Mazagrande je skvelý spôsob, ako si v lete pochutnať na dobrej kávovej limonáde a zároveň sa osviežiť ľadovým drinkom. Tieto koktaily dávajú priestor nielen odvážnym experimentom, ale aj vytvorenie každoročnej tradície letného posedenia. Vo všeobecnosti ide o experimentovanie s koktailmi preverenými mnohými rokmi, môžete teda zhodnotiť, či je táto nová kombinácia chutnejšia, alebo radšej zostanete pri osvedčenej klasike. Autorom receptov je majster šejkrov z pražského Harley ‚s baru Jarda Janoušek.
Klasický portugalský Mazagran
Ingrediencie
plechovka Mazagrande
60 ml tmavého rumu
plátky čerstvého citróna
ľad
Postup
Pohár naplníme ľadom, pridáme rum a dolejeme ľadovo vychladnutým Mazagrande. Ozdobíme plátkami čerstvého citróna.
Mazagrande Radler
Ingrediencie
100 ml Mazagrande
100 ml piva plzenského typu
plátky čerstvého citróna
ľad
Postup
Do pivného skla nalejeme na ľad vychladené Mazagrande a pivo v pomere 1: 1. Ozdobíme plátkom citróna.
White Russian Mazagrande
Ingrediencie
100 ml Mazagrande
40 ml vodky
20 ml Kahlúa
1 kopček citrónovej zmrzliny
kôra z čerstvého citróna
ľad
Postup
Do nižšieho whisky pohára dáme ľad, nalejeme ľadovo vychladené Mazagrande, likér Kahlúa a vodku. Ozdobíme kopčekom citrónovej zmrzliny a citrónovou kôrou.
Mazagrande Spritz
Ingrediencie
100 ml Mazagrande
40 ml citrónovej vodky
100 ml šumivého vína demi-sec
kôra z čerstvého citróna
mäta
ľad
Postup
Do pohára na víno na ľad nalejeme citrónovou vodku, sladšie šumivé víno a vychladené Mazagrande. Premiešame lyžičkou a ozdobíme citrónovou kôrou a mätou.
Mazagrande Irish Coffee
Ingrediencie
plechovka Mazagrande
50 ml írskej whisky
smotana na šľahanie (môžeme vylepšiť kakaovým likérom)
kávové zrná
ľad
kôra z čerstvého citróna
Postup
Do hrnčeka alebo vysokého pohára naplneného kockami ľadu nalejeme whisky a ľadovo vychladené Mazagrande. Smotanu len krátko našľaháme, opatrne pridáme do kokteilu a ozdobíme troma zrnkami kávy.
Tak neváhajte, nakúpte potrebné ingrediencie a prekvapte zvedavých blízkych svojimi barmanskými zručnosťami. Nech vám chutí!
Zvedavosť, miešanie chutí a vytváranie nových, doteraz nepoznaných kombinácií – to je povolanie aj koníček barmana a rybára Jardu Janouška. Príprava netradičných drinkov pre svojich zvedavý hostí je denným chlebom tohto rešpektovaného majstra šejkraz popredného pražského baru.