG_0060

Čomu sa vyhnúť

Existuje aj protistrana – látky, ktorým je lepšie, hlavne v lete, vyhnúť sa oblúkom. Nie sú vhodné na každodenné nosenie, pretože nemajú vyššie spomínaný prírodný základ. „Na leto si zásadne nekupujte oblečenie zo 100 % PES, PAD, PAN a ďalších umelých vlákien. Na dotyk môžu pôsobiť veľmi príjemne, ale nesajú a nie sú vzdušné. To platí aj pre veľmi nízke gramáže. Malý podiel týchto vlákien nie je na škodu, pozitívna je hlavne ich nekrčivosť,“ zdôrazňuje Dagmar Komárková.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články