Práve čítate

Ako na pláži dodržať módnu etiketu?

5973  
Zdieľať: 

Ako na pláži dodržať módnu etiketu?

Každoročne sa deti aj dospelí tešia na letné mesiace, keď si budú konečne môcť dopriať nejaký ten týždeň voľna, prečítať si knižku a stráviť čas so svojimi priateľmi a rodinou. A my sa zasa tešíme na nové plavky, povievajúce šaty a vlasy zmáčané slanou vodou. Aj v tento takmer sviatočný čas však treba mať na pamäti zopár vecí. Slovo dovolenka sa neodvodzuje od toho, že by bolo všetko dovolené.

26. 7. 2017 3 min. čítania A Cup Of Style
Ako na pláži dodržať módnu etiketu?

Mal by to byť čas odpočinku, pokoja a vzájomného rešpektu. K ďalším ľuďom, ktorí sú napríklad s nami na pláži, ku kultúre navštíveného miesta a tiež k pravidlám, ktoré tam môžu platiť. Týka sa to nielen správania, ale aj obliekania mimo pláže, mora a bazéna. Ako si teda užiť letné oblečenie, ale zároveň neporušovať ‒ často nepísané ‒ pravidlá spoločenského správania?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pozor na kultúrne zvyklosti

Pláže a hotely sa považujú za medzinárodné priestory, v ktorých vládnu voľnejšie mravy ako vo zvyšku krajiny. Napriek tomu, ak idete do nejakej exotickej krajiny, nezabudnite si vopred zistiť, či v nej nevládnu od nás príliš odlišné kultúrne alebo náboženské zvyky. V tom prípade by bolo vhodné prispôsobiť im šatník.

Nezapomeňte na svetřík

Aj keby na mieste iné zvyky než u nás nevládli, je vždy vhodné pribaliť si do kufra okrem tielokmini sukní aj svetrík či iný zvršok s trochu dlhším rukávom. Bude sa vám hodiť, nielen keď sa budete chcieť ukryť pred silnými slnečnými lúčmi, ale aj keď navštívite miestny kostolík alebo blízke mesto. Na fotkách môžete vidieť moje najobľúbenejšie ‒ povievajúce priehľadné čierne kimono. Tento kúsok nielenže oživí výsledný vzhľad, ale zároveň pomôže vo vyššie opísaných situáciách.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Obľúbené maxi šaty

Ďalším univerzálnym letným kúskom, ktorý sa v cestovnej taške nestratí, sú bavlnené maxi šaty. Je pohodlné v nich absolvovať cestu lietadlom, autobusom či autom. Ochránia pred slnkom aj pred vetrom a zároveň sú elegantným oblečením na večeru v miestnej reštaurácii či bare. Do takých podnikov totiž nie je vhodné chodiť v príliš odhaľujúcom oblečení alebo dokonca len v plavkách.

Náhradné spodné prádlo

Ak si na návštevu baru oblečenie len tak prehodíte cez plavky možno sa vám na šatách objavia nepekné mokré škvrny. V mokrých plavkách a oblečení nie je slušné sedávať na stoličkách a pohovkách, najmä ak sú čalúnené a hrozí, že sa poškodia. Navyše to nemusí byť dobré ani pre vaše pohodlie, ba ani pre vaše zdravie. A riešenie? Zabaľte si do plážovej tašky aj spodnú bielizeň, odskočte si na toaletu a tam sa z plaviek prezlečte. Predídete nepríjemnému mokrému oblečenie (dokonca nasiaknutého slanou vodou), faux pas v podobe škvŕn, aj zdraviu ohrozujúcej zime.

Plážová šatka

Priamo k vode sa vám ešte môže hodiť ľahká plážová šatka. Môžete si ju obviazať okolo pása, zaviazať ako šaty alebo len tak prehodiť cez plecia. Vynikajúco poslúži, aj keď si na pláži vyrazíte po nápoje alebo po zmrzlinu, nie je však veľmi vhodná do reštaurácií.

A na záver ešte jeden tip: Ak je vám teraz kvôli vyššie uvedeným radám ľúto, že nebudete môcť poriadne ukázať vaše najnovšie opálenie, siahnite po oblečení v bielej alebo iných svetlých farbách. Opálenie v nich krásne vynikne aj napriek tomu, že nebude vidno celé telo. A hlavne ‒užite si leto!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články