Práve čítate

5 silvestrovských hier pre dospelých, ku ktorým nič nepotrebujete

35003  
Zdieľať: 

5 silvestrovských hier pre dospelých, ku ktorým nič nepotrebujete

Stoly plné dobrého jedla a pitia, v pozadí príjemná hudba a popritom rozprúdená debata o živote, o deťoch, robote, o aktuálnej situácii, či už doma alebo vo svete, o politike... O polnoci prípitok, petardy, upratať zo stola a hajde spať. Čo takto skúsiť niečo iné?

30. 12. 2019 4 min. čítania Alena Dúbravčíková
5 silvestrovských hier pre dospelých, ku ktorým nič nepotrebujete

Hrali ste už na oslave či rodinnom stretnutí hry? Ak nie, tohtoročný Silvester je ten správny čas na zmenu. Možno sa vám to na prvý pohľad bude zdať detinské, ba dokonca trápne, ale ako sa vraví – nevyskúšaš, nevieš.

V našej partii sme odjakživa milovali spoločenské hry a nielen na Silvestra sme všade nosili Osadníkov z Katanu, Activity, Backgammon, Twister. Potom prišli deti a začali sme vymýšľať detské hry a úlohy, aby sme sa zabavili a rýchlejšie nám utiekol čas. Ak chcete nakuknúť do mojej zbierky detských hier, príďte na moju stránku izipizi.sk.

Tento rok budeme vítať nový rok na chalupe s priateľmi. A už teraz sa teším, ako si niektoré hry, ktoré som vám sem spísala, zahráme! Niektoré si viem dokonca predstaviť aj s deťmi, ak niektoré pôjdu s nami, iné až keď deti zaspia… :-)

Takže nech sa páči, malá inšpirácia:

Obálkový tanec

Hra, ktorá vás postaví z gauča či stoličky, a ako bonus sa aj výborne zabavíte. Hrať sa dá dvoma spôsobmi. A to buď párovo alebo single.

Na hru nepotrebujete nič špeciálne. Stačí dobrý hudobný playlist, jedna obálka a papieriky, na ktoré napíšete rôzne úlohy. Úlohy si môžete vymyslieť akékoľvek.  Záleží od zloženia vašej spoločnosti, či pôjde o úlohy fyzického charakteru, alebo skôr rôzne otázky „na telo“.

Obálkový tanec

Samotná hra prebieha tak, že páry alebo jednotlivci tancujú na hudbu. Počas tanca si účastníci podávajú z ruky do ruky obálku s úlohami. Keď sa vypne hudba, ten, komu zostala obálka v ruke, si z nej vyžrebuje jednu úlohu, ktorú musí splniť, alebo otázku, na ktorú musí odpovedať. Kto v prvom kole získal „čierneho Petra“ v podobe obálky, v ďalšom kole vypína hudbu.

Tipy na úlohy/otázky:

  • Povedz svoj najtrápnejší zážitok v práci, láske, rodine
  • Priznaj nejakú svoju chybu, slabosť
  • Olíž si lakeť
  • Vypi poldeci (veď oslavujeme príchod nového roku)
  • Daj pusu človeku po pravej ruke

Kto som?

Táto hra je myslím celkom známa, ale aj v skutku zábavná. Výhodou je opäť veľmi nenáročná príprava. Pripravte si lístočky, na ktorých budú napísané rôzne mená osobností (herci, speváci, politici) alebo kľudne aj nejaké povolania, či spoloční známi… Podľa veľkosti partie každý napíše 1-2 lístočky, aby hra neskončila za 10 minút, ale ani netrvala 2 hodiny.

Každý si postupne vyžrebuje lístoček s tým, že sa naň nemôže pozrieť. Lístoček si buď lepiacou páskou prilepí na čelo, alebo ho len ukáže spoluhráčom (ale nesmie sa naň sám pozrieť). Následne sa snaží od spoluhráčov zistiť, kým je, ale len otázkami, na ktoré sa dá odpovedať ÁNO/NIE.

Kto som?

Varianty hry sú opäť rôzne. Môžete hrať dovtedy, pokiaľ človek neuhádne, kým je – bez časového limitu. Hru si ale môžete sťažiť a nastaviť si buď časový limit alebo limit na počet otázok. Neuhádnutie môžete „potrestať“ nejakou vtipnou úlohou.

Pantomíma – súboj

Tiež jedna z párty hier, pri ktorej sa určite nasmejete. A super je aj to, že na túto hru nepotrebujete nič pripravovať.

