Práve čítate

Najlepšie miesto pre izbové rastliny? Kúpeľňa!

6662  
Zdieľať: 

Najlepšie miesto pre izbové rastliny? Kúpeľňa!

Ak opomenieme sukulenty a kaktusy, väčšina izbových rastlín v slovenských domácnostiach pochádza z tropických a subtropických lesov. Preto im robí dobre vyššia vzdušná vlhkosť a tá býva najvyššia práve v kúpeľni. Má to len jeden háčik: musia mať prístup k svetlu, ale dá sa to vyriešiť aj bez okna. Ktorej izbovej kvetine bude miesto vedľa sprchy prospievať najviac a ako sa o ňu starať?

25. 1. 2019 4 min. čítania Pokojovky
Najlepšie miesto pre izbové rastliny? Kúpeľňa!

Na začiatok prezradíme ten tajný trik s oknom: kvetiny ho budú potrebovať. V kúpeľni bez okien možno prežijú pár týždňov, ale dlhodobo im takéto miesto nebude robiť dobre. V tom prípade si pripravte kalendár. Rastlinu do kúpeľne môžete umiestniť, ak ju aspoň na dva dni v týždni prenesiete na svetlo. Nie každej kvetine ale častá zmena miesta vyhovuje, takže sledujte, ako na presuny reaguje.

Rovnako ako inde v byte, aj v kúpeľni platí, že väčšina rastliniek by nemala prísť do kontaktu s priamym slnkom. Hlavne si na to dajte pozor v lete, kedy by slniečko mohlo listy rastliny nenávratne popáliť. Na druhej strane zase potrebujú dostatok nepriameho svetla, a tak sa pri výbere vhodného miesta riaďte naším heslom: ďalej od okna, ale dostatočne blízko, aby rastlinka “videla nebo”.

8 druhov, ktoré kúpeľňu milujú

Rastlín, ktoré je možné v kúpeľni úspešne pestovať, je viac. My sme vybrali tie druhy, ktoré máme samy vyskúšané na vlastnej koži. Vo všeobecnosti však platí, že chybu neurobíte so žiadnou rastlinkou, ktorá sa prirodzene vyskytuje v nižších úrovniach subtropických a tropických lesov a pralesov – teda menej svetla a vysoká vlhkosť.

1) Paprade – stačí im aj malé okno

Pokiaľ chcete pestovať paprade a už sa vám niekoľkokrát stalo, že sa im v bežných podmienkach nedarilo, presuňte ich do kúpeľne. Nie sú nijako náročné na svetlo, takže pokiaľ máte v kúpeľni čo i len malé okno, mali by to zvládnuť. Zalievajte ich tak, aby mali vždy ľahko vlhký substrát. Existujú desiatky druhov papradí a medzi naše najobľúbenejšie patria napríklad nefrolepka, parožnatka alebo netík (Venušin vlas). A to hlavne preto, že majú krásne listy.

2) Asparagus plumosus – presun do kúpeľne na zimu vyložene víta

Neexistuje nič pôvabnejšie ako asparagus plumosus. Vďaka veľmi drobným lístočkom na dlhých vetvičkách môže niekomu pripomínať stromček alebo jemnú papraď. Často sa stáva, že mu, predovšetkým teraz v zime, vysychajú končeky lístkov. Vyššou vzdušnou vlhkosťou tomu však veselo predídete. Rovnako ako papradiam mu udržujte od jari do jesene stále vlhký substrát. V zime naopak zálievku obmedzte a zalievajte asi raz až dvakrát mesačne.

3) Lucky Bambus – kvetina vo váze

Na tento “bambus” ste už určite narazili napríklad niekde v reštaurácii. Rastlina síce vyzerá ako bambus, ale je to dracéna šťastia, ktorá je často s bambusom zamieňaná. Starostlivosť je veľmi nenáročná a pokiaľ pestujete rastlinu hydroponicky (vo vode), odpadá vám aj povinnosť zalievania. V prípade, že jej pestujete v kvetináči, udržujte stále vlhký substrát.

4) Dracéna – kvetina pre začiatočníkov

Rovnako ako vyššie uvedený Lucky Bambus, sú do kúpeľne vhodné tiež ďalšie druhy dracén. Dracény patria medzi obľúbené izbové rastliny, ktoré svojím vzhľadom pripomínajú palmy, ale starostlivosť o ne je oproti palmám jednoduchšia. Stačí ich zalievať tak, aby zemina medzi každou ďalšou zálievkou ľahko preschla.

5) Popínavé filodendrony – do svetlej aj tmavšej kúpeľne

Veľmi vďačné rastlinky, ktorým sa darí ako vo svetlých aj v tmavších miestnostiach, sú potosovce – popínavé filodendrony. Druhov popínavých filodendronov je veľa, takže je len na vás, či si vyberiete obľúbený žlto-zelený či exotický neónový variant. Túto nenáročnú popínavú izbovku odporúčame všetkým, ktorí z času na čas na zalievanie zabudnú. Pred ďalším zalievaním by mala vrchná vrstva preschnúť.

6) Begonia maculata – do kúpeľne bez priameho svetla

Táto bodkovaná kráska je jednou z najzaujímavejších izboviek našich domácností. Miluje vyššiu vzdušnú vlhkosť a pokiaľ máte v kúpeľni dostatok svetla bez priameho slnečného žiarenia, je to pre ňu ideálne prostredie. U väčšiny rastlín je možné zvyšovať vzdušnú vlhkosť tým, že ich častejšie rosíme. To ale neplatí pri begónii, ktorá potrebuje vyššiu vlhkosť vzduchu, ale nesmieme rosiť priamo jej listy. Preto je pre ňu kúpeľňa tým ideálnym miestom.

7) Maranty – vlhkosť kúpeľne im pristane

Maranty patria tiež k tým na vlhkosť náročnejším izbovkám, ktoré vás budú za vlhšie prostredie kúpeľne milovať. Substrát udržujte stále vlhký, ale dajte pozor na preliatie. Nikdy by nemali stáť vo vode. Maranta (Calathea) sa vám odvďačí krásnym zafarbením listov a drobnými kvietkami.

8) Orchidea – v kúpeľni kvitne opakovane!

A pre milovníčky kvitnúcich rastliniek odporúčame do kúpeľne umiestniť orchidey, hlavne tie tropické. V bežnej izbe síce orchidea rastie, väčšinou však kvitne len prvýkrát a naposledy po prinesení z obchodu. V kúpeľni kvitne opakovane. Orchidey vyžadujú o niečo viac svetla ako paprade, starostlivosť o ne je však veľmi podobná.

Pokiaľ žiadne okno nemáte

… a kvetiny nechcete „pravidelne venčiť“ na svetle (aspoň 2× týždenne, ako sme spomínali), môžete ich nahradiť umelými, my však nie sme zástankyňami plastových rastlín. Namiesto nich môžete do sprchovacieho kúta umiestniť zväzok rezaného eukalyptu. Ten bude pri sprchovaní uvoľňovať vonné silice.

Tip Tchiba


Vyzdobte si kúpeľňu hravými doplnkami – hodia sa do kúpeľní s rastlinkami aj bez :-)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články