Pred začatím hry sa rozdeľte do dvoch tímov. Ako už vyplýva z názvu hry, je jasné, že pôjde o zahratie úlohy bez slov. Hrá sa tak, že vyberiete jedného člena z tímu, ktorý sa stane mímom. Jeho úlohou bude zahrať to, čo mu určia členovia druhého tímu, a úlohou jeho tímu bude uhádnuť to v dohodnutom časovom limite. Takto sa postupne ako mímovia vystriedajú všetci členovia oboch tímov.

Pantomíma

Vyhráva ten tím, ktorý nazbiera viac bodov. Porazený tím musí splniť za trest úlohu, ktorú mu zadá tím víťazný.

Čo budete hádať?

Aby boli pantomímy zábavné, môžete dať zahrať ťažšie veci, ako sú napríklad názvy filmov či porekadlá. Tu máte zopár tipov:

  • Kto druhému jamu kope, sám do nej padá (porekadlo)
  • Barbora, ťahá sane do dvora (pranostika)
  • Vrana k vrane sadá, rovný rovného si hľadá (porekadlo)
  • Musíme si pomáhať (film)
  • S čerty nejsou žerty (film)
  • S tebou ma baví svet (film)
  • Bob a Bobek (film/rozprávka)

Ešte nikdy som…

Nikdy som nerobil / nikdy som nemal – toto je hra, ktorá môže zájsť až do prezradenia intímnych tajomstiev. Vďaka nej sa môžete dozvedieť naozaj veľmi zaujímavé veci o jednotlivých členoch partie.

Na prípravu netreba žiadne pomôcky. Stačí partia kamarátov. Hrá sa tak, že jeden z kolektívu začne rozprávanie, slovným spojením: „Nikdy som nemal / nerobil / nevidel / nezažil… (a tu doplní podľa ľubovôle)“. Tí hráči, ktorí sú na tom rovnako ako rozprávač, sa prihlásia, ostatní musia splniť trest (ten už je na fantázii spoločnosti).

Ešte nikdy som…

Príklad hry. Hrá 6 ľudí. Jeden z toho vraví „Ešte nikdy som nebol pri mori“. Dvaja kamaráti sa prihlásili, lebo rovnako ako rozprávač nikdy neboli pri mori. Ostatní traja musia splniť trest/úlohu. Otázky samozrejme môžete voliť aj oveľa zaujímavejšie či osobnejšie  Ale pozor! Odpovede musia byť vždy pravdivé! :-)

Bingo

Ďalšou spoločenskou hrou aj pre dospelých je určite Bingo. Jednoduchá hra zameraná na pozornosť.

Najskôr sa rozstrihá karta, kde sú zobrazené všetky obrázky, políčka, ktoré sa v Bingo hracích kartách nachádzajú. Obrázky sa otočia neoznačenou stranou nahor alebo sa vložia do klobúka. Hráči si naslepo vyžrebujú Bingo hracie karty, s ktorými budú hrať a určia si toho, kto bude žrebovať obrázky.

BingoHráči si na hracích kartách postupne vyškrtávajú vytiahnuté čísla/symboly/obrázky, podľa typu Bingo kariet. Ten, komu sa ako prvému podarí vyškrtať všetky za sebou idúce políčka v rade, stĺpci či diagonále, vyhráva. Vyhrať môže odmenu alebo aj „trest“ podľa dohody.

Stiahnite si hracie karty

Ak máte chuť na silvestrovské Tchibo Bingo, môžete si ho stiahnuť tu:

Špecialitkou  tohto nášho Binga je Tchibo žolík, ktorý sa nežrebuje, ale automaticky znamená vyškrtnuté políčko v danom riadku, stĺpci, či diagonále. Každá hracia karta obsahuje aspoň jedného žolíka.

Hier, ktoré by som mohla odporučiť nielen na Silvestra, je nespočetné množstvo. Okrem už spomínaných hádam každý pozná staré „párty klasiky“ ako Fľaša, Pravda / nepravda, Slovný futbal či Balónový tanec. Nebojte sa popustiť uzdu fantázii a rovnako tak sa nehanbite zahrať sa. Verte, že ak sa uvoľníte, zažijete pri spoločných hrách kopu zábavy. A o to predsa na oslavách ide. Veď čo môže byť horšie ako unudená spoločnosť, navyše na Silvestra. :-)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články